СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека

Законом дефинисати критеријуме за отварање апотека

14. 03. 2019.

Представници више од 1.500 здравствених установа, апотека у приватном и државном власништву и апотека приватних пракси окупљених у неколико удружења уз подршку Фармацеутског факултета и Савез апотекарских удружења Србије апеловали су на Владу и Скупштину Србије да приликом усвајања новог закона о апотекарској делатности уврсте и изостављену одредбу о демографско-географским критеријумима за отварање апотека.
Циљ ове иницијативе је да се ограничи насумично отварање апотека уз помоћ демографско-географских критеријума и на тај начин успостави Мрежа апотека како би се сачувала одрживост и квалитет рада апотека које послују у строго регулисаним условима, као што су од државе прописане цене лекова и марже.

________________________________________________

Превентивни прегледи слуха до краја марта у здравственим установама широм Србије

13. 03. 2019.

Министарство здравља наставља са спровођењем мера и активности које за циљ имају превенцију здравља као основе за очување и унапређење здравља популације. У складу са тим, до краја марта месеца сви грађани ће бити у прилици да без упута, само уз картицу здравственог осигурања, провере слух код лекара специјалисте за ОРЛ у више од 80 здравствених установа широм Србије. Министарство здравља је услед великог интересовања грађана проширило ову акцију на целу Србију.
Списак здравствених установа у којима ће се обављати превентивни прегледи слуха у марту 2019. године можете видети овде.

________________________________________________

Здравствени туризам Србије на сајму у Берлину

08. 03. 2019.

Пројекат "Здравствени туризам Србије" представљен је на највећем међународном сајму туризма ИТБ 2019 који се у периоду од 6. до 10. марта одржава у Берлину.
На штанду Туристичке организације Србије представљене су стоматолошке ординације и клинике за пластичну и реконструктивну хирургију које су сертификоване у оквиру поменутог пројекта, које пружају здравствене услуге у складу са највишим светским стандардима по приступачним ценама, а за које влада велико интересовање међународних тур оператера као и посетилаца сајма.
Министарство је упутило позив свим здравственим установама, које су испуниле услове према постојећем Закону о здравственој заштити приликом регистрације (болнице, поликлинике,ординације и друге) да се прикључе промоцији здравственог туризма у Србији.
Позив се односи на установе које су регистроване у Агенцији за привредне регистре или у Трговинском суду, а обављају делатности из области стоматологије и пластичне и реконструктивне хирургије.

________________________________________________

Ускоро усвајање стратегије за ретке болести

07. 03. 2019.

На округлом столу о ретким болестима одржаном у организацији Националне организације за ретке болести Србије (НОРБС), наведено је да се процењује да у Србији приближно пола милиона грађана живи са неком од ретких болести. Ради ефикаснијег решавања потреба пацијената ускоро ће бити усвојена Стратегија за ретке болести са акционим планом, који ће на свеобухватнији и прецизнији начин уредити ову област.
Одобрена средства из буџета за лечење ретких обољења ове године износе две милијарде динара.
Рок за успостављање регистра оболелих од ретких болести 1. јануар 2020. године, а до сада је формирана иницијална база и креиран софтвер.

________________________________________________

Е – рецепти смањиће гужве по домовима здравља

07. 03. 2019.

Од 1. марта 2019. у свим здравственим установама у Србији почела је примена електронског прописивања лекова, тј. издавање е – рецепта, што ће смањити гужве по домовима здравља, а временом и потпуно укинути папирне рецепте.
Новина је да хронични болесници који обнављају своје терапије више не одлазе код лекара, већ се у систему може видети да су то обновљиви рецепти.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42