СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

03. 04. 2018.

Јавна расправа поводом утврђивања Дана АП Војводине

Данас је у Руми започела јавна расправа о Нацрту покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању Дана Аутономне Покрајине Војводине и других датума од покрајинског значаја. У првом од седам чланова нацрта одлуке пише: „Утврђује се Дан АПВ, као спомен на дан када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење војвођанских области Краљевини Србији." Дан АПВ свечано се обележава 25. новембра. Следеће две јавне расправе одржаће се у Зрењанину 10. априла и у Новон Саду 17. априла.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

03. 04. 2018.

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

02. 04. 2018.

Привредна кретања у првом кварталу 2018. године

Према првим проценама у првом кварталу 2018. године у Србији је остварен раст БДП од 3,9 одсто. Према саопштењу Завода за статистику индустријска производња у фебруару ове године већа је за 3,3 одсто него у истом месецу 2017. године, а у периоду јануар-фебруар ове године у односу на исти период предходне године већа је за 6,9 одсто. Прерађивачка индустрија и сектор снабдевања електричном енергијом су остварили највећи раст, а пад је забележе у рударству. Државна каса је у првом кварталу забележила суфицит, иако је за први квартал био планиран дефицит од 32 милијарде динара. Наставак овог тренда омогућиће већа улагања у инфраструктурне пројекте.

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Министарство државне управе и локалне самоуправе позвало је све грађане, као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и да дају предлоге, сугестије и коментаре. Јавна расправа о Нацрту закона одржаће се у периоду од 22. марта 2018. године до 19. априла 2018. године. Предлози, сугестије, иницијативе и коментари достављају се Министарству државне управе и локалне самоуправе, на обрасцу који се може преузети уз текст Нацрта закона, путем електронске поште на адресу:prava.slobode.registri@mduls.gov.rs или на адресу Министарства државне управе и локалне самоуправе, Београд, Бирчанинова 6, са напоменом: „Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја“.
Текст Нацрта закона са образложењем и пратећим документима јавно су доступни на сајту: www.mduls.gov.rs

Данас 2. априла почиње упис првака

Први радни дан у априлу је дан када свечано почиње упис предшколаца у основну школу. Данс око 1.270 основних школа у Србији отвара врата првацима и њиховим родитељима. Очекује се, а на основу броја деце која ће до првог септембра имати између шест ипо и седам ипо година, број од 67.000 првака, укључив и око 1.500 деце са подручја Косова и Метохије. Упис у школу је један од свечаних тренутака који говори о дечијем одрастању и најважнија карика у свим нивоима образовања, јер са њиме почиње свако озбиљно школовање.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

02. 04. 2018.

Садржаје нових прописа можете прегледати на следећем линку:

Службени гласник РС бр. 25 од 30.3.2018.
Службени гласник РС – Просветни гласник бр. 3 од 30.3.2018. године

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

30. 03. 2018.

Могућност измене износа фактура у Централном регистру фактура

Информациони систем Централног регистра фактура Управе за Трезор Републике Србије, почевши од 27.3.2018. године, дозвољава коришћење нове опције, која се односи на измену регистроване фактуре. Ову опцију могу да користе само повериоци, са варијантом повећања или смањења износа уз навођење објашњења разлога измене. Дужници унешене измене износа фактуре и наведене разлоге могу да прате преко свог приступног налога информационом систему и то у делу детаљног прегледа предметне фактуре.
Детаљније у Буџетском рачуноводству бр. 8/18.

Kонтрола налога за плаћање комерцијалних трансакција почиње 2.4.2018. године

Почев од 2.4.2018. године, налози за плаћање чији подаци се не слажу са исправно регистрованим фактурама у Централном регистру фактура, сматраће се неисправним налозима за плаћање. Више неће бити могуће плаћање преузетих обавеза по основу комерцијалних трансакција, уколико исте нису регистроване у Централном регистру фактура. Контрола ће се вршити преко шифри плаћања 220 – 226, које се користе искључиво за плаћање комерцијалних трансакција.
Детаљније у Буџетском рачуноводству бр. 8/18.

Издавање уверења о држављанству

Уверење о држављанству Републике Србије, без обзира на место уписа у евиденције о држављанима Републике Србије издаваће, почев од 1. јануара 2019. године, овлашћено лице у смислу прописа о матичним књигама. Ово уверење издаваће се на обрасцу, које ће технички израђивати и штампати Народна банка Србије – Завод за израду новчаница и кованог новца – Топчидер.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

30. 03. 2018.

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

29. 03. 2018.

