СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


ПРОПИСИ (законска регулатива)

21. 06. 2019.

Објављен је „Просветни гласник” број 6 од 20.6.2019.

ВЕСТИ

Министар Вукосављевић председавао на Форуму словенских култура
На петнаестом Форуму словенских култура који је одржан у Љубљани председавајући министар културе и информисања РС позвао је чланице Форума и присутне да се више ангажују у међународним организацијама.
Предложено је формирање неформалне групе земаља чланица Форума у Унеску, а касније и у Савету Европе. Такође, инициран је састанак сталних представника наших земаља у Унеску као први корак у оквиру ове иницијативе.
Састанку су присуствовали представници Русије, Чешке, Словачке, Северне Македоније, Црне Горе и Хрватске.

» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

20. 06. 2019.

Објављен је „Службени гласник РС” број 43 од 19.6.2019.

ВЕСТИ

Извештај Фискалног савета
До краја године могла би да се уведу нова фискална правила у вези а висином јавног дуга и дефицита, истакао је у Скупштини Србије председник Фискалног савета (ФС). Приликом подношења посланицима годишњег извештаја о раду Фискалног савета за 2018, наглашено је да има назнака да Влада жели да размотри предлог ФС да се та правила прилагоде позитивном искуству у фискалној консолидацији, јер се јавни дуг смањује и сада износи 51% БДП-а.

Осмаци данас полажу тест из математике
Будући средњошколци полагали су јуче комбиновани тест из хемије, физике, историје, географије и биологије, а тест из математике полагаће данас, пошто је тест који је требало да решавају 18. јуна „процурео” у јавност. На основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда ђаци могу да освоје највише 60 бодова, а са мале матуре до 40 поена.

Први уписни рок за будуће бруцоше
Пријављивање кандидата за упис на државне факултете почело је јуче и траје до 23. јуна. Полагање пријемног испита, у зависности од факултета, одржаће се од 24. јуна до краја месеца.
Места на државним и приватним универзитетима и високим школама струковних студија има за 50.000 студената.
Према одлуци Владе РС у целој Србији има око 22.600 буџетских места. О трошку државе ове године може да студира 17.265 бруцоша на универзитетима у Београду, Нишу, Крагујевцу, Приштини, Новом Пазару и Универзитету уметности у Београду, док у Новом Саду на буџет могу да се упишу 5.424 студента.
Традиционално највећа гужва је на Електротехничком факултету, ФОН, Медицинском, Математичком факултету на смеру програмирање, као и на Машинском факултету.
За школовање о трошку државе потребно је освајање најмање 51 бода, а самофинансирајућим студентима потребно је 30 поена.

Нова услуга е-Управе - од 1. јула возачке дозволе на кућне адресе
Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да подносиоци захтева за добијање возачких дозвола исте могу, почев од 1. јула, добити и у облику нове услуге е – Управе, односно без одласка у полицијску станицу – на кућне адресе, трошкове сноси подносилац захтева.


» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

19. 06. 2019.

- Данас нема новообјављених службених гласила.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Представљен Годишњи извештај ДРИ
Скупштина Србије завршила је расправу о извештају о раду Државне ревизорске институције (ДРИ) за 2018. ДРИ је утврдила грешке и неправилности у пословању буџетских корисника у вредности од 217 милијарди динара, сачињено је 436 ревизорских извештаја, од чега 141 финансијских, а утврђено је да су грешке у финансијском извештавању износиле 195 милијарди динара, односно 90% свих грешака. Неправилности у поступцима обрачуна плата, зарада, јавних набавки, исплата без правног основа чине 10% свих грешака.

Социјална давања за месец мај
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштава да је исплата за месец мај предвиђена корисницима:
• Новчане социјалне помоћи, посебне новчане накнаде и додатака за помоћ и негу другог лица - данас, 19.06.2019. године;
• Основних права бораца, војних инвалида и породица палих бораца - дана 20.06.2019. године;
• Накнаде за издржавање корисника на породичном смештају - дана 21.06.2019. године;
• Накнаде зараде односно плате за време породиљског одсуства, неге детета и посебне неге детета - дана 21.06.2019. године директно од стране Министарства по новом закону;
• Остале накнаде по основу рођења и неге детета и посебне неге детета - дана 21.06.2019. године директно од стране Министарства по новом закону.


НСЗ: Данас исплата накнада незапосленима за мај
Национална служба запошљвања (НСЗ) саопштила је да ће данас бити извршена исплата редовне новчане накнаде незапосленим лицима за мај ове године.
Привремене новчане накнаде лицима која живе на и изван територије АП Косова и Метохије биће исплаћене у четвртак, 20. јуна, додаје се у саопштењу НСЗ.

ВЕСТИ

Скупштина Фискални савет
Скупштина Србије данас наставља Двадесет четврту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву. На Сневном реду је разматрање Извештаја о раду за 2018. годину који је поднео Фискални савет, са Предлогом закључка Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава од 13. маја 2019. године.

» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

18. 06. 2019.

- Данас нема новообјављених службених гласила.

