Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
15.09.2021.

Возила за превоз вакцина и медицинског особља - донација ЕУ Србији

Европска унија донирала је Србији 26 специјализованих возила за превоз вакцина и медицинског особља у вредности више од пола милиона евра.
Возила, која су опремљена специјалним замрзивачима, намењена су за 24 здравствене установе широм Србије, при чему у једно возило може да стане пар хиљада вакцина.
ЕУ ће наставити да ради са Србијом у борби против пандемије вируса КОВИД-19, а возила и након пандемије остају на коришћење здравственом систему Србије.
Возила за превоз вакцина и медицинског особља набављена су средствима ИПА 2020 кроз Пројекат ЕУ за локални развој (ЕУ ПРО ПЛУС), који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге.
Тај пројекат има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне, јужне и источне Србије.
Европска унија је за тај трогодишњи програм определила 30 милиона евра.

________________________________________________
07.09.2021.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да ће ковид амбуланте од 7. септембра, радити сваког дана од 7 до 22 часа.

Министарство је ту одлуку донело на основу актуелне епидемиолошке ситуације, као и ситуације у ковид амбулантама домова здравља и тријажним центрима здравствених установа, у којима се последњих дана значајно повећао број грађана који долазе на прегледе.

Две ковид амбуланте, у Цара Душана 176 у Земуну и Чарлија Чаплина 18 на Палилули, настављају да раде у режиму 24 часа.

Такође, биће отворени додатни капацитети у домовима здравља Вождовац, Чукарица и Земун.

Од среде, 8. септембра, почеће да ради тријажни центар у КБЦ "Земун", који ће бити на располагању грађанима 24 часа.

Такође, од данас је и Градски завод за плућне болести и туберкулозу у Прешевској улици поново тријажни центар за ковид пацијенте.

________________________________________________
16.08.2021.

Акција генералног чишћења свих здравствених установа на Космету

Канцеларија за Косово и Метохију, у сарадњи са локалним самоуправама, директорима здравствених установа и комуналним предузећима у покрајини, организовала је прошле недеље акцију генералног чишћења свих здравствених установа примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите на простору Косова и Метохије.

Ово је прва заједничка акција којој су се волонтерски прикључили запослени у Канцеларији, општинама са српском већином и здравствени радници, а циљ је подизање свести о заштити животне средине, брига о радном окружењу, али и припрема за евентуални четврти талас коронавируса, како би у случају пораста броја пацијената здравствене установе биле спремне.

Акцијом је обухваћено око 250 објеката здравствене намене, међу којима су два Клиничко-болничка центра, два здравствена центра, двадесет пет домова здравља, као и здравствене амбуланте.

У свим објектима врши се комплетна дезинфекција, дезинсекција и дератизација, замена оштећене столарије и других оштећења, кречење, а и оплемењује се и простор око здравствених установа, уређују се зелене површине и постављају нове саднице.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов је истакла да је ова активност прва у низу сличних акција које ће се организовати једном месечно.

________________________________________________
04.08.2021.

Завршетак радова на КЦС до децембра

Завршни радови на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије требало би да буду окончани до децембра.
У изградњи је и нова гаража која ће имати 625 места.
У завршене просторије које су у фази један уселиће се службе које се тренутно налазе у Ургентном центру, Поликлиника, као и Служба ургентне медицине у Ургентном центру са пет операционих сала, службом за ангиографију и два кабинета за ендоскопију. Ту ће бити и полуинтензивна нега са 594 кревета, интензивна нега са 231 креветом, амбулантна поликлиника и дневна болница, 21 операциона сала, као и хибридна сала.
Такође, уселиће се и Одељење за дијагностику и Одељење нуклеарне медицине, као и проширене лабораторије и докторске ординације.
Прва фаза реконструкције и изградње обухвата 86.000 метара квадратних и вредна је 69 милиона евра, док друга фаза укључује 46.500 квадрата и њена вредност износи приближно 43 милиона евра.

________________________________________________
19.07.2021.

Министарство здравља уручило Инспекцији и Заводима за јавно здравље 46 нових возила

Сектору за инспекцијске послове и градским заводима за јавно здравље уручени су кључеви 46 нових службених возила, од тога је 16 аутомобила додељено инспекцији, а осталих 30 намењено је заводима.
Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" је, приликом исказивања захвалности на добијеним возилима, истакла да је то показатељ да је мрежа института и завода препозната као један од кључних фактора у области јавног здравља.
Што се тиче рада инспекције, очекује се да ће имати појачан обим посла, јер тренутна ситуација захтева додатне надзоре, те ће им нова возила олакшати посао.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42