Донет је Закон о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова

Народна скупштина је усвојила Закон о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова, који ступа на снагу 3. априла 2018. године. Овим законом се по први пут у оквиру посебног закона уређује обрада података о личности у области унутрашњих послова, сврха обраде, права и заштита права лица чији се подаци обрађују, врсте и садржина евиденција, рокови у којима се подаци обрађују, размена података, чување, заштита и контрола заштите података у области унутрашњих послова. Ова обрада података у Министарству унутрашњих послова врши се у електронској форми у оквиру информационо-комуникационих система, у форми аудио-видео записа и фотографија и у папирној форми у облику регистара, картотека, дневника и неком другом облику. Предвиђена подзаконска акта биће донета у року од годину дана од ступања овог закона на снагу.

Очекује се доношење Закона о националном оквиру квалификација

У Скупштини Србије у процедури је предлог Закона о националном оквиру квалифијакција, који је Влада Србије усвојила 16. марта 2018. Овај закон треба да послодавцима приближи и да појашњења за више од 2.000 факултетских звања, односно нејасно дефинисаних квалификација дипломираних студената факултета и високих школа у Србији. Национални оквир квалификација прецизира квалификације које студенти и ђаци стичу у школама и на факултетима у Србији, али и кроз разне врсте неформалног образовања и обука, организованих ван републичког просветног система, тако да ће доскоро нејасна домаћа факултетска звања постати „видљива” и у европским државама, јер ће национални оквир квалификација бити усклађен са европским оквиром.

Акција „Изађи на берзу”

После две године обиласка приватних малих и средњих предузећа, Београдска берза покренула је 27. марта 2018. акцију „Изађи на берзу”. Циљ је да се растућим и новонасталим успешним фирмама покажу предности прикупљања капитала на берзи, уместо класичних кредита. Акцију су подржале и ЕБРД (Европска банка за обнову и развој) и ревизорска компанија која је у Пољској по истом моделу успела да оживи берзу. И држави је у интересу да приватни сектор и новонастале компаније расту што брже, наводе у Београдској берзи.

Србија – придружена чланица ЦЕРН-а, спремна за пуноправно чланство

Србија је као земља наследница СФРЈ, једна од дванаест оснивача Европске организације за нуклеарна истраживања - ЦЕРН. Захваљујући пре свега раду наших физичара, који су још од 2001. године укључени у рад на одређеним програмима, након дужег периода изолованости из овог научног света, Србија је 2012. године постала придружени члан ЦЕРН-а. Делегација ЦЕРН-а, која је у вишедневој посети Србији, водила је разговоре са представницима Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом и посетила Институт за физику у Београду, први наш институт од националног значаја. У циљу остваривања пуноправног чланства, у наредне три године, Србија ће уложити више од 50 милиона евра у инфраструктуру и пројекте којима се подстиче примењена употреба технологије и иновација, чему иде у прилог и чињеница да већ три године заредом константно расте обим сарадње између привредника у Србији и пројеката ЦЕРН-а.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

29. 03. 2018.

Данас нема новообјављених службених гласила

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
„УПРАВЉАЊЕ ПРАВНО-ЕКОНОМСКИМ ПОСЛОВАЊЕМ
УСТАНОВА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У 2018. ГОДИНИ

од 24. до 25. маја 2018. године
Кањижа, Хотел Бања Кањижа

ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
„ЗАПОСЛЕНИ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА“

АКТУЕЛНА ПИТАЊА У ПРИМЕНИ
ЗАКОНА О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ ПРОПИСА ОД ЗНАЧАЈА
ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈАВНОГ СЕКТОРА
хотел „Оморика”, Тара
од 3. до 5. маја 2018. године


ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
Због великог интересовања отворили смо
НОВИ ТЕРМИН за Обуку са Радионицом
„ИЗРАДА ПЛАНСКИХ И ИЗВЕШТАЈНИХ ДОКУМЕНАТА“

Београд, Образовни информатор,
Цара Лазара 5А (сала за стручне скупове)
9.05.2018. године (среда)
(са почетком у 15.45 часова)


ПРОГРАМ         ПРИЈАВА

ИЗВРШАВАЊЕ ОБАВЕЗЕ ДОСТАВЉАЊА ПРЕГЛЕДА ОБРАЧУНА ПДВ – КРОЗ ПРИМЕНУ КОРИСНИЧКОГ УПУТСТВА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ

Београд, Образовни информатор, Цара Лазара 5А
18. мај 2018. године (петак)

ПРОГРАМ         ПРИЈАВА
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 8/2018.

» Садржај «
ПOДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 8/2018.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО број 8/2018.

» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана 011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42