Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


17.11.2023.

ПРОПИСИ

Објављени су „Службени лист АПВ” бр. 46 од 8. новембра 2023. и бр. 47 од 14. новембра 2023. године

Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:
1. Одлука којом се утврђују Општи програм обуке за 2024. годину и Програм обуке руководилаца за 2024. годину – (ступа на снагу 16. новембра 2023.)
2. Пословник Покрајинске изборне комисије – (ступа на снагу 14. новембра 2023.)

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ДРЖАВНА УПРАВА


Ванредни покрајински избори у АП Војводини 17. децембра
Председник Скупштине АП Војводине Момо Чолаковић распустио је 16. новембра Скупштину АП Војводине и расписао превремене покрајинске изборе за 17. децембар.
Предлог одлуке о превременом престанку мандата Скупштине АП Војводине био је једина тачка дневног реда данашње седнице, при чему је, од 120 посланика, 95 гласало „за” распуштање Скупштине, четири посланика су била против, а петоро није гласало.
Покрајински избори биће одржани 17. децембра, заједно са превременим републичким изборима и изборима у делу локалних самоуправа у Србији.

Поповић представила Нацрт резолуције о заштити узбуњивача
Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић представила је државама уговорницама Конвенције УН против корупције Нацрт резолуције о заштити узбуњивача, који је Влада припремила уз консултације са невладином организацијом ,,Пиштаљка” и UNCAC коалицијом, уз опсежне доприносе Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала.
Поповић је истакла да је Република Србија још 2014. године усвојила Закон о заштити узбуњивача, који пружа свеобухватну и ефикасну заштиту узбуњивачима и лицима која су повезана са узбуњивачима.
Министарка је нагласила да су прописи који се односе на заштиту узбуњивача све значајнији у свету јер обезбеђују адекватну заштиту запосленима, који откривају одређене информације везане за незаконито понашање, од одмазде послодавца.
Према њеним речима, право на узбуњивање представља људско право које штити слободу говора и важно је за јачање владавине права и развој сваког демократског друштва.

Обележен јубилеј 60 година од оснивања Уставног суда Републике Србије
У Београду је одржана Међународна конференција „Улога уставних судова у примени Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права на националном нивоу“.
Међународну конференцију је, у оквиру обележавања јубилеја 60 година од оснивања Уставног суда Републике Србије, организовао Уставни суд, уз подршку пројекта „Унапређивање заштите људских права у Србији”, који спроводи Савет Европе у оквиру заједничког програма са Европске унијом.


ПРОСВЕТА


Ђукић Дејановић: Настављамо подршку ученичким задругама
Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић доделила је уговоре директорима средњих школа, које су на јавном позиву добилe средства за подршку ученичким задругама.
За ову школску годину донета је одлука да 17 средњих школа, односно ученичких задруга, добије финансијска средства у укупном износу од осам милиона динара“, рекла је Ђукић Дејановић.
Истакла је да Министарство просвете сада већ четврту годину за редом пружа финансијску подршку ученичким задругама у средњим школама и додала да је ове године за те сврхе намењено дупло више средстава него претходне године.
Ученичке задруге, како је додала, важан су део образовно-васпитног рада у школама и представљају вид подршке развоју предузетништва код ученика.

________________________________________________
16.11.2023.

ПРОПИСИ

Објављен је „Службени гласник РС” бр. 101 од 15. новембра 2023.
Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:

1. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11121/2023 –
2. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11122/2023–
3. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11123/2023–
4. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11124/2023–
5. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11125/2023–
6. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11126/2023–
7. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11127/2023–
8. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11128/2023-1–
9. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11159/2023–
10. РЕШЕЊЕ о употреби средстава текуће буџетске резерве, 05 број 401-11175/2023–
11. ИНДЕКСИ потрошачких цена за октобар 2023. године

