Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
25.06.2021.

Запослење за најбоље дипломце медицинских факултета и школа

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији уговоре о запослењу.
Свечаном уручивању уговора за 100 лекара и 200 медицинских сестара у Палати Србија присуствовали су министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар, декани медицинских факултета, директори клиничких центара и директори болница.
Министарство здравља покренуло је 2018. године Програм запошљавања најбољих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа, а све у циљу омогућавања најбољим младим лекарима и сестрама наставак професионалног усавршавања у Србији.
Иначе, у оквиру тог програма, посао, специјализацију и докторске студије до јуна ове године добило је 411 најуспешнијих младих лекара, доктора медицине, као и 700 медицинских сестара и техничара.
Вучић је том приликом навео да је до сада уложено готово пола милијарде евра у здравство Србије, што ће се исплатити на најбољи могући начин – кроз очување здравља људи, додавши да се очекују велики резултати већ до краја ове године.
Он је навео податак да је од почетка 2013. године до данас запослено 25.270 радника, а одобрено је 10.449 специјализација и ужих специјализација.

________________________________________________
03.06.2021.

Министaрство здравља и удружења пацијената оболелих од ретких болести о побољшању положаја пацијената

Министарство здравља, НОРБС и Удружење пацијената оболелих од цистичне фиброзе, у циљу даљег унапређења положаја и услова лечења оболелих од ретких болести у Србији анализирали су могућности увођења иновативних терапија за лечење цистичне фиброзе као и лечење спиналне мишићне атрофије са две одобрене терапије.
Договорено је да ће Министарство финансија у току следеће недеље доставити Министарству здравља анализу буџета како би се након тога ушло у директне разговоре са произвођачима најсавременијих терапија и лекова за цистичну фиброзу и спиналну мишићну атрофију.
Од 2012. до 2021. број оболелих који се лече из средстава буџета повећан око 40 пута, док је број ретких болести које се лече из средстава буџета повећан са 2 на 19 различитих врста болести које спадају у групу урођених болести метаболизма, ретких тумора, хередитарни ангиоедем, плућна артеријска хипертензија и спинална мишићна атрофија.
У Србији је ове године издвојено 3 милијарде динара за лечење ретких болести.

________________________________________________
14.05.2021.

Ваучери Ер Србије - “Време је за предах”

Министарство здравља Републике Србије и Ер Србија покренули су кампању под слоганом “Време је за предах”.

Овом кампањом су за 10.000 здравствених радника ангажованих у Ковид систему обезбеђени ваучере са попустом за летове ове компаније. Уговор о сарадњи потписали су Министарство здравља Републике Србије и Ер Србија.

Промо ваучер омогућава попуст од 50 одсто на укупну цену карте Ер Србије, са укљученом тарифом и аеродромским таксама. Ваучери важе за директне редовне летове ка свим дестинацијама српског националног авио-превозника, осим Њујорка, и могу се искористити за путовања у периоду од 1. јула до 31. децембра 2021. године.

Ваучери се могу користити приликом куповине авио-карата путем Контакт центра Ер Србије или у некој од пословница у Београду. Приликом куповине карата уз употребу ваучера, потребно је да се здравствени радници легитимишу потврдом о раду, издатом од стране здравствене установе под ингеренцијом Министарства здравља.

________________________________________________
05.05.2021.

Запошљавање здравствених радника на територији Војводине

Министарство здравља објавило је да ће у проширеним објектима здравствених установа на територији Војводине бити запослени сви потребни профили здравствених радника.
Медицинарима су повећане плате, омогућено им је стручно усавршавање, а набављена је и боља опрема за установе у којима раде, како би им даљи рад био олакшан. Истовремено, повољнији услови за куповину некретнина за медицинаре би требало да утичу на то да овај кадар у већој мери остаје у Србији.

________________________________________________
07.04.2021.

Вакцинација без заказивања ускоро у свим градовима и општинама

Министарство здравља саопштило је да ће, у складу са новом стратегијом имунизације, у свим градовима и општинама у Србији грађани без претходне пријаве моћи да се вакцинишу против коронавируса, уз очекивање да ће овакви пунктови бити отворени од четвртка.

Упоредо са овим спроводиће се и имунизација грађана који се пријављују преко портала еУправe или апликације "Вибер" и који ће моћи да одаберу вакцину.

Отварање пунктова организоваће заводи за јавно здравље, у сарадњи са локалним самоуправама.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42