СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

20. 04. 2018.

Изабран нови председник ДРИ

За новог председника Државне ревизорске институције (ДРИ) посланици Народне скупштине Републике Србије изабрали су 19. априла 2018. Душка Пејовића, који ће на ту дужност ступити уместо досадашњег председника ДРИ, Радослава Стојановића.

Зајмови од Развојне банке Савета Европе

Развојна банка Савета Европе (ЦЕБ) одобрила је осам нових зајмова институцијама у државама чланицама Савета Европе, укључујући Србију, при чему ће две банке које послују на територији наше земље добити зајмове од укупно 50 милиона евра.
Oдобрени зајмови биће усмерена на олакшавање рада микро, малих и средњих предузећа у Србији.

Одлуке о буџету локалних самоуправа за 2018. годину – транспарентније

Стална конференција градова и општина израдила је модел Грађанског водича кроз Одлуку о буџету локалних самоуправа за 2018. годину и пратеће помоћне документе. Овај модел Водича је пример како се приказују најважније буџетске информације од интереса за грађане са циљем да на лак и разумљив начин обавештава грађане на територији сваке општине о планирању, расподели и динамици трошења општинског буџета.
Очекивања су да ће све локалнe самоуправe које то већ нису учиниле, да на основу предложеног модела израде Водиче за грађане кроз Одлуку о буџету за 2018. годину.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

20. 04. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени лист АП Војводине бр. 19 од 13.4.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

19. 04. 2018.

Раст БДП-а у Србији у овој години од 3,5 одсто по прогнози ММФ

Међународни монетарни фонд (ММФ) прогнозира раст БДП-а у Србији у 2018. години од 3,5 одсто, што је више од прогнозе Светске банке која износи 3,0 одсто. Раст БДП-а од 3,5 одсто предвиђа се и за 2019. годину. У ревидираном извештају „Перспективе светске економије“, који је објављен на званичном сајту ММФ-а, процењено је да ће у 2018. години инфлација у Србији износити 2,7 одсто, а у 2019. години 3 одсто. Предвиђа се смањење дефицита биланса текућих плаћања које би износило 4,5 одсто БДП-а, а у 2019. години 4,1 одсто БДП-а. У овој години стопа незапослености пројектована је на 14,3 одсто, а наредне године на 14 одсто.

Прописи у скупштинској процедури

У уторак 24. априла 2018. године на дневном реду Народне скупштине Републике Србије ће се разматрати сет прописа (од тога две одлуке и 11 закона) који су везани за функције Војске Србије. Предлог закона о војном образовању, између осталих, може бити од интереса свима који се баве едукативним делатностима.

Почело ПИСА тестирање ученика у Србији

После шестогодишње паузе у 222 школе у Србији ове седмице је почело међународно ПИСА тестирање које ће обухватити око 8.000 ученика углавном првог разреда средњих школа и мањи број осмака. Ове године се ПИСА тест, уместо на папиру и оловком, ради искључиво на рачунарима, што је блиско новим генерацијама. Тестом су обухваћена језичка, математичка и научна знања, а први пут се тестира и финансијска писменост и глобалне компетенције ђака. У ресорном министарству очекују бољи резултат него у претходном тестирању, с тим да ће резултати великих промена које доносе системски просветни закони у односу на начин рада и учења, бити видљиви тек на наредном тестирању.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

19. 04. 2018.

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

18. 04. 2018.

Дигитални самит Западног Балкана

Први Дигитални самит Западног Балкана започео је данас 18. априла у Скопљу, и трајаће и сутра 19. априла. Један од организатора скупа је и Веће за регионалну сарадњу. Очекује се учешће премијера и министара задужених за дигиталну агенду у земљама Западног Балкана, учесника Берлинског процеса из Европске уније, представника Европске комисије, информатичке индустрије и фирми које се баве информационим технологијама, као и стручњака за ту област.
Планиране су панел дискусије на тему дигиталне повезаности, интеграције економија Западног Балкана у јединствено дигитално тржиште, побољшања кибернетичке сигурности, унапређења дигиталних вештина, дигитализације индустрије као и интерактивне дискусије влада, академске заједнице, предузећа, иноватора, организација цивилног друштва и омладинских организација.

Дефинисани рокови усклађивања правосудних закона са Уставним законом

Радни текст Уставног закона дефинише рокове у којима ће се Закон о судијама, Закон о уређењу судова и Закон о јавном тужилаштву, као и Закон о Високом савету судства, Закон о државном већу тужилаца и Закон о Правосудној академији ускладити са уставним амандманима. Министарство правде Србије такође је саопштило да је радним текстом предвиђено да судије Врховног касационог суда настављају своју функцију у Врховном суду Србије, а да заменици Републичког јавног тужиоца настављају да обављају функцију у Врховном јавном тужилаштву Србије.