ВЕСТИ

Важно обавештење за мале матуранте тест из математике одложен за четвртак
Министарство просвете отказало је полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас. Полагање је одложено за четвртак, 20. јун 2019. године са почетком од 9 часова.
Мали матуранти данас имају паузу у полагању, са тестирањем ће наставити сутра када полажу комбиновани тест, док ће у четвртак, 20. јуна решавати задатке из математике.

Одржана прва Јавна расправа о Нацрту закона о социјалној карти
Нацрт закона о социјалној карти представљен је на првој Јавној расправи која је одржана у Дому Народне Скупштине Републике Србије.
Доношењем Закона о социјалним карта требало би да се успостави ефективније и праведније остваривање социјалне заштите кроз унапређење процеса одлучивања о правима и услугама у систему социјалне заштите.
Успостављањем интегрисаног информационог система између центара за социјални рад и институција, односно формирањем специјалних база у којима ће се налазити подаци о приходима, имовини и други подаци битни за утврђивање социјално - економског статуса корисника, као и подаци о врсти права из социјалне заштите које лице користи или је користило, омогућиће се ефикасније и праведније остваривање социјалне заштите и аутоматска размена података између центара.

» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

17. 06. 2019.

Oбјављена су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС бр. 42 од 14.06.2019.
- Службени лист АПВ бр. 27 од 11.06.2019.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Почиње исплата рата стипендија за изузетно надарене ученике и студенте
Данас почиње исплата девете и десете месечне рате стипендија за изузетно надарене ученике и осме и девете рате стипендија за изузетно надарене студенте за школску 2018/2019. годину.
Месечни износ стипендије за изузетно надарене ученике је 15.000 динара, а за студенте основних и мастер студија 24.000 динара, док је за студенте докторских студија 30.000 динара.


ВЕСТИ

Одбор за правосуђе усвојио предлог Владе Србије за промену Устава
Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство усвојио је предлог Владе за промену Устава Србије у делу који се тиче правосуђа. Предлог ће бити упућен народним посланицима на изјашњење. Основни аргумент за промену Устава је чињеница да важећи текст оставља превелики простор утицају законодавне и извршне власти на избор носилаца правосудних функција. Одбор за уставна питања надлежан је да сачини Акт о промени Устава.

Републички инспектори унапређени у звање самосталних саветника
Влада Србије усвојила је уредбу којом републички инспектори добијају звање самосталних саветника и повећање коефицијента, па ће њихова зарада убудуће износити између 60.000 и 70.000 динара, у зависности од резултата које су показали у претходном периоду.
Влада Републике Србије усвојила је Акциони план за спровођење Националног програма за борбу против сиве економије за 2019. и 2020. у оквиру кога је и мера која предвиђа достизање неопходних људских и материјалних капацитета инспекција и увођење нових критеријума за вредновање рада инспектора.

Представници 13 земаља о начинима за унапређивање система социјалне заштите Србије
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања састао се са представницима 13 земаља чланица Европског удружења медицинских стручњака из области осигурања и социјалног осигурања како би разговарали о начинима за унапређивање система социјалне заштите. У том циљу, Србија планира имплементацију система социјалних карата, које ће функционисати по узору на Данску која има најсавременији и најефикаснији Закон о социјалним картама.
Истакнуто је да се на годишњем нивоу у Србији обави преко 90.000 медицинских вештачења по основу захтева из више области.


» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

14. 06. 2019.

Данас нема новообјављених службених гласила.

Влада Србије усвојила сет измена закона
Влада Србије усвојила је сет измена закона: Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини и Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства поплава и града у јуну 2019. године.

Закључен Посебан колективни уговор за предшколске установе чије је оснивач град Београд
Самостални синдикат радника предшколског васпитања и образовања Београда, Градски синдикат просветних радника Србије „Независност” и градоначелник града Београда, закључили су Посебан колективни уговор за предшколске установе чији је оснивач град Београд, који је ступио на снагу 11. јуна 2019. године.
ПКУ уређује права, дужности и одговорности запослених у предшколским установама, a дефинисан је и поступак заснивања радног односа који садржи новине које се тичу обавезе послодавца да пре расписивања конкурса за пријем у радни однос прибави сагласност и мишљење репрезентативног синдиката у предшколској установи.

Предлог за промену Устава у области правосуђа
На данашњој седници Скупштинског одбора за уставна питања и законодавство расправљаће се о предлогу промене Устава у области правосуђа. Друштво судија Србије предложило је да се формира радна група која би сачинила Нацрт акта о промени Устава који за циљ има деполитизацију правосуђа.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Укинута обавеза употребе печата у поступцима јавних набавки
Управа за јавне набавке донела је Правилник о допуни Правилника о обавезним елементима конкурсне документације у поступцима јавних набавки и начину доказивања испуњености услова који ступа на снагу 19. јуна 2019. године.
Правилником је извршена допуна упутства понуђачима како да сачине понуду која као обавезан елемент садржи и обавештење понуђачима да приликом сачињавања понуде употреба печата није обавезна.

