СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Актуелне информације
 

ПРОПИСИ (законска регулатива)

25.06.2019.

- Данас нема новообјављених службених гласила.

Представљен радни текст Стратегије развоја правосуђа
Радни текст нове Стратегије развоја правосуђа за период 2019 – 2024. представљен је јуче у Београду. Стратегија обухвата уставну реформу и измену читавог сета закона који морају бити усаглашени са изменама Устава.

Ускоро измене Закона о заштити потрошача
Министарство трговине, туризма и телекомуникација позвало је све заинтересоване да пошаљу своје предлоге за измене и допуне Закона о заштити потрошача. Рок за доставу предлога за измене и допуне закона је 28. јун. Свака измена прописа треба да послужи повећању ефикасности свих чинилаца заштите потрошача и свеукупног положаја потрошача на тржишту. Истовремено, важно је да се уведу обавезујући стандарди у свим областима, а посебно у телекомуникацији, и да се прописи ускладе са прописима и директивама ЕУ, и у закон уведу – медијација и арбитража.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Просечна зараде за април 2019. године износи 54.645 динара нето
Републички завод за статистику Србије објавио је податке о просечним зарадама по запосленом за април 2019. године које износе 75.441 динара, тј. 54.645 динарa без пореза и доприноса.Индекс просечне зараде за месец април 2019. године у односу на претходни месец износи 100,2, а индекс просечне зараде без пореза и доприноса у односу на претходни месец износи 100,0.
Просечна зарада за мај биће објављена 25. јула.

Бесплатна правна помоћ од 1. октобра
Закон о бесплатној правној помоћи у Србији почиње да се примењује од 1. октобра 2019. Право на правично суђење подразумева да су грађани равноправни у приступу правди, да пред судом могу делотворно и под једнаким условима заштитити своја права, па ће им зато бити доступна правна помоћ и када нису у стању да је плате. У таквим случајевима, држава је обавезна да свима обезбеди пружање правне помоћи одговарајућег квалитета у области кривичноправне и грађанскоправне заштите.

ВЕСТИ

У односу на исти месец претходне године, просечна бруто зарада номинално је већа за 6,2%, а реално за 5,0%, док је просечна нето зарада већа за 6,7% номинално, а за 5,5% реално.
Просечна зарада за мај 2019. године биће објављена 25. јула 2019. године.

Представљање резултата Програма „Јаки млади“ и презентација новог пројекта СОС Дечијих села Србија
СОС Дечија села Србија, поводом Међународног дана СОС Дечијих села, данас у 14 часова, у хотелу „Crowne Plaza“ Београд организују конференцију на којој ће бити представљени резултати рада организација у 2018. години, као и резултати каријерног Центра “Јаки млади”, који је у протекле три године помогао више од 350 младих који су одрасли без родитељског старања.
Поред тога, биће представљен пројекат “ YouthCan!” (Млади могу), нови програм СОС Дечијих села Србија, намењен подршци младима који излазе из социјални заштите.
СОС Дечија села Србија чланица су Међународне организације СОС Дечија села која постоји 70 година и помаже око 1.200.000 људи у 135 земаља. У Србији, организација већ 15 година ради на унапређењу квалитета живота деце и младих без родитељског старања, оснаживању породица у ризику, економском осамостаљивању младих из рањивих група, као и пружању помоћи у ургентним ситуацијама локалном становништву и избеглицама кроз различите видове подршке.

Спајање болница и домова здравља
Министарство здравља саопштило је да је почело провере у домовима здравља и општим болницама како би се утврдило које здравствене установе могу да се интегришу, тј. функционално повежу у здравствене центре. Тренутно се процењује где фузионисањем највише може да се добије на квалитету здравствених услуга и са истом опремом и кадром ради више и боље. Законски рок да се у праксу спроведе повезивање у здравствене центре је до априла 2021, а паралелно се ради нови план мреже здравствених установа.


ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРА
Садржај комплета часописа број 12/2019 можете погледати на следећим линковима:
Буџетско рачуноводство
Правни саветник
Подсетник за директора

Нови (По)недељник можете погледати овде: Број 217


Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите
да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на
korisnickiservis@obrazovni.rs.


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42