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ДРЖАВНА УПРАВА


“Царина на клик” нови корак ка даљој аутоматизацији царине и модернизацији државне управе
Управа царина почела је са имплементацијом пројекта “Царина на клик” са циљем да даље модернизује и аутоматизује царинске процедуре и усклади их са европским стандардима.
“За нас је то посебно важан корак јер представља део унапређења система јавних финансија. Аутоматизовани увоз и извоз подразумевају да се царински поступци спроводе у беспапирном окружењу за царину и привреду, што представља и један од битних елемената за модернизацију наше државне управе и наставак напора да испунимо један од наших приоритета, а то је дигитализација”, рекао је Станивуковић у Привредној комори Србије.
Према његовим речима, унапређењем капацитета Управе царина и аутоматизацијом овог система, обезбедиће се и усклађеност са европским царинским законодавством, што је важан предуслов за затварање поглавља 29 – Царинска унија и за повезивање са државама ЕУ.

ПРОСВЕТА


Почиње едукација ученика о правима потрошача
Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић потписали су данас Протокол о сарадњи, који ће омогућити да се ученици кроз различите активности у школи још боље упознају са правима потрошача и начинима како да их заштите.
Ова министарства, заједно са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, у двогодишњем периоду посвећено су радила на увођењу заштите потрошача у програм наставе.
Према његовим речима, сведоци смо промена које се дешавају на глобалном нивоу, будући да млади одрастају уз стални приступ дигиталним алатима који утичу на њихову културу и социјализацију.
Имајући ово у виду, ресорно министарство је кроз стратешке планове поставило као приоритетну меру обезбеђивање континуиране едукације деце школског узраста о правима потрошача, објаснио је он.
Министар је додао да је највећи део ове мере већ испуњен, а план је да у наредном периоду представници Министарства унутрашње и спољне трговине организују предавања на тему заштите потрошача, као и праћење реализације ове стратешке мере.

Практична искуства за студенте релевантна за њихову каријеру
Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић отворио је данас онлајн Сајам студентске стручне праксе у јавној управи, при чему је том приликом са ректорима државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару потписао „Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2023/2024. годину”.
Мартиновић је објаснио да се у овој академској години даје прилика студентима да своје прво радно искуство стекну на једној од 900 позиција које су им на располагању у 73 органа из 33 града и општине широм Србије.
Министар је додао да су уведене важне новине јер ће студенти моћи бесплатно да похађају обуке за развој дигиталних, личних и комуникационих вештина, а најуспешнији ће бити награђени студијском посетом једној од земаља чланица Европске уније.
Више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и програму овогодишњег сајма налази се у виртуелној заједници „Студентска стручна пракса у јавној управи”, која се налази на линку https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/, одакле је и улаз на Сајам.

КУЛТУРА


Јавни позив за програм „Престоница културе Србије 2025”
Министарство културе Владе Републике Србије расписало је данас Јавни позив за учешће у програму „Престоница културе Србије” за 2025. годину у циљу унапређења квалитета културног живота јединице локалне самоуправе и покретања културног, уметничког и туристичког развоја кроз активирање постојећих и осмишљавање нових уметничких програма, као и кроз оживљавање постојећих и покретање нових институција културе.
Изабрана јединица локалне самоуправе понеће титулу „Престоница културе Србије 2025”.
У оквиру Програма „Престоница културе Србије”, Министарство пружа подршку локалним самоуправама или групи подносилаца који ће одредити међу собом носиоца пројекта да у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе, појединцима, као и другим субјектима у култури, унапреде своје капацитете у култури, ојачају културну инфраструктуру, културну продукцију, обогате културну понуду и да се у години титуле представе јединственим културним и уметничким програмом.
Пријаве се подносе до 14. јануара 2024. године достављањем попуњеног упитника, штампано и електронски.
Конкурс је отворен за све јединице локалне самоуправе осим за градове Београд, Нови Сад, Чачак и Ужице, односно претходно изабране „Престонице културе Србије”.
Резултати ће бити објављени на званичној интернет страници Министарства културе а детаљи и упитник за пријаву налазе се на линку www.kultura.gov.rs/konkurs.

