Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
31.10.2023.

У свим вртићима од средине новембра бесплатни часови енглеског

Од првог новембра у свим државним вртићима почеће да се одржавају бесплатни часови енглеског језика, а у приватним у првој половини новембра - саопштио је градоначелник Београда.
На крају сваке предшколске године деца ће добијати сертификат о одређеном нивоу знања енглеског језика

________________________________________________
30.10.2023.

Потписан Протокол о сарадњи Министарства просвете и Министарства културе

Министарство просвете и Министарство културе потписали су на Сајму образовања и наставних средстава Протокол о сарадњи два министарства, у циљу да култура буде у већој мери доступна младима, као и да се унапреде и имплементирају дигитални мултимедијални културни водичи, апликације, платформе и друга мултимедијална решења из области културе и уметности као помоћно наставно средство.
Овај Протокол представља наставак досадашње сарадње два министарства.
Завод за проучавање културног развитка је у последњих десетак година извршио бројна истраживања у основним и средњим школама на тему културне партиципације младих – ученика и тинејџера, као и о томе колико су учитељи, наставници и професори заинтересовани за такав облик практичне наставе.

________________________________________________
23.10.2023.

Првог дана Сајма образовања и наставних средстава представљена искуства предшколских установа

Првог дана Сајма oбразовања и наставних средстава под називом „Учинимо свет бољим“ на штанду Министарства просвете представиле су се предшколске установе из целе Србије.
У Конференцијској сали представљени су резултати Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, као искуства предшколских установа у примени иновативних модела стручног усавршавања и професионалне размене у функцији квалитетне примене нове програмске концепције „Године узлета“, као и сајмови родитељства који се кроз овај пројекат организују широм Србије.
Такође, васпитачима је представљена платформа за професионални развој и стручно усавршавање „Пасош за учење“, која се реализује у сарадњи са ЗУОВ-ом и УНИЦЕФ-ом.

________________________________________________
16.10.2023.

Потписан Посебан колективни уговор о изменама и допунама ПКУ за запослене у предшколским установама

Министарка просвете и председници репрезентативних синдиката потписали су Посебан колективни уговор о изменама и допунама Посебног колективног уговора за запослене у установама предшколског васпитања и образовања, чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.
Потписивањем Посебног колективног уговора регулисана су и унапређена права и статус запослених у предшколским установама.

________________________________________________
12.10.2023.

Отворена Седма конференција за директоре образовно-васпитних установа

Отварању Седме конференције за директоре образовно-васпитних установа у Врњачкој бањи присуствовало је више од 220 директора школа и предшколских установа.
Теме које се реализују на конференцији тичу се питања праћења рада запослених, планирања, руковођења, обезбеђивања законитости рада установе, развоја сарадње са родитељима.
Посебно је указано на значај лидерства у педагошком вођењу установе.
Такође, истакнуто је да су регионални центри за стручно усавршавање и професионални развој активни у пружању стручне подршке и да су у оквиру своје мреже развили капацитете за планирање и организовање различитих облика стручног усавршавања.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42