Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
04.10.2023.

Отворена свечана церемонија потписивања и уручивања споразума о сарадњи

Потписивање и уручивање споразума о сарадњи, потписаних између Сталне конференције градова и општина и 20 локалних самоуправа изабраних за доделу пакета подршке за унапређење социјалне заштите обављено је на свечаној церемонији.
Подршку реализује Стална конференција градова и општина (СКГО) у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има веома успешну сарадњу са СКГО у делу сарадње са јединицама локалне самоуправе у области социјалне заштите и наставиће да ради на унапређењу система социјалне заштите.

________________________________________________
29.09.2023.

Одржан стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“

Стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“ одржан је у Врњачкој Бањи, у организацији Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите.
У систему социјалне заштите до сада нису постојале јубиларне награде за запослене који су навршили 40 година стажа, а најављено је да ће, изменама колективног уговора, јубиларне награде за запослене у социјалној заштити у будућности бити уведене.
Истовремено, смањен је број радно способних лица која су примаоци новчане социјалне помоћи.
Током одржавања овог стручног скупа обележено је и 20 година од оснивања Асоцијације центара за социјални рад.

________________________________________________
26.09.2023.

Република Србија приступила Компоненти за запошљавање и социјалне иновације у оквиру Европског социјалног фонда плус

Компонента за запошљавање и социјалне иновације Европског социјалног фонда плус је главни програм ЕУ у области рада, запошљавања и социјалне политике који је отворен и за државе кандидате за чланство у ЕУ.
Програм је фокусиран на следеће области: 1) запошљавање и вештине, 2) тржиште рада и мобилност рада, 3) социјална заштита и активна инклузија и 4) услови рада. Овај Програм представља наставак Програма за запошљавање и социјалне иновације (ЕаСИ) који се спроводио у периоду од 2014. до 2020. године.
Овим је омогућено свим заинтересованим актерима из наше земље, који испуњавају услове прописане конкретним отвореним позивом од стране Европске комисије, да аплицирају за доделу бесповратних средстава слањем пројектних предлога.
За више информација и актуелности можете посетити: https://ec.europa.eu/european-social-fund-plus/en/esf-direct-easi.

________________________________________________
31.07.2023.

15 месеци примене регистра „Социјална карта“

Од 1. марта 2022. године, по основу Закона о социјалној карти, усвојеног у фебруару 2021. године, успостављен је регистар „Социјална карта“. Регистар представља извор података, који су неопходни за вођење поступака за остваривање различита права и услуга из области социјалне заштите.
Од почетка примене система „Социјална карта“, Министарству је изјављено 260 жалби на решења центара за социјални рад, којима је одлучено о праву на новчану социјалну помоћ, Градском секретаријату за социјалну заштиту изјављено је 197 по истом основу, а Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова 291 жалба.
На евиденцији је 176.580 лица која примају новчана социјалну помоћ.
Грађани, чији се подаци налазе у регистру „Социјална карта“, могу преко портала „еУправа“ да остваре увид у своје податке, који се воде у регистру.

________________________________________________
28.06.2023.

Министарство определило значајна средства за рад Црвеног крста

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и генерални секретар Црвеног крста Србије потписали су Споразум о сарадњи за 2023. годину у вредности 820 милиона динара.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања определило је средства која су намењена социјално угроженим категоријама становништва у Србији.
Средствима која су опредељена биће збринуто најмање 32.700 корисника Народних кухиња у 77 градова и општина.
Поред Народних кухиња, средствима Министарства, подршка ће бити усмерена и на породичне пакете хране и хигијене за социјално најугроженије породице у Србији.
Ове године подршка је усмерена на финансијску подршку за опоравак и летовање за најмање 710 деце у одмаралиштима Црвеног крста у Нишу, Александровцу, Бачкој Паланци, Сомбору, Вршцу и у Баошићима Црној Гори.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42