Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
22.05.2023.

Први пут омогућена off-label примена лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања

У организацији Министарства здравља Владе Републике Србије и Републичког фонда за здравствено осигурање у Палати Србија одржана је конференција за медије о Правилнику о повећању доступности лекова (тзв. off-label).
РФЗО је први пут омогућио право осигураним лицима да се лече уз тзв. off-label примену лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања.
Од сада ће конзилијарну одлуку лекара да је одређени лек најбоља терапија за пацијента у том тренутку, потврђивати Етички одбор здравствене установе која онда може да примени лек, а њихова примена ће ићи на терет средстава обавеног здравственог осигурања.
Предвиђено је да се на терет средстава обавезног здравственог осигурања, под прописаним условима, може обезбедити off-label терапија за трансплантацију, за лечење деце, за малигне болести и за примарне аутоимуне болести.

________________________________________________
15.05.2023.

Обележен Међународни дан сестара

Удружење медицинских сестара-техничара Универзитетског клиничког центра Србије „Сестринство” организовало је свечану академију поводом 12. маја - Међународног дана сестара.
На свечаној академији истакнута је улога и место медицинских сестара и техничара у излечењу болесника.
“Сестринство” је невладино и непрофитно удружење са преко 4.000 чланова, основано 2003. године ради остваривања циљева у области професије сестринства и здравствене неге, кроз стручне састанке, курсеве, симпозијуме и конгресе.

________________________________________________
26.04.2023.

Уговори о раду за најуспешније дипломце медицинских факултета и средњих школа

На церемонији уручења уговора о запослењу најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији уговоре је добило укупно 200 медицинара. Том приликом је најављено да ће медицински техничари и лекари до краја године добити знатно веће плате, са циљем да наши најбољи студенти и средњошколци будућу каријеру развијају у нашој земљи.

________________________________________________
04.04.2023.

Завод за ургентну медицину у Крагујевцу обележио 40 година постојања

Завод за ургентну медицину у Крагујевцу 40 година постојања обележио је Свечаном академијом у Великој сали Скупштине града Крагујевца.
Министарство здравља ће у наредном периоду наставити да пружа максималну подршку Заводу за ургентну медицину Крагујевац у свим потребним аспектима напредовања здравственог система Републике Србије које се огледа у обезбеђивању неопходне опреме и возила. Изражено је очекивање да ће Завод организацију и дисциплину на послу подићи на још виши ниво, што ће се наградити кроз стални раст зарада у здравствени установама.
Овај значајан јубилеј Завод за ургентну медицину искористио је да додели медаље својим пензионисаним радницима.

________________________________________________
14.03.2023.

Одржан скуп „Дигитализација у финансирању здравствене заштите“

На скупу „Дигитализација у финансирању здравствене заштите“ који је одржан у Београду, истакнуто је да је план да се сав новац за одржавање апарата пребаци на Министарство здравља, тако да оно директно уговара одржавање и сервис апарата и опреме.
Сви домови здравља и болнице који су били раздвојени у локалним самоуправама, поново ће бити спојени и радиће као једна установа. Такође, радиће се на томе да се свуда где недостају одређени кадрови, исти надоместе, тако да све области буду покривене, а да грађани не морају да путују на специјалистичке прегледе, већ да их добију у свом месту или граду.
Скупу су присустовали директори установа секундарне и терцијарне здравствене заштите, а министар финансија је изјавио да ће се увођењем централизованих јавних набавки, робно-материјалног књиговодства и система еРецепт увести ред у финансирање у здравству.
Буџетом за ову годину опредељено је укупно 490 милијарди динара за здравство.


________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42