Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
11.04.2022.

Уговорена набавка најсавременијих апарата за зрачење

Министарство здравља закључило је уговор о набавци најсавременијих апарата за спољашњу зрачну терапију - линеарних акцелератора најновије генерације, а са циљем замене дотрајалих уређаја у радиотерапијским центрима.
Два линеарна акцелератора биће инсталирана у Институту за онкологију и радиологију Србије и по један у УКЦ Ниш и УКЦ Крагујевац, а вредност набавке, спроведене по процедурама и под надзором Светске банке је 12,7 милиона евра, укључујући и грађевинске радове који износе више од 2,8 милиона евра.
Прошле недеље извршена је највећа набавка дијагностичких апарата, а српско здравство постало је богатије за 135 рендген апарата и 55 ЦТ скенера.

________________________________________________
05.04.2022.

Министарство здравља и СЗО потписали Споразум о сарадњи

Министарство здравља и Светска здравствена организација (СЗО) потписали су двогодишњи Споразум о сарадњи између те две организације, који ће обухватити имунизацију, ментално здравље, антимикробну резистенцију, дигитализацију у здравству и хроничне незаразне болести, уз подразумевану подршку опоравка од ефеката изазваним КОВИД пандемијом.
Директор СЗО подвукао је значајан напредак и стабилност здравственог система Србије у току велике јавноздравствене кризе глобалних размера изазване пандемијом, изразивши наду да ће и наставак сарадње кроз потписани Споразум бити од велике користи грађанима Србије.

________________________________________________
31.03.2022.

Министарство здравља закључило је уговор о највећој набавци дијагностичких апарата

Министарство здравља закључило је Уговор за набавку 190 најсавременијих ЦТ скенера и дигиталних рендген апарата, за 167 здравствених установа у Републици Србији, у вредности близу 48 милиона евра.
У оквиру највеће набавке дијагностичких медицинских апарата и једног од најзначајнијих догађаја у дугој и и богатој традицији здравства Србије, чак 135 најмодернијих дигиталних рендген апарата биће инсталирано у 120 здравствених установа, 65 домова здравља и 55 болница наше земље, у року од наредна три месеца. Поред тога, укупно 55 најсавременијих ЦТ скенера, са две и три радне станице, најреномиранијих светских произвођача почеће да ради у 47 болница, уз претходну едукацију здравствених радника за коришћење напредних могућности ове дијагностике.
Уговорена вредност набавке рендген апарата је 17.992.398,63 евра, укључујући и грађевинске радове који износе 7.674.940,37 евра, док је уговорена вредност набавке ЦТ апарата 29.887.772,00 евра, укључујући и грађевинске радове који износе 4.305.994,81 евра.

________________________________________________
01.03.2022.

Нови Клинички центар Србије отвара своја врата

Нова реконструисана кула Клиничког центра Србије, која се простире на 86.000 квадратних метара, има 12 спратова и укупно 825 болничких кревета, од којих 231 кревет на јединици интензивне неге, 547 кревета на јединици полуинтензивног лечења и 47 кревета у болници за дневно лечење.
Нова зграда опремљена је и са три магнетне резонанце, шест скенера и 12 рендген апарата.
До сада је изграђено 640 гаражних места, а у оквиру новог КЦС постојаће и хелиодром

________________________________________________
01.02.2022.

Постављен камен темељац за Национални центар за развој детета и инклузију

Камен темељац за Национални центар за развој детета и инклузију "Украс света", намењен деци са сметњама у развоју, постављен је на Бежанијској коси. Ова установа биће место за сва питања, недоумице, информације за родитеље и децу, али и за струку чији су фокус деца са тешкоћама у развоју.
Центар ће садржати опремљене просторије за функционалну процену, дијагностику, посебне третмане уређене тако да подсећају на кућно окружење.
Кадар ће чинити специјалисти педијатрије, дечије психијатрије, физикалне медицине, дечије неурологије, специјалисти ОРЛ медицине, стоматолози, клинички лекари, медицинске сестре и техничари, физиотерапеути, а здравствени сарадници ће бити дефектолози, логопеди, клинички психолози, социјални радници, васпитачи и педагози.
Изградња Центра за рани развој детета и инклузију је државни пројекат Владе Србије, у сарадњи са Министарством здравља, подршку пројекту пружа и УНИЦЕФ.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42