СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека

Отворена прва банка репродуктивних ћелија у Србији

22. 05. 2019.

У Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Србије отворена је прва банка репродуктивних ћелија у Србији, што ће паровима без деце омогућити да лечењем у земљи добију потомство.
За опремање банке је уложено око милион евра, а ембриолози, биолози, генетичари, гинеколози и инфектолози прошли су све неопходне обуке.
Право да буду донори репродуктивног материјала имају жене старе између 21 и 34 године и мушкарци до 40 година, а за оба пола услов је да су здрави.
Законом је предвиђено да сви донори буду анонимни за примаоца, али ће морати да прођу неопходне здравствене прегледе и психолошке процене, као и да се тестирају на полно преносиве болести.

________________________________________________

НИС донира новац здравственим институцијама у 13 градова Србије

16. 05. 2019.

Компанија НИС и њени запослени донирали су Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић” у Београду „новац за набавку операционог стола, операционе лампе и аспиратора, апарата за анестезију и монитора за праћење виталних функција. У години за нама у тој здравственој установи урађено је око 200.000 прегледа, 6.000 операција, а на лечење је примљено и око 27.000 деце.
У подршку здравственим институцијама компанија НИС је до сада уложила скоро 100 милиона динара, а поред тога, у оквиру овогодишњег циклуса корпоративног програма „Заједници заједно” НИС је најавио да ће инвестирати још готово милион евра у побољшање рада здравствених установа у 13 градова и општина широм Србије: Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Пожаревац, Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј, Србобран, Житиште, Кањижа, Пландиште.

________________________________________________

Бесплатни дерматолошки прегледи

14. 05. 2019.

У оквиру Евромеланом кампање за превенцију и рану дијагнозу рака коже за данас су организовани раније заказивани бесплатни дерматолошки прегледи широм Србије. Кампању од 2008. организује Удружење дерматовенеролога Србије, у сарадњи са Европском академијом за дерматологију и венерологију и Европским удружењем за дерматолошку онкологију.

________________________________________________

Враћање породичног лекара у примарну здравствену заштиту

14. 05. 2019.

Основни проблем здравства у Србији је примарна здравствена заштита и потпуна неискоришћеност лекара у домовима здравља, оценила је нова директорка Института за онкологију и радиологију Србије. Лекари опште праксе своје знање не могу да примене јер имају норму од 30 пацијената које морају да прегледају у току дана, а која није реална. Враћање породичног лекара у примарну здравствену заштиту подигло би ниво квалитета здравствених услуга на виши ниво.

________________________________________________

Више од 80 иновативних лекова конкурише за листу РФЗО

06. 05. 2019.

Стручне комисије за сваку област терапије направиле су листу приоритета и више од 80 иновативних лекова, односно нових терапијских формула које до сада нису примењиване, тренутно конкурише за улазак на позитивну листу медикамената који се издају о трошку здравственог осигурања, уз препоруку да се ови лекови што хитније уврсте на позитивну листу РФЗО. На списку дијагноза за које би пацијенти могли да добију најсавременију терапију о трошку државе налазе се многа малигна, имунолошка, реуматска и најтежа кожна обољења.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42