________________________________________________
15.11.2023.

ПРОПИСИ

Објављен је „Сл. лист АПВ” бр. 45 од 6. новембра 2023.
Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:

1. Покрајинска скупштинска одлука о ребалансу буџета Аутономне покрајине Војводине за 2023. годину – (ступа на снагу 6. новембра 2023.)
2. Покрајинска скупштинска одлука о изради Просторног плана подручја посебне намене за изградњу ветроелектране „Самош“ на територији општина Алибунар и Ковачица – (ступа на снагу 14. новембра 2023.)
3. Покрајинска скупштинска одлука о доношењу Акционог плана политике за младе у Аутономној покрајини Војводини за период 2023-2025 – (ступа на снагу 14. новембра 2023.)
4. Покрајинска скупштинска одлука о изменама и допунама Покрајинске скупштинске одлуке о Годишњем програму коришћења средстава из Буџетског фонда за шуме Аутономне покрајине Војводине за 2023. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023.)
5. Покрајинска скупштинска одлука о буџету Аутономне покрајине Војводине за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
6. Покрајинска скупштинска одлука о Кадровском плану Аутономне покрајине Војводине за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
7. Покрајинска скупштинска одлука о преношењу одређених овлашћења на Покрајинску владу које има Скупштина Аутономне покрајине Војводине у области радних односа службеника и намештеника – (ступа на снагу 14. новембра 2023.)
8. Покрајинска скупштинска одлука о Програму раног откривања промена функције и ремоделинга леве коморе и циркадијалног ритма крвног притиска код хипертензивних трудница у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
9. Покрајинска скупштинска одлука о Посебном програму из области јавног здравља за територију Аутономне покрајине Војводине за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
10. Покрајинска скупштинска одлука о Програму раног препознавања и смањења ризика од насиља у популацији младих у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
11. Покрајинска скупштинска одлука о Програму скрининга на асимптоматску перзистентну или рекурентну микроскопску хематурију у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
12. Покрајинска скупштинска одлука о Програму превенције секундарних остеопоротских прелома старијих особа након првог прелома, у Аутономној покрајини Војводини, за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
13. Покрајинска скупштинска одлука о Програму превенције функционалног слепила код радно способних пацијената с нерегулисаним глаукомом помоћу операције трабекулектомије са уградњом савременог дренажног импланта у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
14. Покрајинска скупштинска одлука о Програму унапређивања дијагностике и лечења обољења штитасте жлезде у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
15. Покрајинска скупштинска одлука о Програму процене функционалног статуса у току рехабилитације пацијената са стеченим недостатком доњих екстремитета, у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
16. Покрајинска скупштинска одлука о Програму одређивања пепсина код деце у дијагностици рефлуксне болести у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину– (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
17. Покрајинска скупштинска одлука о Програму терапије појединих поремећаја мокрења код деце ботоксом у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
18. Покрајинска скупштинска одлука о Програму заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Аутономне покрајине Војводине у 2024. години – (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
19. Покрајинска скупштинска одлука о Годишњем програму коришћења средстава из буџетског фонда за шуме Аутономне покрајине Војводине за 2024. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
20. Покрајинска скупштинска одлука о Годишњем програму коришћења средстава из буџетског фонда за развој ловства Аутономне покрајине Војводине за 2024. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
21. Покрајинска скупштинска одлука о Годишњем програму коришћења средстава из буџетског фонда за воде Аутономне покрајине Војводине за 2024. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
22. Покрајинска скупштинска одлука о Програму мера за спровођење годишњег одгајивачког програм у сточарству у Аутономној покрајини Војводини за 2024. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
23. Покрајинска скупштинска одлука о Програму подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за Аутономну покрајину Војводину за 2024. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
24. Покрајинска скупштинска одлука о Програму подршке пољопривредним стручним и саветодавним службама у обављању саветодавних и прогнозно извештајних послова у заштити биља у АП Војводини за 2024. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023, а примењиваће се од 1. јануара 2024.)
25. Покрајинска скупштинска одлука о изменама Покрајинске скупштинске одлуке о прибављању, располагању и управљању стварима у јавној својини Аутономне покрајине Војводине -- (ступа на снагу 14. новембра 2023.)
26. Правилник о додели бесповратних средстава локалним самоуправама са територије АП Војводине за финансирање пројеката из области електронских комуникација и информационог друштва за 2023. годину - (ступа на снагу 14. новембра 2023.)

