СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


КРОЗ ПРОПИСЕ

09. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

09. 08. 2018.

58. Драгачевски сабор трубача

„Најбоље звучи труба у Гучи”, слоган је с којим овог августа госте дочекује 58. Драгачевски сабор трубача у Гучи. За титулу победника ове године такмичиће се 20 оркестара. Сабор се отвара у четвртак, 9. августа у 11 сати. Посетиоце очекује богат програм а организатори препоручују концерт Дејана Петровића и „Биг бенд”-а 9. августа на Главној позорници, где ће 10. августа бити одржан Поноћни концерт – свих 20 овогодишњих финалиста. У суботу, 11. августа је традиционално такмичење сениоских орекстара, а у недељу, 12. августа, су наступи победника Сабора.

Данас почиње музички програм интернационалног џез фестивала „Нишвил”

Вечерас почиње музички програм на „Нишвилу”, најпосећенијег интернационлног џез фестивала у југоисточној Европи. У нишкој Тврђави посетиоце очекују The Manhattan Transfer, Џипси кингс, саксофониста Кени Гарет, певачица Лиса Симон и друга позната имена. Нишка тврђава ће све до 12. августа бити центар џеза, а посетиоци ће имати прилику да обиђу новоотворени џез музеј и да на неколико стејџова уживају у музицирању најпознатијих џез извођача из света.

Добро позиционирање српских факултета на Шангајској листи

Независно од тога што ће комплетна Шангајска листа најбољих светских универзитета бити објављена 15. августа, Универзитет у Београду је међу рангираним високошколским установама остварио добар пласман у оквиру рангирања по научним областима. Од 54 научна поља Универзитет у Београду се нашао на 27 ранг листа, чиме је поправио прошлогодишњи пласман, када је био рангиран у 18 научних области. У области прехрамбених технологија, од 500 рангираних високошколских установа заузето је високо 43. место, за шта највеће заслуге има Одсек за прехрамбену технологију Пољопривредног факултета. Висок пласман задржан је и у рударству и инжењерству метала, у области металуршког инжењерства, у физици, математици, хемији, у области метереологије, биологије, ветерине, медицине и фармације, техничких наука, а први пут су се на ранг листи из области друштвених наука нашле психологија и образовање.
На листи по научним областима рангирани су и универзитет у Новом Саду у области прехрамбене технологије, хемијског инжењерства и ветеринарских наука, универзитет у Нишу у области математике и хемијског инжењерства и универзитет у Крагујевцу из области математике.

Допринос грађевинарства расту БДП-а

Према подацима Републичког завода за статистику на раст бруто домаћег производа (БДП) у првом кварталу 2018. године највише је утицао раст грађевинарства и убрзана реализација инфраструктурних пројеката, посебно на коридорима и у стамбеној изградњи. Раст вредности изведених грађевинских радова у првој половини године износио је 25 одсто, што је знатно више од раста у осталим секторима, с тим да је у првом кварталу раст износио 28,1 одсто, а у другом 23,1 одсто. Подаци о реализацији буџета за пројекте показују да је у првом полугођу ове године реализовано 48 одсто расположивих средстава, односно 35,45 милијарди динара, од предвиђених 74 милијарди динара.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

08. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

08. 08. 2018.

Центар „Вук Караџић” у Тршићу од посебног значаја за друштвено-хуманистичке науке

У Тршићу су у новоотвореном Образовно-културном центру „Вук Караџић” по први пут организоване радионице са средњошколцима и студентима из Србије и Републике Српске. Влада Србије ће подржати даљи развој овог центра, који за друштвено-хуманистичке науке треба да има значај као научноистраживачка станица Петница за природне.

На дечјим победничким играма освојено седам медаља за Србију

Од 2. до 6. августа у Москви су одржане Девете Светске дечје победничке игре, спортско такмичење највеће те врсте у свету, које окупља децу из целог света лечену од малигних болести. Захваљујући Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) и донаторима, учествовала су и деца из Србије. Репрезентација од осам такмичара, узраста од седам до шеснаест година (Теодора, Милица, Анамарија, Вељко, Нађа, Новак, Урош и Немања) четири дана је свим срцем бранила боје наше земље и успела да освоји седам медаља за Србију. Наши млади хероји, који су претходно успели да добију најважнију битку за живот, освојили су медаље у атлетици, пливању, стрељаштву и малом фудбалу. На такмичењу је учествовало 500 младих спортиста из 15 земаља који су се борили у шест дисциплина.

