Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
15.01.2024.

Свечано затворен твининг пројекат ЕУ спроведен уз помоћ Министарства здравља

Твининг пројект „Подршка у јачању капацитета надлежних институција у области супстанци људског порекла (СоХО)“, који је финансиран од стране Европске уније, затворен је 9. јануара. Пројекат је спроводен уз помоћ Министарства здравља Републике Србије, а ЕУ је издвојила 1.5 милиона евра за његову реализацију.
Сврха двоипогодишњег твининг пројектa била је јачање капацитета и побољшање рада релевантних институција у систему СоХО, са посебним нагласком на систем надзора и инспекције.
Пројекат је имао за циљ да се кроз рад са експертима, обуке и примену најбоље праксе земаља Европске уније унапреди знање запослених у министарству за креирање и спровођење политике у области трансплантације људских органа, ћелија и ткива, вантелесне оплодње и трансфузијске медицине, чиме ће пре свега бити унапређена и сама здравствена заштита за грађане.

________________________________________________
09.01.2024.

Успостављена сарадња Србије и Републике Српске у области трансфузијске и трансплантационе медицине

Министарство здравља Републике Србије и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске потписали су писмо намере о сарадњи у области трансфузијске и трансплантационе медицине.
Након тога следи потписивање меморандума који ће дефинисати формално правне односе два министарства и омогућити подршку Србије при успостављању регистра матичних ћелија, отварању лабораторије и едукацији кадра.
Регистар матичних ћелија биће основан при Заводу за трансфузију Републике Српске.
На овај начин грађани РС биће у прилици да посредством Србије буду део регистра донора у оквиру европског имуногенетичког удружења.

________________________________________________
03.01.2024.

Министарство здравља и ОТП банка закључили уговор о донацији

Министарство здравља Републике Србије и ОТП банка потписали су уговор о донацији екстерних дефибрилатора за потребе ургентне медицине.
На основу уговора, ОТП банка ће донирати 13 нових мобилних дефибрилатора вредних 5 милиона динара. Министарство здравља ће дониране дефибрилаторе расподелити наредне године здравственим установама којима су најпотребније.

________________________________________________
12.12.2023.

Обнова сеоских амбуланти један од приоритета Министарства здравља

Министарка здравља у Влади Републике Србије Даница Грујичић посетила је нову Здравствену станицу Брзи Брод, која ради у оквиру Дома здравља Ниш и Дечју клинику Универзитетског клиничког центра Ниш.
Грујичић је, приликом посете ЗС Брзи Брод, указала на значај оваквих амбуланти за становнике приградских и руралних насеља, пре свега због могућности превентивних прегледа и раног откривања болести.
Она је нагласила да је пројекат „100 сеоских амбуланти”, који Министарство здравља покреће уз подршку Светске банке, један од приоритетних, при чему је похвалила Град Ниш због обнављања сеоских амбуланти.
Бољу здравствену услугу ћемо обезбедити и новим софтвером који је већ заживео у Београду, а ускоро ће и у читавој Србији. Њиме ће пацијентима бити олакшано заказивање прегледа магнетном резонанцом, а Министарству здравља бити пружена комплетна евиденција о броју заказаних прегледа, предочила је она.

________________________________________________
20.11.2023.

Влада посвећена унапређењу положаја запослених у здравству и социјалној заштити

Председница Владе Републике Србије одржала је нови састанак са представницима Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити и поновила да је Влада Србије посвећена континуираном унапређењу њихових услова рада.
Као резултат јучерашњег, конструктивног разговора са представницима синдиката, председница Владе је данас предложила конкретан предлог, који би у оквиру расположивих средстава за плате, резултирао побољшању положаја немедицинског кадра у здравственим установама.
Предложена решења ће бити предмет споразума који би се потписао између Владе Републике Србије и представника синдката.
Обе стране су се сагласиле да ће се наставити са радом са циљем измене Уредбе која дефинише коефицијенте за обрачун и исплату плата, чиме би се додатно побољшао положај свих запослених у здравставном и социјалном сектору.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42