Јавни бележници бесплатно оверавају документа за упис у школе и на факултете
У свих 198 канцеларија јавних бележника у Србији бесплатно се могу оверити следећа документа, у радно време: фотокопије сведочанстава и диплома ученика који желе да упишу средњу школу, фотокопија докумената за упис првог пута на високошколску установу, документа за пријем у установе ученичког и студентског стандарда и коришћење ученичких и студентских стипендија и кредита, документа за упис у предшколске установе и основну школу.
У местима где нису именовани јавни бележници овере се и даље обављају у судовима.

» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

13. 06. 2019.

Данас нема новообјављених службених гласила.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Подношење пореске пријаве и пореског биланса за порез на добит правних лица из јавног сектора
Kорисници јавних средстава, односно недобитне организације које примењују контни план за буџетски систем, а који су остварили тржишне приходе, имају обавезу подношења пореске пријаве и пореског биланса у којима утврђују своју пореску обавезу за остварену добит у 2018. години.
Пореска пријава се подноси на Обрасцу ПДП – Пореска пријава за аконтационо – коначно утврђивање пореза на добит правних лица, искључиво електронски, путем портала е-Порези Пореске управе.
Крајњи рок за подношење пореске пријаве и пореског биланса за 2018. годину је 1. јул (понедељак) 2019. године.
Корисници јавних средстава који нису остварили тржишне приходе немају обавезу подношења пореске пријаве и пореског биланса.
Детаљније у Буџетском рачуноводству бр. 6/19 и 11/19.

Рок за достављање редовних годишњих финансијских извештаја за 2018. годину правних лица из јавног сектора који воде књиге у складу са Законом о рачуноводству
Редовни финансијски извештај за 2018. годину, за јавно објављивање правних лица из јавног сектора која воде књиге у складу са Законом о рачуноводству („Сл. гл. РС“, бр. 62/13 и 30/18), истиче 1. јула (понедељак) 2019. године.
Ови извештаји за 2018. годину се достављају са потребном документацијом искључиво у електронском облику, путем апликације Агенције за привредне регистре.
Правна лица која су до 28.2.2019. године поднела са Годишњим извештајем за статистичке потребе и Извештај за јавно објављивање за 2018. годину, немају обавезу да поново достављају наведене извештаје.

Данас почиње исплата накнада за незапослене за мај 2019.
Данас почиње исплата посебне новчане накнаде за незапослене за мај 2019. године.

Финансијски подстицаји за решавање простора београдских факултета
Министарство просвете, науке и технолошког развоја започело је преговоре са Развојном банком Савета Европе о новој транши кредита који неће бити мањи од 50 милиона евра, а који би већим делом био усмерен на решавање проблема простора факултета у саставу Београдског универзитета.
Прва транша кредита од 50 милиона динара већ је утрошена за побољшање студентског стандарда, а приоритет у новој транши ће имати Београдски универзитет, који има највећи проблем са простором.
Министарство просвете је издвојило и 60 милиона динара за израду идејног пројекта зграде за Факултет безбедности, Биолошки и Географски факултет, а ради се и пројекат за нову зграду Електротехничког факултета.
Део средстава ће бити утрошен за смештајне капацитете студената. У Београду капацитети ће бити повећани за приближно 2.000 места, у Нишу за 500, а у Новом Саду за 800 места.


» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

12. 06. 2019.

Објављена су следећа службена гласила:
• Службени гласник РС бр. 41 од 11.06.2019.
• Службени лист АПВ бр. 26 од 05.06.2019.


ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Нова верзија апликације за рад портала е-Порези
Пореска управа поставила је нову верзију апликације Е-порези са ознаком v.1.2 ради бржег и ефикаснијег рада.
Корисници нову верзију апликације могу преузети овде.

Индекси  потрошачких  цена  за  мај  2019. године
Према саопштењу РЗС бр. 158 од 12.06.2019. године, цене производа и услуга личне потрошње у мају 2019. године, у односу на април 2019. године, у просеку су ниже за 0,3% (индекс 99,7). Потрошачке цене у мају 2019. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 2,2% (индекс 102,2). Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у мају 2019. године, у односу на претходни месец, пад цена забележен је у групама Храна и безалкохолна пића (-1,5%) и Здравство (-0,1%). Раст цена је забележен у групама Ресторани и хотели (0,8%), Транспорт (0,7%), Комуникације (0,6%), у групама Одећа и обућа и Намештај, покућство и текуће одржавање стана (за по 0,3%) и у групи Стан, вода, електрична енергија, гас и друга горива (0,1%). Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.
Индекси потрошачких цена за јун биће објављени 12.07.2019. године


» детаљније «

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
ПЛАНИРАЊЕ ФИНАНСИРАЊА У БУЏЕТСКОМ СИСТЕМУ ЗА 2020. ГОДИНУ И НАРЕДНИ СРЕДЊОРОЧНИ ПЕРИОД
- по делатностима -

Београд, хотел „Палас”


16.7.2019.
Социјална заштита
Култура

17.7.2019.
Основне и средње школе

Програм за одређену делатност можете погледати кликом на ту делатност.


Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 12/2019.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 12/2019.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 12/2019.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42