СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека

Враћање породичног лекара у примарну здравствену заштиту

14. 05. 2019.

Основни проблем здравства у Србији је примарна здравствена заштита и потпуна неискоришћеност лекара у домовима здравља, оценила је нова директорка Института за онкологију и радиологију Србије. Лекари опште праксе своје знање не могу да примене јер имају норму од 30 пацијената које морају да прегледају у току дана, а која није реална. Враћање породичног лекара у примарну здравствену заштиту подигло би ниво квалитета здравствених услуга на виши ниво.

________________________________________________

Више од 80 иновативних лекова конкурише за листу РФЗО

06. 05. 2019.

Стручне комисије за сваку област терапије направиле су листу приоритета и више од 80 иновативних лекова, односно нових терапијских формула које до сада нису примењиване, тренутно конкурише за улазак на позитивну листу медикамената који се издају о трошку здравственог осигурања, уз препоруку да се ови лекови што хитније уврсте на позитивну листу РФЗО. На списку дијагноза за које би пацијенти могли да добију најсавременију терапију о трошку државе налазе се многа малигна, имунолошка, реуматска и најтежа кожна обољења.

________________________________________________

Обележен Светски дан хигијене руку у здравственим установама – 5. мај

06. 05. 2019.

Према саопштењу Министарства здравља Србије,на иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО), у 182 земље света и у око 22.000 здравствених установа, 5. маја 2019. је обележен – Светски дан хигијене руку (5. мај), под слоганом „Чиста нега за све – у твојим је рукама“. Како се подсећа у саопштењу, превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативе СЗО „Здравље за све“, јер је то практичан и на доказима заснован приступ с позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система.

________________________________________________

Нема више трајног одузимања лиценци лекарима

30. 04. 2019.

Лекарима више неће моћи трајно да буде одузета лиценца за рад, предвиђено је новим Закон о здравственој заштити који је недавно ступио на снагу. Дозволу за рад могу да изгубе само привремено до брисања из казнене евиденције. Примера ради, уколико је лекар за неко кривично дело осуђен на казну до годину дана затвора, по сили закона из казнене евиденције брише се након пет година од извршења казне и тада му се враћа дозвола за рад и може да почне несметано да ради.

________________________________________________

Европска недеља имунизације

25. 04. 2019.

Европска недеља имунизације почела је 24. априла 2019. у циљу повећања имунизације, јачања уверења о потреби заштите сваког детета и особе од болести које се могу спречити вакцинацијом. Према саопштењу Министарства здравља Србије циљ имунизације је спречавње компликација и смртних исхода од болести међу којима је дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбиле, заушке, рубеоле, неке врсте запаљења плућа и рак грлића материце.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42