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ЗДРАВСТВО


Усвојен закључак о запошљавању здравствених радника који су лечили оболеле од Covid-19
Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној 14.11.2023. године Закључак којим је сагласна да се у радни однос на неодређено време приме здравствени радници, сарадници и друга лица која су радилa на пословима лечења оболелих од заразне болести COVID-19 или на пратећим помоћно-техничким пословима у здравственим установама у јавној својини и привременим објектима за смештај и лечење оболелих од oве заразне болести.
На седници је усвојен и Закључак о додели једнократне новчане помоћи грађанима којима је изузетно угрожен животни стандард, а који живе на територијама градова Крагујевац и Краљево и на територијама општина Баточина и Кнић. За ове намене обезбеђена су средства у износу од 15.350.000 динара.

НАУКА


Завршетак Центра изврсности у Крагујевцу у априлу или мају 2024. године
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Центар изврсности у Крагујевцу, који се простире на 11.500 квадратних метара и у чију je изградњу уложено 18 милиона евра, почети са радом у априлу или мају следеће године.
Веровали смо у то да је тај пројекат изузетно важан за даљи развој иновација у Србији и у Крагујевцу, као и да га је Универзитет у Крагујевцу са својим професорима и читавим наставним кадром и студентима заслужио, поручила је премијерка.
Према њеним речима, у Центру изврсности ће привремено бити смештен и Научно-технолошки парк, чиме Крагујевац постаје пети град у Србији који добија научно-технолошки парк, али само привремено.
Наиме, како је објаснила, Крагујевцу је потребан много већи научно-технолошки парк од оног у оквиру Центра изврсности, који има само 500 квадратних метара, што значи да већ од првог квартала следеће године крећемо у изградњу иновационог дистрикта поред Државног дата центра, комплетно финансираног из буџета Србије.
Такође, како је истакла, воде се разговори и са „Mind group” о отварању још једног научно-технолошког парка, али и са представницима ЦЕРН-а о томе да у Државном дата центру у Крагујевцу буде суперкомпјутер за обраду великих података за ЦЕРН у Женеви, чиме би Србија била само једна од шест земаља које то имају.
У нову научну установу први ће се уселити истраживачи са Факултета медицинских наука, Факултета инжењерских наука и Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

________________________________________________
13.11.2023.

ПРОПИСИ

Објављен је „Службени гласник РС” БР. 99 од 10.11.2023. године.

Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:
1. ПРАВИЛНИК о измени Правилника о подстицајима за инвестиције за унапређење и развој руралне инфраструктуре – (ступа на снагу 11. новембра 2023.)
2. ПРАВИЛНИК о условима и начину остваривања права на подстицаје за производњу садног материјала за произведене саднице воћака, винове лозе, хмеља и ружа– (ступа на снагу 11. новембра 2023.)
3. ПОСЕБАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР о изменама и допунама Посебног колективног уговора за запослене у установама студентског стандарда чији је оснивач Република Србија – (ступа на снагу 18. новембра 2023.)

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ДРЖАВНА УПРАВА


Усвојен Годишњи план инспекцијског надзора просветне инспекције за 2024. годину
Управна инспекција у 2024. години спроводиће инспекцијске надзоре у складу са годишњим програмом рада. Годишњи програм рада управне инспекције – Управног инспектората за 2024. годину предложио је главни управни инспектор, а усвојила га Влада 3. новембра 2023. године.
Годишњи програм рада управне инспекције – Управног инспектората за 2024. годину реализоваће се по налогу директора – главног управног инспектора.

