Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
03.11.2022.

Представници Министарства са француским експертима на реализацији пројекта „Дворци Србије - заштита културног наслеђа”

Представници Министарства културе разговарали су са француским експертима у области заштите културног наслеђа, који су у посети Србији у циљу успостављања даље сарадње међу установама и предлагања даљих корака у оквиру реализације пројекта „Дворци Србије - заштита културног наслеђа”.
Велико искуство француских експерата у области заштите архитектонског наслеђа биће од драгоцене помоћи у раду на пројекту. Током наредна три дана, колико ће током ове прве посете боравити у Србији, упознаће се са постојећом документацијом, историјским приликама и мерама заштите.
Ово је изузетна прилика за обе стране да се кроз разменy искуства у заштити културног наслеђа, учврсти међусобна сарадња која ће допринети унапређењу свеукупних билатералних односа две државе.

________________________________________________
19.10.2022.

Објављено Решење за откуп публикација за библиотеке за 2022. годину

Комисија за откуп публикација за библиотеке за 2022. годину завршила је рад на додели средстава, а Решење конкурсне комисије објављено је на сајту Министарства културе и информисања.
Комисија је размотрила пријаве издавача у складу са условима конкурса и завршила конкурсну процедуру, а важан основ разматрања публикација за откуп били су и резултати консултација са библиотекама и националним саветима националних мањина.
Конкурс је спроведен са циљем да садржински квалитетна и посебно вредна издања дођу до корисника, не оспоравајући потребу библиотека да фонд попуњавају и популарним насловима. Комисија је у том контексту истакла да је значајно да се кроз откуп унапређују библиотечки фондови публикација од посебног значаја за културу.

________________________________________________
06.10.2022.

Отворен Арт маркет у Будимпешти

Министарка културе и информисања Републике Србије отворила је Арт маркет у Будимпешти.
Присуство великог броја реномираних уметника и галерија из читавог света, сврстава Арт маркет у културне догађаје првог реда, а представници Србије су ове године специјални гости ове манифестације.
Све веће интересовање за Арт маркет, чему сведочи број посетилаца који се повећава из године у годину, веома је значајно за развој културне дипломатије.
Она је нагласила да је ова манифестација значајна платформа за уметност фотографије, савремену и примењену уметност.
На манифестацији "Мост Србија" мађарској публици се представљају уметничке галерије из Београда, Новог Сада и Крагујевца.

________________________________________________
03.10.2022.

Почела централна прослава манифестације Дани европске баштине

Централна манифестација Дани европске баштине одржава се у Музеју на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно у којој Србија учествује са још 50 земаља Европе.
Ово је 20. пут да Србија учествује у овој смотри која се организује током септембра у 50 земаља Европе. Фокус Дана европске баштине је на очувању и промоцији културног наслеђа и подизању свести о неопходности овог сегмента културе.
Изложба "Извор вода извирала" којом је почела манифестација део је пројекта "Лековити и чудотворни извори" који је укључен у процес имплементације Конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа, а реализован у сарадњи стручњака из Народног музеја Ужице и Етнографског музеја Београд.
У складу са овогодишњом темом манифестације Дани европске баштине ,,Одрживо наслеђе”, наслеђе се посматра као један од темеља савременог живота које има важну улогу у процесу развоја заједнице. Култура и наслеђе играју важну улогу у развоју друштвене заједнице и има важан утицај на њену добробит
Манифестација Дани европске баштине трајаће до 15. октобра.

________________________________________________
29.09.2022.

Потписан Протокол о сарадњи између националних театара Србије, Северне Македоније и Албаније

Протокол о сарадњи између националних театара Србије, Северне Македоније и Албаније потписали су у Влади Републике Србије управници театара све три земље.
Документ је настао у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ и њиме је почео процес имплементације Меморандума о разумевању и сарадњи у области културе који је потписан на самиту “Отворени Балкан” у Охриду.
Управник националног театра Србије је на Форуму “Отворени Балкан” дао предлог да се формира „Open Balkan Theater Festival“ који би подразумевао размену искустава педагога, уметника, представа и свега онога што ова три града, са својим националним капацитетима чине. Овај фестивал настао је на идеји да се покрене нови концепт културне сарадње три државе, а потписивање овог Протокола је званично и формално означило почетак те сарадње.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42