СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
21.05.2019.

150 година Народног позоришта у Београду

У част великог јубилеја, 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду (1868) и уласка у сталну зграду (1869) отворена је изложба "Почеци позоришног живота у кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду", ауторке Јелице Стевановић, у Музеју Народног позоришта у Београду.
Прослава великог јубилеја Народног позоришта наставља се и директним преносом из Бечке опере представе „Андре Сеније” италијанског композитора Умберта Ђордана који ће бити организован на сцени „Раша Плаовић” у петак, 24. маја у 19 сати, а поводом 150 година Бечке државне опере која свој јубилеј слави у исто време када и Народно позориште.

________________________________________________
20.05.2019.

Потписана Декларација о формирању Фонда за културну сарадњу Савета министара културе Југоисточне Европе

На позив министра културе Бугарске представници Министарства културе и информисања Србије присуствовали су у Софији састанку под називом „Унапређење културе за одрживи развој“ током којег су министри културе из читавог региона размењивали мишљења и искуства са представницима Европске комисије, Унеска и Савета Европе.
Главна тема састанка "Kултура као моћно оруђе у међународним односима" односи се на поље културног дијалога, отвореност, достојанство и узајамно поштовање и на тај начин противи се стереотипима и предрасудама. Оцењено је да је главна тема састанка од великог значаја за све земље учеснице јер интеркултурални дијалог може помоћи у спречавању сукоба и подстицању помирења унутар и између земаља.
Као резултат овог састанка, усвојена је Декларација којом је формиран Фонд за културну сарадњу Савета министара културе Југоисточне Европе, у сарадњи са Унеском, а који има за циљ финансирање заједничких регионалних пројеката у области културе.

________________________________________________
20.05.2019.

Ноћ музеја: Слобода инспирисала целу Србију

"Ноћ музеја" одржана прошле суботе привукла је публику широм Србије у преко 40 градова, на 155 локација са 225 различитих дешавања, доказујући из године у годину да за узбудљиве приче из културе, уметности, историје и науке влада све веће интересовање.
Инспирисани овогодишњом темом „Слобода“, музеји, галерије и установе културе у целој земљи, на преко 60 локација широм Београда отворили су своја врата публици свих узраста.

________________________________________________
17.05.2019.

Српски филмови на 72. Филмском фестивалу у Кану

Омнибусом од пет кратких филмова, које је подржао и Филмски центар Србије, свечано је отворен програм 72. Међународног филмског фестивала у Кану „15 ДАНА АУТОРА”. Пет аутора из региона и пет аутора из света, радило је на омнибус филму насталом у оквиру пројекта „Југоисточна европска фабрика”. Представница Србије Маша Шаровић, заједно са израелском колегиницом Шарон Енгелхарт, режирала је причу „У твојим рукама”. Нови филмски пројекат сценаристкиње и редитељке Маје Милош „Пукотина у леду” изборио се за место међу 15 одабраних пројеката који чине понуду интегралног дела фестивала у Кану „Атеље”.

________________________________________________
17.05.2019.

Научни скуп о српском културном простору

Научни скуп "Српски културни простор: устројство, проблеми, вредности" биће одржан сутра у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду.
Најављене су теме "Српски културни простор: оквири, границе и преплитања", "Српско књижевно премрежавање", "Српски национални идентитет - религијски и секуларни модел", "О суштинским питањима српског културног јединства", "Духовна култура као извор и исходиште српског културног простора”.
На отварању скупа говориће министар културе и информисања, епископ бачки Иринеј и председник Матице српске.
Учешће је најавило више од 60 учесника, између осталих академици Матија Бећковић, Миро Вуксановић, Василије Крестић, Милован Данојлић, професори Славко Гордић, Мило Ломпар, Милош Ковачевић, Вељко Брборић, Ђорђе Трифуновић, Љубомирка Кркљуш, Слободан Владушић и други.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42