Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
04.03.2024.

Нови позив подршке копродукционим серијама – од 4. марта до 9. априла 2024. године

Уоквиру трогодишњег Пилот програма подршке копродукцијама серија (2023–2025), Европског фонда за подршку копродукције и дистрибуције креативних кинематографских и аудио-визуелних дела Eurimages Савета Европе, у коме Република Србија учествује, Дирекција Фонда Eurimages – ТВ серије, расписује нови позив у трајању од 4. марта до 9. априла о.г.
1. Позив за подршку копродукционим серијама – драмским, документарним и анимираним копродукционим остварењима. Грант је осмишљен да помогне копродукцијама између независних продуцената из земаља учесница и оних у државама чланицама географске зоне Фонда Eurimages, подстичући сарадњу уско повезану са емитерима или сервисима за стримовање. Подршка копродукцији серије је грант у износу од 250.000 или 500.000 евра, за финансирање копродукција серија у завршној фази. Укупан буџет је 3.500.000,00 динара.
2. Позив за подношење предлога за награду за развој копродукције серије у оквиру копродукционих маркета (за фестивале), биће расписан у септембру о.г.

________________________________________________
29.02.2024.

Зрењанин Национална престоница културе 2025. године

Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је да је Радна група за припрему и спровођење програма „Престоница културе Србије” донела одлуку о томе да Зрењанин буде Национална престоница културе 2025. године.
На основу пристиглих пријава, Радна група је оценила да је пријава Града Зрењанина добро осмишљена и да показује кохерентност уметничке и дизајнерске визије пројекта утемељеног на локалној специфичности.
У образложењу се наводи да Зрењанин својом кандидатуром представљеном под уметничким концептом „Меандри града – токови културе”, са идејом прожимања града, стваралаца и публике, има и детаљно објашњене стратегије, програме и капацитете града.
На Јавни позив за исказивање интересовања за учешће у програму Престоница културе Србије 2025, који је био отворен од 15. новембра 2023. до 14. јануара 2024. године, пристигло је осам пријава.
Почетак реализације пројекта Зрењанин – Национална престоница културе Србије, планиран је за 21. март 2025. године, додаје се у саопштењу.

________________________________________________
28.02.2024.

Унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у култури

Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о формирању Радне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.
Задатак те групе биће да спроведе анализу постојећег нормативног оквира којим се уређују права, положај и плате запослених у култури, као и да надлежним министарствима и Влади сачини и поднесе иницијативу за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у тој области.
У Радну групу се именују представници више министарстава – културе, финансија, за рад, борачка и социјална питања, државне управе и локалне самоуправе, као и преставници Републичког секретаријата за законодавство, Генералног секретаријата Владе, Самосталног синдиката културе Србије, Гранског синдиката културе, уметности и медија „Независност”.

________________________________________________
21.12.2023.

Објављени конкурси у области међународне сарадње у 2024. години

Министарство културе расписало je шест конкурса у области међународне сарадње у 2024. години у циљу промовисања наше културе у свету и подршке уметницима.
Конкурси су расписани за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности, суфинансирање пројеката у области културе и уметности који су подржани кроз међународне фондове/програме, затим суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату и суфинансирање програма и пројеката међународне сарадње у области културе и уметности.
Такође, расписани су и конкурси за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности у сезони 2024/2025. године за Културни центар Србије у Паризу и Културни центар Србије „Иво Андрић” у Пекингу.
Све информације о детаљима конкурса, потребној документацији и достављању пријава можете погледати овде.

________________________________________________
28.11.2023.

Министарство културе расписало конкурс „Градови у фокусу 2024”

Министарство културе Владе Републике Србије расписало је конкурс „Градови у фокусу 2024”, који пружа могућност за обнову објеката културе широм Србије, као и конкурсе у области савременог стваралаштва за финансирање или суфинансирање проjеката у области уметничке игре и ликовних, примењених и визуелних уметности, дизајна и архитектуре.
Конкурс „Градови у фокусу 2024“ пружа прилику јединицама локалних самоуправа да, у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе, појединцима и другим субјектима у култури, унапреде своје капацитете у култури и културну понуду.
Изабрaне локалне самоуправе понеће титулу „Град у фокусу”, која ће им омогућити да буду препознате као релевантни национални центри развоја културе и на тај начин постану видљивије на културној мапи Србије и Европе.
Програм је покренут 2016. године, од када је у значајној мери обновљена инфраструктура у бројним локалним самоуправама.
Само у последње три године, Министарство је за ове намене издвојило више од милијарду динара, и то за 109 пројеката – обнову и адаптацију домова културе, музеја, библиотека и галерија.
Програм „Градови у фокусу” допринеће остварењу циљева Министарства који се односе на успостављање предвидиве и конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, заштиту и унапређење културног наслеђа, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.
Министарство културе расписало је још два конкурса из области савременог стваралаштва у Републици Србији у 2024. години.
Реч је о конкурсима за финансирање или суфинансирање пројеката из области уметничка игра – класичан балет, народна игра, савремена игра (стваралаштво, продукција и интерпретација) и за финансирање или суфинансирање проjеката из области ликовних, примењених и визуелних уметности, дизајна и архитектуре.
Детаљи о условима конкурса и формулари за пријаву налазе се на линку kultura.gov.rs/konkurs/.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42