Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
20.11.2023.

Влада посвећена унапређењу положаја запослених у здравству и социјалној заштити

Председница Владе Републике Србије одржала је нови састанак са представницима Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити и поновила да је Влада Србије посвећена континуираном унапређењу њихових услова рада.
Као резултат јучерашњег, конструктивног разговора са представницима синдиката, председница Владе је данас предложила конкретан предлог, који би у оквиру расположивих средстава за плате, резултирао побољшању положаја немедицинског кадра у здравственим установама.
Предложена решења ће бити предмет споразума који би се потписао између Владе Републике Србије и представника синдката.
Обе стране су се сагласиле да ће се наставити са радом са циљем измене Уредбе која дефинише коефицијенте за обрачун и исплату плата, чиме би се додатно побољшао положај свих запослених у здравставном и социјалном сектору.

________________________________________________
15.11.2023.

Усвојен закључак о запошљавању здравствених радника који су лечили оболеле од Covid-19

Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној 14.11.2023. године Закључак којим је сагласна да се у радни однос на неодређено време приме здравствени радници, сарадници и друга лица која су радилa на пословима лечења оболелих од заразне болести COVID-19 или на пратећим помоћно-техничким пословима у здравственим установама у јавној својини и привременим објектима за смештај и лечење оболелих од oве заразне болести.
На седници је усвојен и Закључак о додели једнократне новчане помоћи грађанима којима је изузетно угрожен животни стандард, а који живе на територијама градова Крагујевац и Краљево и на територијама општина Баточина и Кнић. За ове намене обезбеђена су средства у износу од 15.350.000 динара.

________________________________________________
07.11.2023.

Држава континуирано улаже у лечење ретких болести

На отварању друге Регионалне конференције о цистичној фибрози, представници Републичког фонда за здравствено осигурање истакли су да држава континуирано улаже у ретке болести и да се износ намењен лечењу тих болести стално увећава.
Када је формиран буџет за лечење ретких болести, 2012. године, износ средстава био 130 милиона динара, да би ребалансима буџета тај износ годинама растао.
Највише пацијената чије се лечење финансира болује од цистичне фиброзе и спиналне мишићне атрофије.

________________________________________________
27.10.2023.

Уручени уговори о раду најбољим дипломцима медицине

Министарка здравља Републике Србије уручила је уговоре о раду за стотину најбољих дипломаца медицинских факултета пет државних универзитета у Србији, у оквиру Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета "100 најбољих".
Захваљујући овом програму, од 2018. године до данас запослено је 911 доктора и 1.750 медицинских сестара.

________________________________________________
19.10.2023.

Институт „Торлак“ примљен у Мрежу произвођача вакцина земаља у развоју

Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ изабран је за члана Мреже произвођача вакцина земаља у развоју. На 24. годишњем састанку извршни одбор Мреже једногласно је подржао пријем Института „Торлак“ у року од три месеца по пријави.
Придруживање Мрежи је од великог значаја за Институт „Торлак“ због повезивања и склапања партнерстава у циљу пословно-техничке сарадње са осталим чланицама и ради информисања о могућностима финансирања, променама глобалне здравствене политике и приступу бесплатним професионалним обукама.
Мрежа произвођача вакцина земаља у развоју је основана 2000. године са циљем заштите људи од заразних болести повећањем способности произвођача из земаља у развоју да испоруче висококвалитетне вакцине по приступачним ценама.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42