СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

06. 08. 2018.

Шест векова манастира Манасија

У средњовековном манастиру Манасија код Деспотовца, Задужбини Деспота Стефана Лазаревића, 5. августа 2018. је почело обележавање 600 година од завршетка овог здања. Манастир Манасија грађен је у периоду од 1407. до 1418, и од средњег века био је духовни и културни центар Срба, који је у многоме помогао да се одржи духовно јединство народа. Последњих година са циљем заштите културног наслеђа, манастирски комплекс са којим можемо да се поносимо, значајно је реконструисан.

Изложба „Српска лексикографија од Вука до данас”

Поводом двестоте годишњице изласка из штампе првог издања Српског рјечника (1818) у којем је Вук Караџић поставио народни језик у основици књижевног језика организује се изложба „Српска лексикографија од Вука до данас” од 15. августа до 7. септембра у Галерији науке и технике САНУ. Посетиоци изложбе ће моћи да погледају његове рукописе, књиге и личне предмете.

Српски ученици освојили четири медаље на информатичкој Олимпијади

Ученици из Србије освојили су четири медаље , две сребрне и две бронзане, на Другој европској јуниорској информатичкој олимпијади, која је одржана од 26. јула до 1. августа 2018. у Инополису у Русији. На Олимпијади је учествовало 80 ђака из 2.1 националног тима, а Србија дели 5. место у укупном пласману.

Међународна бронза за српске младе хемичаре

Јубиларна 50. Међународна хемијска олимпијада, најталентованијих младих хемичара, одржана је између 19. и 29. јула у Братислави и Прагу, а средњошколци из Србије освојили су две бронзане медаље и једну похвалницу међу 300 такмичара из 76 земаља.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

03. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Службени гласник РС – Просветни гласник бр. 14 од 2.8.2018.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

03. 08. 2018.

Раст БДП-а у Србији у другом кварталу 4,4 одсто

Званична статистика објавила је податак да је реалан раст бруто домаћег производа (БДП) у другом тромесечју ове године износио 4,4 одсто, што даје основ за најављено веће повећање плата и пензија. Током разговора са ММФ-ом, чија је прогноза за раст БДП-а и даље 3,5 одсто, више пута је наглашавано да повишице плата и пензија морају да прате реалан раст привреде. Да би се остварио већи раст плата запослених у јавном сектору и пензија потребно је да ММФ коригује своју прогнозу на којој је заснован и буџет за 2018. годину. О овоме ће свакако бити речи током наредне посере ММФ-а.

Обуке за стицање додатних знања и вештина

Правилником о измени Правилника o ближим критеријумима и условима за укључивање запосленог у обуке за потребе послодавца ради стицања додатних знања и вештина, који ступа на снагу 2. августа 2018. извршена је измена која се огледа у томе да право на укључивање у обуку има запослени који је у радном односу код послодавца корисника мере активне политике запошљавања која се састоји у обуци запослених ради стицања додатних знања и вештина, а у циљу одржања запослења уколико је запослен на неодређено време у трајању од најмање шест месеци, пре подношења захтева за учешће у финансирању обуке. Пре измена учествовање запосленог у обуци било је условљено постојањем радног односа на неодређено време од најмање двадесет четири месеца.

Подршка локалним самоуправама за спровођења омладинске локалне политике

Министарство омладине и спорта потписало је са 22 града и општина уговоре за подршку спровођења омладинске локалне политике. Уговоре су потписали представници Краљева, Чачка, Лознице, Зајечара е, Рековца, Раче, Дољевца, Алексинца, Нове Вароши, Крушевца, Ужица, Новог Сада, Сремске Митровице, Ивањице, Сомбора, Јагодине, Крагујевца, као и београдских општина Земун, Обреновац, Чукарица, Врачар и Звездара. На тај начин је локалним самоуправама укупно додељено 39,6 милиона динара за спровођење 22 пројекта чији је циљ развијање личних потенцијала младих и остваривање опште друштвене добробити.

Унос рекламације на већ регистроване фактуре у ЦРФ - нова апликативна могућност

Правилником о изменама и допунама Правилника о начину и поступку регистровања фактура, односно других захтева за исплату, као и начину вођења и садржају централног регистра фактура који ступа на снагу 8. августа 2018. године, даје се могућност уноса рекламације од стране дужника на већ регистроване фактуре у централном регистру фактура. Уколико дужник утврди да фактура није исправно регистрована у централном регистру фактура о томе обавештава повериоца, уколико повериоц не изврши предложене измене, а у случају потребе, дужник има могућност да у централном регистру фактура, у пољу рекламације, уносе податке о рекламацији, у складу са техничким упутством Управе за трезор за рад са датом апликацијом на линку https://crf.trezor.gov.rs/docs/user/issues/submitting-issue/

Уредба о изменама и допунама Уредбе о енергетски угроженом купцу

Уредба мења и допуњује Уредбу о енергетски угроженом купцу („Сл. гл. РС” бр. 113/15) како би поједине њене одредбе усагласила са новодонесеним или измењеним прописима којима се уређује поступање органа и организација која врше јавна овлашћења, надлежности јединица локалне самоуправе и остваривања права из социјалне заштите. Уређује се и надлежност органа за вођење поступка за стицање статуса енергетски угроженог купца, као и начин доказивања испуњености услова за стицање наведеног статуса појединог домаћинства.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

03. 08. 2018.

