СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

08. 08. 2018.

Центар „Вук Караџић” у Тршићу од посебног значаја за друштвено-хуманистичке науке

У Тршићу су у новоотвореном Образовно-културном центру „Вук Караџић” по први пут организоване радионице са средњошколцима и студентима из Србије и Републике Српске. Влада Србије ће подржати даљи развој овог центра, који за друштвено-хуманистичке науке треба да има значај као научноистраживачка станица Петница за природне.

На дечјим победничким играма освојено седам медаља за Србију

Од 2. до 6. августа у Москви су одржане Девете Светске дечје победничке игре, спортско такмичење највеће те врсте у свету, које окупља децу из целог света лечену од малигних болести. Захваљујући Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) и донаторима, учествовала су и деца из Србије. Репрезентација од осам такмичара, узраста од седам до шеснаест година (Теодора, Милица, Анамарија, Вељко, Нађа, Новак, Урош и Немања) четири дана је свим срцем бранила боје наше земље и успела да освоји седам медаља за Србију. Наши млади хероји, који су претходно успели да добију најважнију битку за живот, освојили су медаље у атлетици, пливању, стрељаштву и малом фудбалу. На такмичењу је учествовало 500 младих спортиста из 15 земаља који су се борили у шест дисциплина.

13. Међународни студентски филмски камп у Пожеги

У Пожеги ће се у току августа одржати 13. Међународни студентски филмски камп „Интеракција”, који окупља младе филмске ствараоце с разних страна света. Овај стваралачки камп претходних година је стекао добар глас на међународној сцени захваљујући мноштву квалитетних документарних остварења овенчаних признањима и на светским фестивалима. Ове године 15 учесника долазе из Француске, Аргентине, Алжира, Египта, Шпаније, Саудијске Арабије, Индије, Русије, Словеније, Палестине и Србије, а снимаће се на теренима западне Србије. Овим учесницима кампа у Пожеги придружиће се и 17 полазника овогодишњег мастеркласа „Интердок”, са којима ће искуство из режије документарног филма поделити домаћи документаристи.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

07. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

07. 08. 2018.

У току је 53. смотра „Мермер и звуци”

Културно лето у граду под Букуљом, Аранђеловцу, у знаку је 53. смотре уметности „Мермер и звуци”, која се ове 2018. године одржава од 6. јула до 1. септембра. Богат програм у јулу, затворио је наступ ансамбла „Мамбо старс”, састављен претежно од професионалних музичара, чланова Биг бенда РТС-а. Смотра обухвата три облика културно – уметничког деловања. То су два међународна симпозијума: „Бели венчац и свет керамике”, и богат сценски програм који обухвата позоришне представе, ликовно и књижевно стваралаштво и концерте.

Ћирилици статус који јој припада

Одбор за стандардизацију српског језика САНУ подржао је Предлог измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама који је упућен Влади Србије и очекује његово усвајање. У саопштењу се указује да постојећи закон у погледу статуса српског језика и ћирилице није усаглашен са актуелним Уставом Србије који одређује службену употребу српског језика и ћириличног писма. Ћирилица је у овом закону квалификована као службено матично писмо српског језика. Одредбама овог закона ћирилици се обезбеђује статус који јој припада као писму већинског народа у Републици, а измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама била је неопходна и због усаглашавања Закона о језику и писмима у погледу статуса језика и писама мањинских народа у Србији са Европском повељом о регионалним и мањинским језицима, које је Србија, као део СР Југославије ратификовала 2005. године.

Употпуњена збирка Музеја српске књижевности

Поводом 30 година од смрти Павла Вуисића, великана српског глумишта, Музеј српске књижевности у оквиру Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” добио је на поклон од Мирјане Вуисић, велики део архиве у којој се налазе његове скице за чамце, песме, једна прича, аутопортрет...

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

06. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Садржај нових прописа можете погледати на следећем линку.

Службени гласник РС бр. 60 од 3.8.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

06. 08. 2018.

Суфицит буџета Србије у периоду јун – јул 49,1 млрд. дин.

Суфицит буџета Србије у периоду јун – јул 2018. године износи 49,1 милијарду динара, тј. око 410 милиона евра, што је значајно више од предвиђеног, због чега ни у једном тренутку не долази у питање повећање пензија и плата у јавном сектору пре краја ове године.

Годину дана рада Канцеларије за ИТ и Е-управу

Према проценама у првој години рада је уштеђено 500.000 сати јер Канцеларија за ИТ и Е-управу повезује 18 база података великих институција. Такође, преполовљена је количина одштампаних образаца. У наредном периоду је у плану да у систем е-ЗУП уђе и стотинак центара за социјални рад.
Савремена електронска управа се заснива на четири уређена регистра. Један је регистар грађана, други подаци о привреди, трећи је адресни регистар и четврти је онај који се односи на непокретности.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

06. 08. 2018.

Шест векова манастира Манасија

У средњовековном манастиру Манасија код Деспотовца, Задужбини Деспота Стефана Лазаревића, 5. августа 2018. је почело обележавање 600 година од завршетка овог здања. Манастир Манасија грађен је у периоду од 1407. до 1418, и од средњег века био је духовни и културни центар Срба, који је у многоме помогао да се одржи духовно јединство народа. Последњих година са циљем заштите културног наслеђа, манастирски комплекс са којим можемо да се поносимо, значајно је реконструисан.

