СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


У сусрет предстојећим Васкршњим празницима желимо да Вам упутимо речи охрабрења за брже и лакше превазилажење проблема у управљању правно-економским пословањем у јавном сектору.

05. 04. 2018.

Тим поводом подсетимо се на речи патријарха српског – Павла:
„Љубав је највиша врлина. Све што човек дели са другима смањује се,
осим љубави. Што је више дајете – више је имате.
Када би се сви држали љубави, ова земља би била рај.
Али када би се сви држали бар оног што је мало мање од љубави – јер љубав
је веза савршенства, када би се макар држали принципа
„што желите себи, то чините другима, што не желите себи,
то не чините другима,
онда би земља, ако не рај, била близу раја.”


Ваш Образовни информатор

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

05. 04. 2018.

Употреба и сигурност отворених података

Постављање отворених података на националним порталима које одржавају Канцеларија за ИТ и е-управу Владе Србије и Републички геодетски завод показало се врло корисним за транспарентност рада не само државе, већ и друштва у целини. Јавна расправа о Нацрту закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, која је у току, показала је, да је шира употреба информационих технологија и коришћење отворених података добар пример како увођење електронске управе унапређује квалитет живота људи, државу чини ефикаснијом, а за привреду ствара велике могућности.

Заштита пословања од девизног ризика

Народна банка Србије и Привредна комора Србије су поново покренуле иницијативу за развој тржишта инструмената заштите од девизног ризика. Циљ је да се помогне предузећима да унапреде извесност свог пословања, јер је непобитно да је девизни курс тржишна категорија на који утиче велики број фактора из домаћег и међународног окружења. Заштита од ризика треба да буде принцип пословања одговорног предузећа. На конференцији, која је овим поводом одржана, учесницима су поред правне регулативе из ове области, представљени и расположиви тржишни инструменти за заштиту од девизног ризика, њихове карактеристике, ефекти и начин њихове употребе.

Убрзати развој задругарства у Србији

У Нишу је 4. априла отворено стручно саветовање „Подршка развоју земљорадничких задруга“. Скуп је наставак активности о нацрту Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије. Искуства и сугестије пољопривредника су драгоцена јер ће се тако тачно знати шта је неопходно малом пољопривредном газдинству у Србији. У новом програму Владе за одобравање подстицајних средстава за развој задругарства у Србији, биће узете у обзир и идеје Асоцијације пољопривредника, које се односе на оснаживање малих пољопривредних газдинстава, која не прелазе величину од 4.5 хектара, како би добила шансу да постану робни произвођачи, а то може да се оствари формирањем задруга у селима. Ове године је за постицај предвиђено 7,5 милиона динара за новоосноване задруге, до 15 милиона динара за старе и до 60 милиона динара за сложене задруге.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

05. 04. 2018.

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

04. 04. 2018.

Јединицама локалне самоуправе средства из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности

Јединице локалне самоуправе моћи ће у 2018. години да користе средства из Буџетског фонда која су планирана за финансирање или суфинансирање пројеката, програма и активности које за циљ имају ефикасније коришћење енергије, предвиђене Програмом финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије у 2018. години. Реализација овог програма и преузетих обавеза прописани су Уредбом о утврђивању Програма финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије у 2018. години, која ступа на снагу 7. априла 2018. године, а средства Буџетског фонда обезбеђена су Законом о буџету РС за 2018. годину.
Детаљније у Буџетском рачуноводству бр. 8/18

Стицање статуса института од националног значаја за Републику Србију

У складу са Законом о научноистраживачкој делатности Влада републике Србије донела је две одлуке којима Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ из Београда и Институт за хемију, технологију и металургију из Београда стичу статус научног института од националног значаја за Републику Србију. Одлуке ступају на снагу 7. aприла 2018. године.

Формиран национални просветни савет

Конститутивна седница Националног просветног савета (НПС) одржана је 2. априла 2018. године, а за председника тог тела за наредне четири године изабран је Радивоје Стојковић. Према новом Закону о основама система образовања и васпитања смањен је број чланова НПС-а са 43 на 35, и то тело сада има саветодавну улогу. Чланове савета очекује велики посао, између осталог предстоји и формирање Националног савета за високо образовање, чиме ће се комплетирати сва четири битна тела која се баве образовањем и науком.

Упис свих грађана у матичне књиге до 2024. године

У оквиру реформе државне управе један од циљева Министарства државне управе и локалне самоуправе је да до 2024. године сви грађани Србије буду уписани у матичне књиге рођених. Реализација овог циља спроводи се у сарадњи са Канцеларијом УНЦХР у Србији, где су захваљујући сарадњи већ постигнути резултати у области унапређења остваривања права на упис у Матичну књигу рођених и других права којима се спречава појава апатридије (лица која нису ничији држављани, тј. које закони ниједне државе не сматрају својим држављанима). Бројка од 30.000 лица у опасности од апатридије, на почетку пројекта, сада се свела на око 2.400. Планирано је да се до 2024. проценат особа без остварених ових права у региону сведе на нулу.