На факултетима још 9.000 места за бруцоше

На факултетима државних универзитета у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и Новом Пазару остало је око 9.000 места за бруцоше, а од тога око 2.700 буџетских.

Нематеријално културно наслеђе Србије

На изложби у Етнографском музеју у Београду „Нематеријално културно наслеђе Србије”, представљено је 37 обичаја, заната, вештина, усмених традиција и уметности који представљају нематеријално културно наслеђе Србије. Од тога су на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа човечанства слава и коло, а у току је процес за стављања на листу певања уз гусле. У плану је покретање иницијативе да се и Злакуско лончарство нађе у престижном међународном друштву ове врсте баштине. На изложби која ће бити отворена током целог лета могу се видети и фруле, кавали, гајде, наруквице и накит, филигран, тапелуци, привесци, кадионице, свећњаци, јастучнице, пешкири, славски колач и обредни хлеб.

Београд и Сомбор у пилот пројекту Светске здравствене организације

Светска здравствена организација (СЗО) спроводиће у Сомбору пилот пројекат о интегрисаним услугама здравствене заштите и уз Београд Сомбор је једина локална самоуправа у Србији која ће бити укључена у тај пројекат. Реализација пројекта СЗО значи да ће се радити на превенцији фактора ризика за настанак незаразних болести, а потом и на јачању превенције и комуникације између примарног и секундарног нивоа здравствене заштите. Пораст незаразних болести оптерећује сомборско становништво (кардиоваскуларне болести, дијабетес, хипертензије, малигне болести, гојазност код деце). Фактори који негативно утичу на здравље су лоше квалитет воде за пиће у одређеним срединама, квалитет ваздуха, недостатак канализационе мреже, неадекватно одлагање отпада, те су стога део Јавног плана здравља који обухвата период од 2018. до 2025. године, а значај тог документа препознали су у Светској здравственој организацији.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

02. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

02. 08. 2018.

Ускоро Прихватилиште за жртве трговине људима

Министарство рада, запошљавања, борачка и социјална питања најавило је отварање првог Прихватилишта за ургентни смештај жртава трговине људима које ће бити уточиште за шест особа, а имаће могућност и за прихватање мајки са децом. Прихватилиште за ургентни смештај жртава ће бити део организационе јединице Центра за заштиту жртава трговине људима.

Међународни нишки џез фестивал Nišville од 3. до 12. августа

Међународни нишки џез фестивал Nišville 35. по реду одржаће се од 3. до 12. августа, а обухвата 16 представа са 4 континента, а говорећи о слогану „Сањај плаво”.
Интернационални џез фестивал Нишвил, најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе, већ годинама доследно брани европске вредности мултикултуралности и стрпљиво негује музички укус појединаца.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

01. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Садржај нових прописа можете погледати на следећем линку.

Службени гласник РС бр. 59 од 31.8.2018.
Службени лист АП Војводине бр. 36 од 25.7.2018.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

01. 08. 2018.

Косовски вез: културна баштина Србије

Данас косовски вез заузима престижно место на листи нематеријалног културног наслеђа Србије, а његово представљање и ван граница наше земље је припремање пута за место косовског веза на листи светске нематеријалне културне баштине.
Под косовским везом подразумева се део ликовног народног стваралаштва који је израђиван на различитим текстилним материјалима. Карактеристике косовског веза одређене су још у средњовековној Србији која је у то време одржавала живе трговачке везе са медитеранским државама, а поготово тесне културне везе са Византијом. Сви ти утицаји допринели су да се на српском краљевском двору и на дворовима српске властеле, као и у манастирима негује и развија косовски вез до уметничког савршенства.

Проглашени нови резервати природе

„Брзанско моравиште” на територији Јагодине и Баточине добило је статус специјалног, а Каленић у општини Рековац, строгог резервата природе. „Брзанско моравиште” је једно од последњих очуваних мочварних станишта птица, водоземаца и гмизаваца у долини Велике Мораве. Еколози тврде да ту редовно борави 59 строго заштићених врста птица од којих се 29 ту гнезди.

„Станислав Бинички” са звездама Пекиншке и Метрополитен опере

Унутар зидина Смедеревске тврђаве 31. јула 2018. одржан је прворазредни културни догађај. Заједно са уметничким ансамблом „Станислав Бинички” наступили су између осталих првакиње Пекиншке опере, чланови оркестра Метрополитен опере у Њујорку.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
А) XII ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
12.12.2018. у 10 часова, Београд, Сава Центар
Бесплатно за све буџетске кориснике

Б) САВЕТОВАЊЕ „СТРУКОВНО УДРУЖИВАЊЕ“
12.12.2018. у 20 часова, Београд, Дом војске

В) СЕМИНАР „ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА ДИГИТАЛНЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ У ПОСЛОВАЊУ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА”
13.12.2018. у 10 часова, Београд, хотел „Life Design”

ПРОГРАМ »           ПРИЈАВА »
ОБАВЕЗА СПРОВОЂЕЊА РЕДОВНОГ
ГОДИШЊЕГ ПОПИСА
(СА СТАЊЕМ НА ДАН 31.12.2018)
И ПРИПРЕМЕ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА ЗА
ПОСЛОВАЊЕ У 2019. ГОДИНИ


5.12.2018. Нови Сад
6.12.2018. Ниш
7.12.2018. Крагујевац
10.12.2018 Београд
14.12.2018. Ужице

Детаљније »          Пријава »
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 23/2018.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 23/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 23/2018.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42