Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
22.12.2022.

Доделом сертификата успешно спроведена акција Европског центра за мониторинг дрога

Министарство здравља је у координацији са другим државним институцијама успешно спровело акцију Европског центра за мониторинг дрога, која се односи на употребу психоактивних супстанци на територији Републике Србије.
Фокус ове кампање био је да се укаже на негативне ефекте коришћења психоактивних супстанци и њихове штетне утицаје на организам.
СЗО огранак NCD (Noncommunicable diseases) дао је добру оцену Републици Србији, као добром примеру у овој области на који се могу угледати и будуће и тренутне чланице Европске уније.

________________________________________________
15.12.2022.

Одржана завршна конференција „Другог пројекта развоја здравства Србије“.

Поводом завршетка „Другог пројекта развоја здравства Србије“ (ДПРЗС) Министарства здравља, у Београду је одржана завршна конференција на којој су представљени остварени резултати и реализоване активности у периоду 2015-2022. године.
Током овог пројекта усвојили смо стандарде уређеног здравственог система, односно отпочнели дигитализацију уводећи електронски рецепт, увођењем информационих система стандардизовали ниво здравствене услуге, увели правилнике о квалитету услуга, утврдили реалну цену коштања здравствене услуге – тзв.национални костинг.
Посебно је истакнуто да је у оквиру ДПРЗС набављено и инсталирано 12 технолошки најсавременијих линеарних акцелератора (апарата за зрачну терапију) за пет онколошких центара (Београд, Сремска Каменица, Ниш, Крагујевац и Кладово), што је значајно повећало ниво квалитета зрачне терапије пацијентима оболелим од малигних болести. У оквиру ДПРЗС домовима здравља додељени су грантови у укупном износу од 2,3 милиона евра за појединачне пројекте у циљу унапређења примарне здравствене заштите, а од посебног су значаја и остварени резултати у области контроле употребе антибиотика и антимикробне резистенције, као и финансирања здравствених установа и израда предлога Плана оптимизације здравствених установа- Мастер плана.

________________________________________________
29.11.2022.

Министарка здравља Даница Грујичић на састанку са представницима кинеског института BGI: „То је нешто о чему смо доскорo могли само да маштамо“

Састанак у Влади Србије представника Пекиншког института за генетска истраживања (Beijing Genomics Institute – BGI) са министарком здравља и министарком науке и технолошког развоја прошао је у знаку препознавања вишеструких бенефита које ће Србија и њен здравствени систем имати када се планови о сарадњи наше земље и кинеског института реализују.
Главне теме будућe сарадњe, чије ће се прве активности реализовати почетком 2023. године, односе се на:
 Пренаталну дијагностику у циљу раног откривања генетских малформација и урођених болести,
 Рано откривање малигних болести, пар година пре појаве првих симптома, на основу анализа крви, и коришћењем најсавременијих техника анализа на молекуларном нивоу (малигних обољења дојке, грлића материце, дебелог црева),
 Могућност изградње центра за примену иновативних лекова и персонализоване терапије за онколошке пацијенте,
 Могућност увођења примене ултразвучног прегледа „на даљину“ уз коришћење савремених технологија телемедицине.

________________________________________________
22.11.2022.

Јапанска влада наставља да помаже Србији кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС)

У Влади Републике Србије потписани су уговори о донацији Јапана за четири општине у Србији. Од 1999. године Јапан је помогао Србији са више од 15 милиона евра, а 39 здравствених установа у Србији добило је мамографе вредности 5,8 милиона евра, док је Влада Јапана организовала и едукацију српских стручњака у Јапану.
ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој подручја из ког гравитира установа која подноси захтев за донацију.
Амбасадор Јапана у Србији подсетио је да су до сада у Србији реализована 242 пројекта из донација те земље.
Помоћ од 269.455 евра намењена је Општој болници у Алексинцу, Здравственом центру у Кладову, Центру за социјалну заштиту у Врању и Јавно комуналном предузећу „Градац“ у Тутину.

________________________________________________
28.06.2022.

Наставак „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“

У оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“, који је Министарство здравља покренуло 2018. године, још 100 најбољих дипломаца државних медицинских факултета (Приштина, Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Београд) добило је посао у некој од здравствених установа наше земље, као и прилику за стручно усавршавање, кроз бесплатну специјализацију и докторске студије. Поред 100 најбољих младих лекара, уговоре о раду добило је и 250 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа, будућих медицинских сестара и техничара, са просеком 5.00.
У оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“ у нашим здравственим установама укупно је запослено 811 лекара (дипломаца медицине са просечном оценом 10 и 9.50), као и 1.650 најбољих медицинских сестара/техничара.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42