СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Безбедност и дигитална писменост деце

13. 03. 2019.

Развој дигиталне писмености и дигиталних способности деце, која ће на интернету да буду безбедна један је од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у ком циљу је на сајту Министарста постављен дигитални водич за безбедност деце на интернету у Србији „Деца и интернет – паметно од почетка“.
Циљ Министарства је да деца буду информисана, активна и безбедна на интернету, а да дигиталне технологије користе на квалитетан начин и за учење.
Овај дигитални водич им нуди мноштво конкретних савета, као и речник за дигитално доба, а деци су доступни едукативни цртани филмови, као и могућност да кроз квиз провере своје знање из дигиталне писмености..
Дигитални водич за безбедност деце на интернету биће коришћен у школама и предшколским установама, као и удружењима родитеља и васпитача широм Србије, и доступан је на линку http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.

________________________________________________

Факултети отварају врата бруцошима

12. 03. 2019.

Факултети организују дане „отворених врата” како би се будући студенти упознали са начином учења, уписа и услова живота у академским домовима.
Међу првима ове године врата будућим академцима отворила је Војна академија у Београду.
Позив за припремну наставу објавио је и престонички Правни факултет, док Филолошки факултет најављује дружење с матурантима на Дану отворених врата 16. марта у 12 часова.
Правни факултет у Београду недавно је обавестио матуранте да се од 10. априла до 11. маја могу пријавити за први круг уписних припрема. Више информација можете видети овде.

________________________________________________

Наставак пројекта „2.000 дигиталних учионица”

11. 03. 2019.

На сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја објављен је списак школа за наставак пројекта „2.000 дигиталних учионица“ у 2019-ој години. За 500 установа са списка биће обезбеђена поуздана и стабилна интернет конекција и потребна опрема за употребу дигиталних садржаја у првом, другом, петом и шестом разреду основних школа. Захваљујући спровођењу овог пројекта, сви прваци у Србији од 1. септембра учиће из дигиталних уџбеника, у „паметним учионицама”, са учитељима посебно обученим за тај вид наставе.
У оквиру трогодишњег рада на пројекту дигитална настава од почетка школске 2021/2022. године биће спроведена у свим разредима осмолетки и гимназија, као и у већини средњих стручних школа.

________________________________________________

Представљени стратешки правци у развоју инклузивног образовања Србије

08. 03. 2019.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја представили су делегацијама министарстава просвете Киргистана и Казахстана стратешке правце у развоју инклузивног образовања у Србији у циљу даље сарадње две државе у области образовања.
Наставак усклађивања законодавног оквира из области образовања, здравствене и социјалне заштите је означен као услов за адекватно спровођење процеса инклузије у смислу унапређивања компетенција запослених у образовању, али и процеса руковођења установама.

________________________________________________

Бесплатни уџбеници за основце и наредне школске године

07. 03. 2019.

Влада Србије је донела одлуку о додели бесплатних уџбеника одређеним групама ђака и наредне школске године. Да би дете остварило ово право, мора да буде треће дете из исте породице које је у систему редовног школовања. Осим по основу трећег, четвртог и сваког наредног детета, уџбенике добијају и деца из социјално угрожених породица, као и малишани са сметњама у развоју.
Из буџета Србије се финансирају уџбенички комплети од првог до четртог разреда из математике, српског или матерњег језика, света око нас, природе и друштва, и страног језика. У вишим разредима основне школе у бесплатним комплетима ће бити, осим српског или матерњег језика и математике, и уџбеници за први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.
Основне школе су дужне да до 18. марта, у информациони систем Министарства, унесу податке о броју ученика по разредима, категоријама за које је потребно обезбедити бесплатне књиге, као и о одабраним уџбеницима по предметима и узрасту.
У прошлој школској години бесплатне уџбенике по свим основама добило је 84.000 ученика, од којих око 12.000 у главном граду.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42