Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
24.04.2023.

Објављене Коначне ранг листе кандидата за стипендирање докторанада и младих истраживача-ученика

На 23. Јавни позив за стипендирање студената докторских академских студија и укључивање у рад научноистраживачких организација, који је трајао од 25.1. до 24.2.2023. године, пријавило се укупно 180 кандидата, док се на 22. Јавни позив за доделу стипендија младим истраживaчима ученицима завршних разреда средњих школа који су освојили једно од прва три места на међународним олимпијадама знања (светским, европским или балканским) пријавило два кандидата.
У складу са условима јавних позива, анализом целокупне документације кандидата, а на предлог посебно именованих комисија, додељене су 2 стипендије за младе истраживаче и 169 стипендија за докторанде и сачињене Коначне ранг листе кандидата.
Коначне ранг листе можете видети овде.

________________________________________________
21.04.2023.

Отворена нова зграда Института "Биосенс" у Новом Саду, нови европски центар изврсности у био и нанотехнологији

Нова зграда института „БиоСенс”, европског центра изузетности у области нанотехнологија, биосензора и дигиталне пољопривреде, отворена је у Новом Саду.
Нова зграда института има најсавременије лабораторије у којима ће радити 250 научника, а такође ће пружити и простор за стартап компаније.
Зграда је јединствена у Србији и садржи нове елементе, као што је језгро зграде које плива на четири гумена јастука и апсорбује све вибрације, чиме се осигурава стабилно окружење за истраживање у области нанотехнологије.
Институт "Биосенс" је добио грант од 14 милиона евра, а пројекат је био први од 170 предложених. Уз 20 милиона евра који су исплаћени од стране Владе, изградена је инфраструктура и набављена опрема која је сада у згради.

________________________________________________
21.04.2023.

Oбјављен позив Европског савета за истраживање за позицију Експерт за истраживачки програм у домену физичких наука и инжењерства

Извршна агенција Европског савета за истраживање објавила је позив за националне експерте за позицију Експерт за истраживачки програм у домену физичких наука и инжењерства, на који се могу пријавити између осталих експерти следећих области: хемија, компјутерске науке, инжењерство, математика, физика…
Пријаве се подносе на енглеском језику, а рок за њихово подношење је 24. мај 2023. године.

________________________________________________
11.04.2023.

Објављен Конкурс за суфинансирање научно-технолошке сарадње Републике Србије и Савезне Републике Немачке за период 2024-2025.

Министaрство науке, технолошког развоја и иновација расписало је Конкурс за суфинансирање научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Савезне Републике Немачке за период 2024 – 2025. године.
Циљ Конкурса је развој научне сарадње двеју земаља кроз размену научних радника, а посебно младих научника, на заједничким истраживачким пројектима.
Право учешћа имају:
а) са српске стране:
Лица запослена у акредитованим научноистраживачким организацијама изабрана у истраживачко или научно звање и наставници и сарадници запослени на високошколским установама (у одговарајућем еквивалентном звању према одредбама Закона о науци и истраживању, „Службени гласник РС“, број 49/19).
Чланови истраживачких тимова могу да буду из различитих акредитованих научноистраживачких организација.
б) са немачке стране:
Универзитетски професори и млађи научници на немачким високошколским
установама и научници на истраживачким установама изван универзитета.
Рок за подношење пријаве пројекта је 30.6.2023. године.

________________________________________________
05.04.2023.

Донета одлука о суфинансирању програма научно-образовних центара, специјализованих организација и удружења која се баве додатним образовањем и усавршавањем талентованих ученика и студената за бављење научноистраживачким радом

Министарство је донело одлуку о суфинанисрању програма научно-образовних центара, специјализованих организација и удружења која се баве додатним образовањем и усавршавањем талентованих ученика и студената за бављење научноистраживачким радом. Уз подршку Министарства ИС „Петница“ и Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“, Тршић континуирано, кроз бројне семинаре, кампове, радионице, које воде најбољи просветни и научни радници из Србије и иностранства, пружају могућност ученицима и студентима да се на примерен начин упознају са методологијом научног истраживања, са научном и технолошком баштином, најновијим достигнућима у науци и мотивишу за даље бављење научним истраживањима.
Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“, Тршић поред програма за средњошколце планира и програме за студенте основних, мастер и докторских студија.
Ова програмска активност реализује се кроз јавни позив у складу са стратешким циљевима развоја науке и технологије у Републици Србији, утврђених Стратегијом научног и технолошког развоја Републике Србије, при чему је за организације које су испуниле услове дефинисане овим Програмом из буџета обезбеђено по 20.000.000,00 динара.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42