Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
25.07.2023.

Уручени уговори у области здравствене заштите удружењима грађана

Министарство здравља уручило је укупно 27 уговора удружењима грађана којима су одобрена средства Министарства након спроведеног Јавног позива за финансирање пројеката за реализацију Програма 1802 „Превентивна здравствена заштита“.
У оквиру Пројекта 0010 „Унапређење доступности здравствене заштите ромској популацији“ у 2023. години уручени су уговори представницима 17 удружења грађана, док су у оквиру Пројекта 0012 „Подршка активностима удружења грађана у области здравствене заштите“ у 2023. години уручени уговори представницима 10 удружења грађана.

________________________________________________
02.06.2023.

Опрема и возила за трансфузију и трансплантацију стигли у здравствене установе у Србији

Седам здравствених установа широм Србије добило је 11 специјализованих возила за трансфузију и безбедан транспорт крви, захваљујући донацији Европске уније. Уз ова возила, донирана је и опрема за трансфузију и трансплантацију која је већ у употреби у здравственим установама у Србији, укупне вредности 2,6 милиона евра, од чега је ЕУ обезбедила 1,5 милион евра.
ЕУ је до сада обезбедила 570 милиона евра кредита и донација за здравствени систем Србије којима су опремљене болнице, лабораторије, заводи за јавно здравље и центри за трансфузију крви.

________________________________________________
30.05.2023.

Одржан Фестивал здравља

"Фестивал здравља" одржан је у Дому Војске Србије у Београду, а отворила га је министарка здравља.
На 28. пролећном ”Фестивалу здравља", испред Дома војске где је био паркиран камион за превентивне прегледе, али и испред штандова свих здравствених установа, грађани су обављали прегледе и консултације са лекарима из бројних државних домова здравља и клиника.

________________________________________________
23.05.2023.

Потписан уговор о донацији за реконструкцију зграде Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду

Уговор о донацији Европске уније за реконструкцију Градског завода за хитну медицинску помоћ потписали су градоначелник Београда и амбасадор Европске уније у Старом двору у Београду.
Уговор је вредан 8,8 милиона евра бесповратних средстава која ће бити иложена у реконструкцију зграде Завода за хитну медицинску помоћ.

________________________________________________
22.05.2023.

Први пут омогућена off-label примена лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања

У организацији Министарства здравља Владе Републике Србије и Републичког фонда за здравствено осигурање у Палати Србија одржана је конференција за медије о Правилнику о повећању доступности лекова (тзв. off-label).
РФЗО је први пут омогућио право осигураним лицима да се лече уз тзв. off-label примену лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања.
Од сада ће конзилијарну одлуку лекара да је одређени лек најбоља терапија за пацијента у том тренутку, потврђивати Етички одбор здравствене установе која онда може да примени лек, а њихова примена ће ићи на терет средстава обавеног здравственог осигурања.
Предвиђено је да се на терет средстава обавезног здравственог осигурања, под прописаним условима, може обезбедити off-label терапија за трансплантацију, за лечење деце, за малигне болести и за примарне аутоимуне болести.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42