СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Актуелне информације
 

ПРОПИСИ (законска регулатива)

24.06.2019.

Објављен је „Службени гласник РС” бр. 45 од 21. јуна 2019.


ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Нови инвестициони циклус за развој Србије
Пре Нове године биће покренут нови и до сада највећи инвестициони циклус за развој и напредак Србије, вредан између 5 и 10 милијарди евра који ће бити завршен за четири или пет година и који ће подразумевати пројекте за развој целе Србије, што би требало да омогући раст БДП-а Србије за преко 5%.


ВЕСТИ

Упис у средње школе и гимназије – битни датуми
У току је упис свршених основаца, малих матураната, у средње школе и гимназије. Битни датуми: 27. јун објављивање коначних резултата завршног испита; 28. и 29. јун попуњавање и предаја листе жеља у основним школама; 7. јул објављивање званичних резултата расподеле по школама; 7. јула до 20 часова објављивање преосталих слободних места за упис у другом кругу; 8. и 9. јул упис у средње школе у првом уписном року; 8. јул попуња-вање и предаја листе жеља за други уписни круг; 10. јул објављивање распореда ученика по школама у другом уписном кругу; 11. јул упис ученика у II уписном кругу.Најтраженији факултети
Будући студенти Београдског универзитета предали су своја уписна документа, а ове године највеће интересовање је за ФОН (2.000 кандидата), Стоматолошки факултет (три кандидата на једно место), затим за Машински и Математички факултет, а традиционално високо интересовање је за Меди-цински факултет, фармацију и ЕТФ. На Београдски универзитет ће бити примљено 9.600 студената на буџет, тј. 15.000 укупно. Резултати пријемног испита неће се признавати на другом сродном факултету. Цене пријемних испита су од 4.000 до 15.000 дин., као и претходних година.

Предлог Закона о науци и истраживањима сутра пред посланицима
Пред посланицима Скупштине Србије сутра ће се наћи Предлог закона о науци и истраживањима који представља кровни закон у тој области.
Овим законом уређује се систем науке и истраживања у Републици Србији и обезбеђује квалитет и развој научноистраживачког рада.
Објављен је и позив за први програм Фонда за науку који је намењен младим научницима.

Нова регулатива за бржи развој дигиталне економије и друштва
Министарство трговине саопштило је да је усвајањем Предлога закона о трговини и измена и допунама Закона о електронској трговини, учињен значајан корак ка развоју електронске трговине у Србији. Нова регулатива у области е – трговања робом и услугама, допринеће приближавању нашег тржишта европским и светским стандардима, а тиме и бржем развоју наше дигиталне економије и друштва. Предлогом закона о трговини дефинише се појам е – продавнице и е – платформе, као и најчешће коришћени облици е – трговине, регулише истицање цена у е – трговини, установљена је разлика између е – трговине на домаћем тржишту и оне на иностраном тржишту, а уведене су и посебне мере за сузбијање сиве економије.
Број корисника е – трговине у Србији порастао је са 18% на 30,9% и српски потрошач сада годишње издваја 88 долара за е – трговину, док је тај износ у ЕУ, Кини и САД је значајно већи. Циљ Министарства је сигурност купаца, а до 1. септембра биће готов и Акциони план е – трговине.


ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРА
Садржај комплета часописа број 12/2019 можете погледати на следећим линковима:
Буџетско рачуноводство
Правни саветник
Подсетник за директора

Нови (По)недељник можете погледати овде: Број 217


Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите
да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на
korisnickiservis@obrazovni.rs.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42