ЗДРАВСТВО


Одржан Конгрес стоматолога
На Међународном конгресу стоматолога одржаном у Београду истакнута је потреба да се стоматолози врате у домове здравља, како би сви грађани могли да користе стоматолошке услуге са овереном здравственом књижицом.
На Конференцији је наглашено да се промена закона којим ће ово бити омогућено очекује идуће године. Овај предлог подржали су декан Стоматолошког факултета у Београду и колеге стоматолози.
Конгресу су присуствовали стоматолози Србије, Црне Горе, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Словеније који су својом експертизом и присуством учинили да овај конгрес има и међународни значај.

________________________________________________
10.11.2023.

ПРОПИСИ

Нема новообјављених службених гласила.

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ПРОСВЕТА


Усвојен Годишњи план инспекцијског надзора просветне инспекције
Координациона комисија за инспекцијски надзор је, у складу са одредбама закона којим је уређена просветна инспекција и закона којим је уређен инспекцијски надзор, усвојила Годишњи план инспекцијског надзора/рада просветне инспекције за школску/радну 2023/2024. годину и Годишњи извештај о раду просветне инспекције за школску 2022/2023.

СТАТИСТИКА


Објављена референтна каматна стопа
Извршни oдбoр Нaрoднe бaнкe Србиje oдлучиo je нa седници одржаној 9. новембра 2023. године дa рeфeрeнтну кaмaтну стопу задржи на нивоу од 6,5 %.
Нaрeднa сeдницa Извршнoг oдбoрa нa кojoj ћe бити дoнeтa oдлукa o рeфeрeнтнoj кaмaтнoj стoпи oдржaћe сe 7. децембра 2023. године.

________________________________________________
09.11.2023.

ПРОПИСИ

Нема новообјављених службених гласила.

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


КУЛТУРА


Реконструисани Музеј Југославије представљен мултимедијалним догађајем „Обнова 2.0“
На свечаности поводом завршетка радова на згради Музеја „25. мај“, Музеј Југославије је мултимедијалним догађајем „Обнова 2.0“ представио архитектонску, културну, друштвено-историјску, споменичку и уметничку вредност тог објекта.
Истакнуто је да ће ускоро бити покренута и иницијатива да овај објекат буде утврђен за споменик културе.
Министарство културе подржало је пројекат рестаурације зграде Музеја са нешто више од 320 милиона динара, чиме је доказана брига о очувању архитектонске и уметничке вредности, као и да унапређењу функционалности зграде Музеја.
Наглашено је да обнова Музеја омогућава примену савремених система и услова за чување предмета од велике вредности за историју и културу Србије, јер ће нови уграђени материјали и системи значајно допринети очувању и баштињењу културних добара Музеја Југославије.

________________________________________________
08.11.2023.

ПРОПИСИ

Објављена су следећа службена гласила:
 „Служени гласник РС”, бр. 98 од 8. новембра 2023. године,
 „Службени лист АПВ”, бр. 44 од 1. новембра 2023. године.
Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:
1. Одлука о допуни Упутства за предлагање лица у бирачке одборе за спровођење гласања на изборима за народне посланике – (ступа на снагу 9. новембра 2023)
2. Одлука о утврђивању висине и начину плаћања тарифа за услуге из надлежности Агенције за лекове и медицинска средства Србије – (ступа на снагу 16. новембра 2023, а примењује се од 1. јануара 2024)
3. Одлука о измени Одлуке о Служби за реализацију програма развоја Аутономне покрајине Војводине – (ступа на снагу 8. новембра 2023)
4. Правилник о условима за доделу бесповратних средстава породицама у којима се роди треће или четврто дете за решавање стамбеног питања или за унапређење услова становања на територији Аутономне покрајине Војводине – (ступа на снагу 1. новембра 2023)
5. Правилник о условима за доделу бесповратних средстава породицама на територији Аутономне покрајине Војводине, за куповину некретнине, с циљем унапређивања положаја жена – (ступа на снагу 1. новембра 2023)

