Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
15.07.2024.

Потписан Протокол о сарадњи са Египтом између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Ал-Азхар Универзитета

Делегација Републике Србије која борави у званичној посети Арапској Републици Египту
потписала је више билатералних споразума. Министар здравља Републике Србије је са министром иностраних послова и емиграције Египта потписао Протокол о сарадњи између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Ал-Азхар Универзитета.
Протоколом је дефинисана сарадња у области превентивне медицине и дијагностиковања заразних болести, односно заједничко истраживање укључујући размену резултата истраживања и размену запослених и истраживача у области превентивне медицине и дијагностике заразних болести, усвајање нових научних метода.
Протокол подразумева и сарадњу у виду организовања и учествовање на заједничким научним скуповима, конференцијама, симпозијумима, курсевима, радионицама, изложбама, као и размену резултата информација и документације који произилазе из билатералне стручне сарадње, односно заједничко коришћење истраживачких и развојних постројења и научне опреме и друге облике научне и технолошке сарадње који могу бити узајамно договорени.

________________________________________________
07.06.2024.

Заштита запослених у здравственим установама у фокусу Владе РС

У циљу превенције и заштите запослених у здравственим установама, у вези са пословима које обављају, Влада РС је предложила да се у Кривичном законику пропише посебно кривично дело и посебне казне за напад на запослене у здравственим установама.
Овај предлог има за циљ да обезбеди већу заштиту запослених у здравственим установама и спречавање напада на њих у вези са пословима које обављају, а којима су често изложени. Израда Нацрта кривичног законика је у току и биће у скупштинској процедури крајем године.

________________________________________________
15.05.2024.

12. мај Међународни дан медицинских сестара

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар честитао је свим медицинским сестрама које раде у нашим здравственим установама 12. мај Међународни дан медицинских сестара.
"Медицинске сестре и техничари стуб су који наш здравствени систем држи постојано и непоколебљиво, нарочито у тешким тренуцима, попут недавне пандемије КОВИД-19. Зато им дугујемо захвалност и исказујемо подршку, уз обећање да ћемо наставити да чинимо све да услове у којима раде, као и њихов положај и статус у друштву, још више унапредимо и подигнемо" истакао је Лончар.

________________________________________________
14.03.2024.

Одржан Форум о иновативном екосистему за јавно здравље

Светска здравствена организација одржала је Форум о иновативном екосистему за јавно здравље преко „Zoom” платформе на коме је учествовало и Министарство здравља Републике Србије.
Истакнуто је да је Србија уложила велике напоре у погледу јачања здравственог система.
Министарство здравља је, у циљу спречавања миграције здравствених радника, покренуло „Програм запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа. У оквиру наведеног Програма, у здравственим установама Републике Србије, у периоду од 2018. до децембра 2023. године, запослено је више од 1.750 доктора медицине и 1.650 медицинских сестара/техничара“, изјавила је министарка у свом обраћању.
Подршка СЗО Министарству здравља Републике Србије се наставиће се и убудуће, нарочито у погледу имплементације Закона о забрани пушења у затвореним просторијама.

________________________________________________
07.03.2024.

Са Владом Јапана потписани уговори о донацији медицинске опреме

Министарство здравља je било домаћин потписивања три уговора са представницима здравствених установа у Србији о донацијима опреме у вредности готово 130.000 евра.
Влада Јапана потписала је уговоре са Домом здравља Владимирци, Институтом за неонатологију у Београду и Националним удружењем родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР).
Дом здравља Владимирци добиће ултразвучни апарат са одговарајућим сондама, Институт за неонатологију у Београду добиће пастеризатор хуманог млека, док је Национално удружење деце оболеле од рака - НУРДОР кроз овај пројекат омогућило да уређај за безболно детектовање вена добију Институт за здравствену заштиту мајке и детета на Новом Београду, Универзитетска дечја клиника у Тиршовој и дечје одељење Клинике за неурохирургију у Клиничком центру Србије.
У последњих 25 година, Влада Јапана је донирала помоћ Србији у износу већем од 16 милиона евра, док је за здравство издвојено седам милиона евра. Укупна вредност свих донација, кроз различите видове помоћи, износи 511 милиона евра.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42