Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
16.04.2024.

Конкурс за StarTech грантове отворен до 31. маја

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић представила је данас нови StarTech програм, у оквиру којег иноватори у Србији имају прилику да се пријаве и добију до 50.000 долара бесповратне помоћи.
Поред тога, ове године уведен је и конкурс за Програм убрзаног развоја који обухвата обуке и менторство, као и подршку у изради и пласирању материјала који наше иноваторе треба да представе у најбољем светлу потенцијалним инвеститорима, а њихове производе страним тржиштима.
Ово укључује и могућност учешћа на догађајима за повезивање стартапа и инвеститора и на међународним сајмовима и изложбама.
Беговић је на конференцији за новинаре навела да је веома значајно то што је фокус StarTech-а на повезивању факултета, научноистраживачких организација и привреде са циљем да се олакша развој иновативних производа и услуга.
За наредна два конкурса опредељена су бесповратна средства у износу од милион долара. Свим заинтересованим до 10. маја доступна је и бесплатна стручна подршка за припрему пријаве за конкурс.
Рок за пријаве је 31. мај, а детаљне информације о програму, свим условима и неопходној документацији за учешће, могу се наћи на сајту www.startech.org.rs.
За све додатне информације ту је и Контакт центар на адреси info@startech.org.rs и броју телефона 0800 000020.

________________________________________________
11.04.2024.

Расписан конкурс за награђивање најбољих средњошколаца у Србији

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству током календарске 2023. године.
На конкурс се могу пријавити сви средњошколци који су освојили неко од прва три места на признатим такмичењима у земљи и иностранству, а сваки кандидат може бити награђен само једном и то за најбољи постигнут резултат током 2023. године. У зависности од ранга, као и пласмана на такмичењу, за сваког кандидата биће дефинисан и износ једнократне накнаде у висини од 20.000 до 200.000 динара.
Фонд за младе таленте Републике Србије се налази у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација и од 2008. године бави се развојем младих талената у Србији. До данас је додељено више од 40.000 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа.
Пријаве на конкурс ће бити отворене до 20. маја.
Више информација о условима и процесу пријаве можете наћи у тексту Конкурса који се налази на сајту Фонда за младе таленте.

________________________________________________
25.03.2024.

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација посетила Истраживачку станицу Петница

Представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Центра за промоцију науке и Фонда за младе таленте посетили су Истраживачку станицу Петница.
Посета је реализована како би се Министарство науке, технолошког развоја и иновација упознало са радом Истраживачке станице Петница и како би се пронашли начини за ближу сарадњу ове станице са Фондом за младе таленте и Центром за промоцију науке.
На састанку је детаљно презентован четрдесет и две године дугачак историјат ове станице, као и све оно што ову институцију издваја као јединствену у читавом свету - Летња научна школа за ђаке завршних разреда основних школа, специјализовани семинари за студенте и докторанде из читавог света, али и оно по чему је Истраживачка станица Петница најпознатија, а то су семинари за средњошколце, који се реализују за више научних дисциплина у специјализовано опремљеним просторијама и лабораторијама ове станице, која је по највишим стандардима реновирана 2012. године.

________________________________________________
18.03.2024.

Отворен Форум о вредновању научноистраживачких институција

Форум о вредновању научноистраживачких институција организован је у сарадњи Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Института економских наука у циљу упознавања са искуствима других развијених земаља, али и разматрања могућности за примену позитивних примера из праксе у Републици Србији.
На форуму су приказани различити приступи и искуства у вредновању научноистраживачких радова и институција у Хрватској, Словачкој, Естонији и Румунији.
Истакнута је могућност организовања сличних форума за сваку појединачну научноистраживачку област у будућности. Поред тога, присутни су информисани са новим системом плата на коме је министарство радило у претходном периоду, а најављено је и објављивање листе изврсности.

________________________________________________
11.03.2024.

Република Србија у наредне три године председавајући ГПАИ

Република Србија у наредне три године биће председавајући Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију (ГПАИ), и то у првој и трећој години помоћни председавајући, а у другој години главни председавајући.
ГПАИ је иницијатива која тежи да успостави глобалне стандарде и правила за развој вештачке интелигенције, као и да убрза развој вештачке интелигенције глобално, основана 2020.
Секретаријат ГПАИ је при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а експертски центри су у Монтреалу и Паризу, док ће нови бити отворен у Јапану.
Србија је примљена пре мало више од годину дана, као једна од 29 чланица, консензусом. Међу најзначајнијим члановима су САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, ЕУ и друге земље.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42