13. Међународни студентски филмски камп у Пожеги

У Пожеги ће се у току августа одржати 13. Међународни студентски филмски камп „Интеракција”, који окупља младе филмске ствараоце с разних страна света. Овај стваралачки камп претходних година је стекао добар глас на међународној сцени захваљујући мноштву квалитетних документарних остварења овенчаних признањима и на светским фестивалима. Ове године 15 учесника долазе из Француске, Аргентине, Алжира, Египта, Шпаније, Саудијске Арабије, Индије, Русије, Словеније, Палестине и Србије, а снимаће се на теренима западне Србије. Овим учесницима кампа у Пожеги придружиће се и 17 полазника овогодишњег мастеркласа „Интердок”, са којима ће искуство из режије документарног филма поделити домаћи документаристи.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

07. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

07. 08. 2018.

У току је 53. смотра „Мермер и звуци”

Културно лето у граду под Букуљом, Аранђеловцу, у знаку је 53. смотре уметности „Мермер и звуци”, која се ове 2018. године одржава од 6. јула до 1. септембра. Богат програм у јулу, затворио је наступ ансамбла „Мамбо старс”, састављен претежно од професионалних музичара, чланова Биг бенда РТС-а. Смотра обухвата три облика културно – уметничког деловања. То су два међународна симпозијума: „Бели венчац и свет керамике”, и богат сценски програм који обухвата позоришне представе, ликовно и књижевно стваралаштво и концерте.

Ћирилици статус који јој припада

Одбор за стандардизацију српског језика САНУ подржао је Предлог измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама који је упућен Влади Србије и очекује његово усвајање. У саопштењу се указује да постојећи закон у погледу статуса српског језика и ћирилице није усаглашен са актуелним Уставом Србије који одређује службену употребу српског језика и ћириличног писма. Ћирилица је у овом закону квалификована као службено матично писмо српског језика. Одредбама овог закона ћирилици се обезбеђује статус који јој припада као писму већинског народа у Републици, а измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама била је неопходна и због усаглашавања Закона о језику и писмима у погледу статуса језика и писама мањинских народа у Србији са Европском повељом о регионалним и мањинским језицима, које је Србија, као део СР Југославије ратификовала 2005. године.

Употпуњена збирка Музеја српске књижевности

Поводом 30 година од смрти Павла Вуисића, великана српског глумишта, Музеј српске књижевности у оквиру Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” добио је на поклон од Мирјане Вуисић, велики део архиве у којој се налазе његове скице за чамце, песме, једна прича, аутопортрет...

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

06. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Садржај нових прописа можете погледати на следећем линку.

Службени гласник РС бр. 60 од 3.8.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

06. 08. 2018.

Суфицит буџета Србије у периоду јун – јул 49,1 млрд. дин.

Суфицит буџета Србије у периоду јун – јул 2018. године износи 49,1 милијарду динара, тј. око 410 милиона евра, што је значајно више од предвиђеног, због чега ни у једном тренутку не долази у питање повећање пензија и плата у јавном сектору пре краја ове године.

Годину дана рада Канцеларије за ИТ и Е-управу

Према проценама у првој години рада је уштеђено 500.000 сати јер Канцеларија за ИТ и Е-управу повезује 18 база података великих институција. Такође, преполовљена је количина одштампаних образаца. У наредном периоду је у плану да у систем е-ЗУП уђе и стотинак центара за социјални рад.
Савремена електронска управа се заснива на четири уређена регистра. Један је регистар грађана, други подаци о привреди, трећи је адресни регистар и четврти је онај који се односи на непокретности.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
А) XII ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
12.12.2018. у 10 часова, Београд, Сава Центар
Бесплатно за све буџетске кориснике

Б) САВЕТОВАЊЕ „СТРУКОВНО УДРУЖИВАЊЕ“
12.12.2018. у 20 часова, Београд, Дом војске

В) СЕМИНАР „ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА ДИГИТАЛНЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ У ПОСЛОВАЊУ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА”
13.12.2018. у 10 часова, Београд, хотел „Life Design”

ПРОГРАМ »           ПРИЈАВА »
ОБАВЕЗА СПРОВОЂЕЊА РЕДОВНОГ
ГОДИШЊЕГ ПОПИСА
(СА СТАЊЕМ НА ДАН 31.12.2018)
И ПРИПРЕМЕ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА ЗА
ПОСЛОВАЊЕ У 2019. ГОДИНИ


5.12.2018. Нови Сад
6.12.2018. Ниш
7.12.2018. Крагујевац
10.12.2018 Београд
14.12.2018. Ужице

Детаљније »          Пријава »
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 23/2018.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 23/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 23/2018.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42