СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


КРОЗ ПРОПИСЕ

15. 06. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС – Просветни гласник бр. 9 oд 14.6.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

14. 06. 2018.

Договор о новом аранжману са ММФ-ом

Влада Србија и Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ-а) постигли су договор о новом аранжману, познатијем као „чуваркућа”, који има саветодавну улогу а не финансијску помоћ. Шта ће овај програм конкретно донети знаће се од септембра када се са ММФ-ом буде разговарало о буџету за наредну годину. За сада се зна да ће Закон о привременом умањењу пензија бити у потпуности укинут до краја године, јер за то има довољно простора у буџету. Тада ће се разматрати и о новом повећању пензија, реформи јавног сектора и повећању плата запослених у јавном сектору, реформи пореске управе и јавних предузећа, као и о повећању расхода за јавне инвестиције, а у циљу бржег економског развоја.

Од септембра 10 нових профила за дуално образовање

Ученицима у Србији ће од септембра 2018. бити понуђено 10 нових образовних профила по дуалном моделу образовања, а у око 600 компанија широм Србије биће реализовано 30 образовних профила, речено је на међународној конференцији „Учење кроз рад: пут ка могућностима”. Модел дуалног образовања је у 2017/2018 години обухватио 3.000 ученика, 19 образовних профила, 60 школа у 40 градова у Србији и 200 компанија и до сада је више од 1.200 компанија потписало изјаву о намери чврсте сарадње са школама у реализацији дуалног модела образовања. Позитивну оцену добило је око 600 компанија које послују у 52 општине и града и у тим компанијама ће се од јесени реализовати 30 образовних профила.

Увођење обавезне средње школе до 2030.

До краја 2030. године Србија, као једна од потписница Агенде УН о одрживом развоју, мора да има обавезно и бесплатно основношколско и средњешколско образовање, као и доступно квалитетно предшколско образовање, што је само један од 17 циљева и 169 подциљева Агенде УН о одрживом развоју, изјавила је шефица Међуресорне радне групе за њихово спровођење Славица Ђукић Дејановић. Од 2020. до 2030. сви облици образовања морају бити обезбеђени и обавезно бесплатни, што значи да ће и неке уставне категорије морати да се мењају. Образовање је одскочна даска и за популациону политику и за остварење циљева одрживог развоја.

Средства за новоосноване сложене задруге

Ове године ће, као огледни пример, у Србији бити основано неколико сложених задруга, које ће из републичког буџета бесповратно добити до пола милиона евра, најавио је министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић. О томе ко ће бити оснивач сложених задруга одлучиваће Одбор за село Српске академије наука и уметности и Задружни савез Војводине. Држава сада стимулише задругарство са 60 милиона динара бесповратно, с тим да се може инвестирати и неколико милиона евра, како би наше задруге биле битни робни произвођачи који плодове свога рада могу и да извозе.

________________________________________________

ПОЗИВИ И ЈАВНИ КОНКУРСИ

14. 06. 2018.

Наставак преквалификација за ИТ

Након успешне реализације пилот програма преквалификација за ИТ, као и друге фазе преквалификација, Влада Србије најавила је да планира наставак овог програма, а у новом циклусу предвиђено је да 775 грађана буду полазници обука за рад у том сектору.
Влада је тим поводом упутила позив образовним институцијама, НВО, институтима, кластерима и компанијама да се пријаве за извођење обука за јуниор програмере у оквиру програма преквалификација у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Крагујевцу, Чачку, Ужицу и Новом Пазару. Позив је доступан на сајту Управе за јавне набавке под шифром 1941491 и на сајту Националне службе за запошљавање и биће отворен до 12. јула.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

14. 06. 2018.

Данас је Светски дан давалаца крви – 14. јун

Светски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви и oбележава се 14. јуна — на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.
Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи.

Награђена иновација нишких студената

Група студената Електронског факултета у Нишу направила је наочаре, које могу знатно да повећају безбедност глувих и наглувих особа у саобраћају. Шкрипа кочница или сирена, на наочарима ствара светлосне ефекте, као упозорење на опасност.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

14. 06. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС бр. 45 oд 13.6.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

13. 06. 2018.

НБС преузима део надлежности Пореске управе

Народна банка Србије ће од 1. јануара следеће године преузети део надлежности Пореске управе које се односе на издавање и одузимање овлашћења за обављање мењачких послова и контролу мењачког и девизног пословања, a на основу Закона о изменама и допунама Закона о НБ Србије, који је 8. јуна 2018. усвојила Скупштина Србије.

Измене Закона о матичним књигама

Предлог закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама, који је у скупштинској процедури, треба да омогући максималну сигурност, тачност и поузданост система вођења матичних књига. Подаци из Регистра матичних књига водиће се у електронском облику, уз задржавање папирног облика. Нова решења треба да омогуће грађанима да добију изводе из матичних књига, где год да се налазе, јер ће матичне књиге дипломатско-конзуларних представништава, поред матичних књига свих општина и градова, бити саставни део Регистра матичних књига.
Размена података из ових база за потребе решавања разних захтева и поступака који се воде пред другим органима обављаће се електронским путем.

Електронски дневник само у школама које имају опрему

Свим школама у Србији Министарство просвете понудиће у оквиру пројекта „еПросвета” увођење електронског дневника од 1. септембра, али папирни дневници ће и даље постојати, јер све школе немају адекватну опрему за увођење е-дневника. Неће бити „никакве присиле” да школе морају да уведу е-дневник, већ ће се они уводити како се буду стварали услови за то. Због бројних бенефита, које е-дневник доноси у вођењу школске администрације, једна трећина школа у Србији већ је одлучила да га уведе током ове школске године. Крајњи циљ је да постоји само е-дневник.
Од 1. септембра уводи се и пилот пројекат могућности коришћења дигиталних уџбеника и материјала у настави за све школе које су електронски опремљене.

________________________________________________

ПОЗИВИ И ЈАВНИ КОНКУРСИ

13. 06. 2018.

За суфинансирање иновација 400 милиона динара

На конкурс за програм раног развоја и програм суфинансирања иновација који је трајао од 2. априла до 1. јуна пристигло је укупно 218 пријава, а заинтересовани су могли да конкуришу за средства до 400 милиона динара. Министарство за иновације и технолошки развој доделило је 116 иновационих ваучера за сто компанија у износу од 72 мил. динара чиме држава подстиче сарадњу фирми, малих и средњих предузећа с једне, и научних института и факултета с друге стране. Средства су добила мала и средња предузећа – МСП и могу да их користе искључиво за плаћање услуга научно истраживачких организација или факултета, чиме се промовише сарадња науке и индустрије. Вредност једног ваучера је 800.000 динара и једна компанија може два пута да се кандидује, а све се реализује преко Фонда за иновациону делатност.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

13. 06. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС – Међународни уговори бр. 6 од 12.6.2018.
Службени лист АП Војводине бр. 27 од 6.6.2018.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
У току је пријављивање на Обуку на тему: „Израда планских и извештајних
докумената за приватне предшколске установе”.

Обуке се одржавају средом у терминима од 15.45 до 20.00 часова у Образовном информатору, Краљице Наталије 17.

Рок за пријаву отворен до попуне места од 12 полазника (по једној Обуци).

Пријаве телефоном: 011/2624-434 (маркетинг). Пријавите се на време.
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »


ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »


НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »


Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »


АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »


БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 12/2018.

» Садржај «
ПOДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 12/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО број 12/2018.

» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42