Пројекти 59 локалних самоуправа подржани са 320 милиона динара

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да је одлучило да додели 320 мил. дин. за 59 градова и општина у Србији, а да је ове године конкурисало 120 локалних самоуправа са 171 пројекатом. Реч је о расподели средстава Фонда за програме локалних самоуправа, на основу раније спроведеног конкурса за доделу средстава за инфраструктурне пројекте, културне и спортске манифестације. Фонд је у 2018. увећан 32 пута, на 320 мил. дин. што је значајна подршка општинама за инфраструктуру, повећање ефикасности управа и боље пружање услуга грађанима, и организацију културних, спортских, туристичких и других манифестација.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

18. 04. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС бр. 29 од 13.4.2018.
Службени лист АП Војводине бр. 18 од 4.4.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

13. 04. 2018.

Почела електронска размена података

Министарство правде Србије саопштило је да је почела електронска размена података из матичних књига рођених, венчаних и умрлих између Министарства за државну управу и локалну самоуправу и надлежних судова, јавних тужилаштава и јавних бележника. Овај споразум омогућава и да матичне службе добијају директне податке од судова о правоснажним судским одлукама које се односе на разводе бракова, и одлуке које се односе на утврђивање материнства и очинства и утврђивање смрти. Е-размена допринеће убрзању поступака пред правосудним органима и смањити трошкове поступка.

Ускоро реализација пројеката из Фонда за локалне самоуправе

За подршку локалним самоуправама у изградњи инфраструктурних пројеката за ову годину предвиђено је 320 мил. дин, а конкурисало је 145 општина и градова са 170 пројеката, а комисија је бирала да определи средства за најкорисније пројекте, изјавило је Министарство за државну управу и локалну самоуправу.
Фонд за локалне самоуправе је 30 пута већи од досадашњих и требало би суштински да унапреди живот у општинама и градовима, а већ следеће недеље у министарство ће бити позвани председници општина на потписивање, док ће се новац на рачунима општина наћи до краја месеца. Очекује се да ће неки пројекти бити реализовани током лета.

Реализација пројекта Е–инспектор

Министарство за државну управу и локалну самоуправу је изјавило да се ради на побољшању положаја инспекција, због чега ће до 20% бити кориговани коефицијенти за рад на терену на основу одлуке коју ће доносити руководиоци на основу учинка. У Србији има 40 различитих инспекција и укупно око 6.500 републичких и локалних инспектора, дакле један инспектор долази на 1.200 становника, док је у ЕУ тај просек један инспектор на 780 становника. Како Министарство наводи, пројекат Е-инспектор је платформа која тренутно обједињава пет инспекција, а план је да до краја 2019. њом буде обухваћено свих 40 инспекција, чиме ће њихов рад бити – дигитализован, убрзан и транспарентан.

Одржана конференција о реформи образовања у Србији

У „Аеро-клубу” у Београду, 12. априла, Европски покрет у Србији организовао је корпоративну конференцију „Образовање у Србији ‒ послови за будућност”. На скупу се говорило о актуелним променама у образовном сектору, уз посебан осврт на усклађивање средњошколског и високошколског система са потребама тржишта рада и компанија које послују на територији Србије.
На конференцији су учествовали представници амбасада, Министарства просвете, Привредне коморе Србије, привредних комора других земаља, домаћих и иностраних компанија из система дуалног образовања, телекомуникација и људских ресурса.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

13. 04. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС бр. 28 од 12.4.2018.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
„УПРАВЉАЊЕ ПРАВНО-ЕКОНОМСКИМ ПОСЛОВАЊЕМ
УСТАНОВА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У 2018. ГОДИНИ

од 24. до 25. маја 2018. године
Кањижа, Хотел Бања Кањижа

ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
„ЗАПОСЛЕНИ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА“

АКТУЕЛНА ПИТАЊА У ПРИМЕНИ
ЗАКОНА О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ ПРОПИСА ОД ЗНАЧАЈА
ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈАВНОГ СЕКТОРА
хотел „Оморика”, Тара
од 3. до 5. маја 2018. године


ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
Због великог интересовања отворили смо
НОВИ ТЕРМИН за Обуку са Радионицом
„ИЗРАДА ПЛАНСКИХ И ИЗВЕШТАЈНИХ ДОКУМЕНАТА“

Београд, Образовни информатор,
Цара Лазара 5А (сала за стручне скупове)
9.05.2018. године (среда)
(са почетком у 15.45 часова)


ПРОГРАМ         ПРИЈАВА

ИЗВРШАВАЊЕ ОБАВЕЗЕ ДОСТАВЉАЊА ПРЕГЛЕДА ОБРАЧУНА ПДВ – КРОЗ ПРИМЕНУ КОРИСНИЧКОГ УПУТСТВА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ

Београд, Образовни информатор, Цара Лазара 5А
18. мај 2018. године (петак)

ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 8/2018.

» Садржај «
ПOДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 8/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО број 8/2018.

» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана 011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42