Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
30.12.2021.

Путем портала еЗдравље до здравствених података пацијената

У Влади Србије одржана је презентација приступа здравственим подацима пацијената путем портала и мобилне апликације.
Грађани ће убудуће путем портала еЗдравље или мобилне апликације моћи по први пут да приступе делу својих здравствених података из здравствених установа које су до сада интегрисане.
Такође, изабрани лекари, путем информационих система које користе у свакодневном раду, могу приступити здравственим информацијама својих пацијената из других здравствених установа.
Ово преставља почетак комплетне дигитализације здравства, а већ сада је у систем увезано 70 одсто здравствених установа. У систем ће бити увезане и приватне здравствене установе, па ће подаци пацијената бити доступни и изабраним и приватним лекарима подједнако како се пацијенти не би беспотребно излагали дуплим анализама и како би добили најбоље могуће лечење.

________________________________________________
27.12.2021.

Посао и специјализација за 200 младих лекара

Више од 200 најбољих студената медицине у нашој земљи, са просеком 9,5 и 10 наредне седмице ће, у оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“ добити посао и прилику за стручно усавршавање у некој од здравствених установа.
Поред 200 најбољих младих лекара, наредних дана уговоре о раду добиће и 500 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа, будућих медицинских сестара и техничара.
У оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“ који је Министарство здравља покренуло 2018. године, до сада је запослено 511 лекара, као и 900 медицинских сестара/техничара са одличним успехом.

________________________________________________
06.12.2021.

Министарство здравља набавило више од 2.000 најсавременијих болничких кревета за болнице широм Србије

У здравствене установе широм наше земље ове јесени испоручено је више од 2.000 најсавременијих болничких кревета. У оквиру ове пројектне активности Министарства здравља набављено је 732 кревета за интензивну негу, 1151 кревет за полутинтензивну негу, 187 педијатријских кревета, као и 10 болничких носила (стречера), за укупно 50 здравствених установа.
Укупна вредност ове набавке износила је 5.407.396,60 долара.

________________________________________________
29.11.2021.

Промет антибиотика у 2020.мањи 20 одсто

На отварању симпозијума “Рационална употреба антибиотика и прописивачка пракса у примарној здравственој заштити” истакнуто је да је потрошња антибиотика на рецепт реализована у апотекама у 2020. смањена за осам одсто, у односу на 2019. а са трендом континуираног пада за 36 одсто у односу на 2015.
Усвојен је Национални програм за контролу резистенције бактерија на антибиотике, формирана је Национална мултисекторска координациона група за контролу резистенције на антибиотике, а у току 2017. године спроведена је Четврта национална студија преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика, и то први пут у оквиру Европске студије, у којој су учествовале све болнице у Србији, са укупним обухватом од 15.000 пацијената.
Захваљујући мерама, активностима и успешно спроведеној кампањи Министарства здравља, промет антибиотика у 2020. је значајно мањи и то за 20 одсто у односу на 2015. годину.

________________________________________________
18.11.2021.

Од САД још 3,7 милиона долара за борбу против пандемије

Србија ће за борбу против COVIDA-19 од САД добити још 3,7 милиона долара, који ће бити усмерени на јачање капацитета четири референтна института и додатну промоцију вакцинације.
Део средстава у висини од 1,75 милиона долара, УСАИД даје за заједничку иницијативу "Заједно против Ковида", кроз коју ће бити набављена дијагностичка опрема и пружена подршка Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), Институту за јавно здравље Србије "Батут", Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије.
За додатну подршку промоцији вакцинације у Србији УСАИД је издвојио и 1,95 милиона долара.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42