________________________________________________

КОНКУРСИ И ЈАВНИ ПОЗИВИ

04. 04. 2018.

Конкурс за пријем 567 нових запослених у РГЗ

Најављено је, од стране председнице Владе, да ће данас у среду, 4. априла 2018. године бити расписан конкурс за пријем 567 нових запослених у Републички геодетски завод (РГЗ), а на основу одобрења Владе Србије. Ради се о историјском броју који се запошљава у државној управи, јер је до сада највећи број био око 240, а исти треба да допринесе решавању проблема уписа у катастар на који чека око 20.000 предмета.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

04. 04. 2018.

Универзитет у Београду данас обележава Дан студената

Студенти у Београду данас обележавају 4. април у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали 4. априла 1936. године. У протесту, због јачања фашизма у Немачкој, тада је убијен студент права Жарко Мариновић. Поводом дана студената, данас ће у Алеји великана на Новом гробљу бити положен венац на његов гроб. Свечана академија биће одржана данас поподне у 16.30 у Дому културе Студентски град.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

04. 04. 2018.

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

03. 04. 2018.

Потпуно нов електронски катастар треба да проради до 2020. године

Најављено је да је започета реформа катастра тако да он више неће бити тешка препрека за грађане и правне субјекте. Катастар ће бити потпуно електронски и Републички геодетски завод већ неколико месеци ради на његовој реформи, док се у парламенту тренутно расправља о Закону о националној инфраструктури геопросторних података. Влада је већ усвојила предлог измена Закона о упису у катастар што ће омогућити једну од најкомплекснијих реформи у овој области. Нов електронски катастар треба да проради до 2020. године, док ће адресни регистар бити завршен до октобра ове године, а имена улица комплетирана средином 2019. године.

Од данас примена строжих казни за саобраћајне прекршаје

Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, који је данас ступио на снагу, уведене су строже казне за једанаест прекршаја, како за најтеже прекршаје, тако и за прекршаје који утичу на последице саобраћајне незгоде. Новчане казне ће бити од 100.000 до 120.000 динара, 14 казнених поена, као и осам месеци забране управљања возилом. Ове казне ће се изрицати у случају прекорачења брзине од 71 до 90 км на сат у насељеном месту, а на аутопуту од 121 до 140 км на сат, као и управљања возилом са 1,21 до 2 промила алкохола. Родитељи који своју децу нижу од 135 центиметара не возе у ауто-седиштима биће кажњени са 120.000 динара и са 14 казнених поена. Они који побегну са лица места тешке саобраћајне несреће, такође ће бити најстроже кажњени. Током априла месеца, а у циљу повећања безбедности у саобраћају МУП ће почети и са мерењем просечне брзине на свим аутопутевима.

Наставак финансирања иновативних пројеката

Интересовање за иновативно предузетништво је веће од очекиваног, што показује да домаћи привредници имају добре иновативне идеје са тржишним потенцијалом. Стога ће се наставити са финансирање ових пројеката. Иновативна мала и средња предузећа имаће на располагању 400 милиона динара, која су обезбеђена кроз владин „Програм раног развоја“ и „Програм суфинансирања иновација“. Малим и средњим предузећима ће бити додељено од 10 до 36 милиона динара, у зависности од вредности и величине пројекта. Циљ је да се што више младих укључи у пројекте како би промовисали своје знање и идеје. Овом циљу треба да допринесе и најављено оснивање иновационих стартап центара у регионима у току ове године.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
„УПРАВЉАЊЕ ПРАВНО-ЕКОНОМСКИМ ПОСЛОВАЊЕМ
УСТАНОВА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У 2018. ГОДИНИ

од 24. до 25. маја 2018. године
Кањижа, Хотел Бања Кањижа

ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
„ЗАПОСЛЕНИ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА“

АКТУЕЛНА ПИТАЊА У ПРИМЕНИ
ЗАКОНА О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ ПРОПИСА ОД ЗНАЧАЈА
ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈАВНОГ СЕКТОРА
хотел „Оморика”, Тара
од 3. до 5. маја 2018. године


ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
Због великог интересовања отворили смо
НОВИ ТЕРМИН за Обуку са Радионицом
„ИЗРАДА ПЛАНСКИХ И ИЗВЕШТАЈНИХ ДОКУМЕНАТА“

Београд, Образовни информатор,
Цара Лазара 5А (сала за стручне скупове)
9.05.2018. године (среда)
(са почетком у 15.45 часова)


ПРОГРАМ         ПРИЈАВА

ИЗВРШАВАЊЕ ОБАВЕЗЕ ДОСТАВЉАЊА ПРЕГЛЕДА ОБРАЧУНА ПДВ – КРОЗ ПРИМЕНУ КОРИСНИЧКОГ УПУТСТВА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ

Београд, Образовни информатор, Цара Лазара 5А
18. мај 2018. године (петак)

ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 8/2018.

» Садржај «
ПOДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 8/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО број 8/2018.

» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана 011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42