Изложба „Српска лексикографија од Вука до данас”

Поводом двестоте годишњице изласка из штампе првог издања Српског рјечника (1818) у којем је Вук Караџић поставио народни језик у основици књижевног језика организује се изложба „Српска лексикографија од Вука до данас” од 15. августа до 7. септембра у Галерији науке и технике САНУ. Посетиоци изложбе ће моћи да погледају његове рукописе, књиге и личне предмете.

Српски ученици освојили четири медаље на информатичкој Олимпијади

Ученици из Србије освојили су четири медаље , две сребрне и две бронзане, на Другој европској јуниорској информатичкој олимпијади, која је одржана од 26. јула до 1. августа 2018. у Инополису у Русији. На Олимпијади је учествовало 80 ђака из 2.1 националног тима, а Србија дели 5. место у укупном пласману.

Међународна бронза за српске младе хемичаре

Јубиларна 50. Међународна хемијска олимпијада, најталентованијих младих хемичара, одржана је између 19. и 29. јула у Братислави и Прагу, а средњошколци из Србије освојили су две бронзане медаље и једну похвалницу међу 300 такмичара из 76 земаља.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

03. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Службени гласник РС – Просветни гласник бр. 14 од 2.8.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

03. 08. 2018.

Раст БДП-а у Србији у другом кварталу 4,4 одсто

Званична статистика објавила је податак да је реалан раст бруто домаћег производа (БДП) у другом тромесечју ове године износио 4,4 одсто, што даје основ за најављено веће повећање плата и пензија. Током разговора са ММФ-ом, чија је прогноза за раст БДП-а и даље 3,5 одсто, више пута је наглашавано да повишице плата и пензија морају да прате реалан раст привреде. Да би се остварио већи раст плата запослених у јавном сектору и пензија потребно је да ММФ коригује своју прогнозу на којој је заснован и буџет за 2018. годину. О овоме ће свакако бити речи током наредне посере ММФ-а.

Обуке за стицање додатних знања и вештина

Правилником о измени Правилника o ближим критеријумима и условима за укључивање запосленог у обуке за потребе послодавца ради стицања додатних знања и вештина, који ступа на снагу 2. августа 2018. извршена је измена која се огледа у томе да право на укључивање у обуку има запослени који је у радном односу код послодавца корисника мере активне политике запошљавања која се састоји у обуци запослених ради стицања додатних знања и вештина, а у циљу одржања запослења уколико је запослен на неодређено време у трајању од најмање шест месеци, пре подношења захтева за учешће у финансирању обуке. Пре измена учествовање запосленог у обуци било је условљено постојањем радног односа на неодређено време од најмање двадесет четири месеца.

Подршка локалним самоуправама за спровођења омладинске локалне политике

Министарство омладине и спорта потписало је са 22 града и општина уговоре за подршку спровођења омладинске локалне политике. Уговоре су потписали представници Краљева, Чачка, Лознице, Зајечара е, Рековца, Раче, Дољевца, Алексинца, Нове Вароши, Крушевца, Ужица, Новог Сада, Сремске Митровице, Ивањице, Сомбора, Јагодине, Крагујевца, као и београдских општина Земун, Обреновац, Чукарица, Врачар и Звездара. На тај начин је локалним самоуправама укупно додељено 39,6 милиона динара за спровођење 22 пројекта чији је циљ развијање личних потенцијала младих и остваривање опште друштвене добробити.

Унос рекламације на већ регистроване фактуре у ЦРФ - нова апликативна могућност

Правилником о изменама и допунама Правилника о начину и поступку регистровања фактура, односно других захтева за исплату, као и начину вођења и садржају централног регистра фактура који ступа на снагу 8. августа 2018. године, даје се могућност уноса рекламације од стране дужника на већ регистроване фактуре у централном регистру фактура. Уколико дужник утврди да фактура није исправно регистрована у централном регистру фактура о томе обавештава повериоца, уколико повериоц не изврши предложене измене, а у случају потребе, дужник има могућност да у централном регистру фактура, у пољу рекламације, уносе податке о рекламацији, у складу са техничким упутством Управе за трезор за рад са датом апликацијом на линку https://crf.trezor.gov.rs/docs/user/issues/submitting-issue/

Уредба о изменама и допунама Уредбе о енергетски угроженом купцу

Уредба мења и допуњује Уредбу о енергетски угроженом купцу („Сл. гл. РС” бр. 113/15) како би поједине њене одредбе усагласила са новодонесеним или измењеним прописима којима се уређује поступање органа и организација која врше јавна овлашћења, надлежности јединица локалне самоуправе и остваривања права из социјалне заштите. Уређује се и надлежност органа за вођење поступка за стицање статуса енергетски угроженог купца, као и начин доказивања испуњености услова за стицање наведеног статуса појединог домаћинства.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
РАДИОНИЦА

„УТВРЂИВАЊЕ ПОТРЕБНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ШКОЛАМА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ”

14.8.2018.
хотел „Палас”, Београд

ПРОГРАМ     ПРИЈАВА
СЕМИНАР
за ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ
на тему:

„ИЗРАДА ФИНАНСИЈСКИХ ПЛАНОВА ЗА 2019. ГОДИНУ У СКЛАДУ СА НОВИНАМА У ПРИМЕНИ ПРОПИСА”

24. август 2018. Београд,
(хотел „Палас”,
Топличин венац 23)
почетак у 10.00 часова

БЕСПЛАТНО ЗА ПРЕТПЛАТНИКЕ!

Детаљније »

ПРИЈАВА
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 15/2018.

» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО број 15/2018.

» Садржај «
ПOДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 15/2018.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42