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ПРАВОСУЂЕ


Новоименовани јавни бележници, јавни извршитељи и заменици јавних извршитеља положили заклетву
Једанаест јавних бележника, пет јавних извршитеља и шест заменика јавних извршитеља положило је заклетву пред министарском правде.
Заклетву су положили јавни бележници именовани за подрује Основног суда у Вршцу (територија општине Вршац), Основног суда у Зрењанину (територија града Зрењанина), Основног суда у Сремској Митровици (територија града Сремска Митровица), Основног суда у Ивањици (територија општине Ивањица), Основног суда у Мионици (територија општине Љиг), Првог основног суда у Београду (територија градске општине Палилула), Основног суда у Краљеву (територија општине Врњачка Бања), Основног суда у Панчеву (територија општине Алибунар), Основног суда у Новом Пазару (територија града Новог Пазара), Основног суда у Петровцу на Млави (територија општине Петровац на Млави) и Основног суда у Куршумлији (територија општине Блаце).
Након што новоименовани јавни бележници, јавни извршитељи и заменици јавних извршитеља отпочну рад, у Републици Србији обављаће делатност 234 јавна бележника, 233 јавна извршитеља и 37 заменика јавних извршитеља.

________________________________________________
07.11.2023.

ПРОПИСИ

Нема новообјављених прописа.

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ПРОСВЕТА


Од децембра новине за Београђане чија деца иду у приватне предшколске установе
Од 1. децембра, малишанима који иду у приватна обданишта јер није било места у државним, Град ће плаћати сваког месеца пуну економску цену боравака, као и у државним предшколским установама, без обзира да ли су ишли у вртић или не.
Из градске касе ће се издвајати 33.000 динара по детету, и онда када дете није цео месец ишло обданиште, док ће разлику до пуне цене у приватном обданишту плаћати родитељи.

КУЛТУРА


Изабран представник Републике Србије на 60. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији 2024. године
децембра новине за Београђане чија деца иду у приватне предшколске установе
Србију ће на 60. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији која ће се одржати од 20. априла до 24. новембра 2024. године представљати пројекат „Exposition Coloniale“, уметника Александра Денића и кустоскиње Ксеније Самарџије.
Представник Републике Србије на Венецијанском Бијеналу уметности изабран је једногласно на конкурсу који су, у име Министарства културе, расписали Музеј и Фондација савремене уметности у Београду.

ЗДРАВСТВО


Држава континуирано улаже у лечење ретких болести
На отварању друге Регионалне конференције о цистичној фибрози, представници Републичког фонда за здравствено осигурање истакли су да држава континуирано улаже у ретке болести и да се износ намењен лечењу тих болести стално увећава.
Када је формиран буџет за лечење ретких болести, 2012. године, износ средстава био 130 милиона динара, да би ребалансима буџета тај износ годинама растао.
Највише пацијената чије се лечење финансира болује од цистичне фиброзе и спиналне мишићне атрофије.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...


ЗБИРКА ОДАБРАНИХ ПРОПИСА И СТРУЧНИХ ТЕКСТОВА О ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА (СА ПОКЛОН ЦД-ОМ)

Детаљније »


НОВО СТРУЧНО ИЗДАЊЕ
ЗБИРКА ОДАБРАНИХ ПРОПИСА И СТРУЧНИХ ТЕКСТОВА О ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА (децембар 2020.)

Детаљније »

НОВИ ПРИРУЧНИК! БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(V ИЗДАЊЕ)
Детаљније »

КОНТНИ ПЛАН ЗА БУЏЕТСКИ СИСТЕМ (април 2023.)
Детаљније »

РАЧУНИ ЗА УПЛАТУ ЈАВНИХ ПРИХОДА (фебруар 2020.)
Детаљније »


Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42