Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
14.09.2021.

Одржано прво јавно слушање о Нацрту акта о промени Устава и Нацрту уставног закона за спровођење устава

На првом јавном слушању о Нацрту акта о промени Устава и Нацрту уставног закона за спровођење Устава наглашено је да су предложене промене Устава предвиђене као активност у Акционом плану за Преговарачко поглавље 23 који је Влада Републике Србије усвојила 27. априла 2016. године, а који је ревидиран 10. јула 2020. године.
Промене највишег правног акта спроводе се у циљу унапређења правног система Републике Србије, као и стручности, одговорности и ефикасности правосуђа. Истовремено, уставни амандмани ће обезбедити и јачање независности и непристрасности правосуђа.

________________________________________________
06.08.2021.

Отворена јавна расправа о тексту Предлога националне стратегије за процесуирање ратних злочина, за период од 2021. до 2026. године, са предлогом пратећег Акционог плана

Министарство правде обавестило је све релевантне државне органе, представнике цивилног друштва, стручну јавност и све друге заинтересоване стране, да је 4.8.2021. године отворена јавна расправа о тексту Предлога националне стратегије за процесуирање ратних злочина, за период од 2021. до 2026. године, са Предлогом акционог плана за спровођење Националне стратегије за процесуирање ратних злочина, за период од 2021.-2026. године.
Јавна расправа трајаће до 10.9.2021. године.

________________________________________________
02.08.2021.

Представљене нове електронске услуге на порталу еУправа

На промоцији услуге еУверење, која је одржана у Другом основном суду у Београду, јавности су представљене три нове услуге које су развили Влада Србије, Министарство правде и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.
На порталу еУправа доступне су следеће нове услуге:
• подношење захтева за издавање уверења да се против физичког лица не води кривични поступак пред судом и јавним тужилаштвом („КУ“)
• подношење захтева за издавање уверења да се против правног лица не води кривични поступак пред судом и јавним тужилаштвом („КУ“)
• подношење захтева да правно лице није осуђивано („КЕПЛ“)

Услуге су омогућене за све судове и посебна одељења виших судова надлежних за издавање уверења из наведених евиденција.

________________________________________________
15.07.2021.

Одржана прва седница Савета за сузбијање насиља у породици

Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици у новом сазиву одржана је јуче. Саветом је председавала министарка правде, која је представила резултате примене Закона о спречавању насиља у породици. Наглашено је да је потребно наставити рад на перманентној едукацији и стручном усавршавању представника свих институција - јавних тужилаца, полицијских службеника, радника центра за социјални рад, здравствених и образовних радника, те тиме подстицати мултисекторску сарадњу, и јачати кампање којима се подиже свест, како жртава, тако и стручне и шире јавности, у циљу пријављивања насиља у породици.

________________________________________________
01.07.2021.

Уручени уговори о додели средстава прикупљених по основу опортунитета

Министарство правде уручило је уговоре о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења за 139 пројеката од јавног интереса.
Министарство правде је ове године спровело шести Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, на коме је за пројекте из области здравства, културе, просвете и социјалне заштите расподељено укупно 500.000.000,00 динара.
Ове године највише средстава је издвојено за област здравства – 209.257.610,00 динара, што је 40% укупних средстава, док је пројектима из области просвете додељено 154.385.885,00 динара, а пројектима из области културе 32.477.371,00 динара.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42