Специфичности буџетских корисника
 

Локална самоуправа

„Где недостаје људи, треба да сами будемо људи.”
- немачка
30.04.2024.

Субвенције за енергетску ефикасност у 137 градова и општина

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас у Нишу да је окончан овогодишњи јавни позив за учешће у пројекту „Чиста енергија” и да је одзив јединица локалне самоуправе и градских општина већи у односу на прошлу годину.
Ђедовић Хандановић је навела да ће у овогодишњем јавном позиву грађани моћи да конкуришу за бесповратна средства за мере енергетске ефикасности у најмање 137 градова и општина.
Министарка је констатовала да је одзив већи него прошле године, што значи да ће грађани у више места конкурисати за субвенције које иду и до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора.
Према њеним речима, локалне самоуправе ће убрзо расписати прве јавне позиве, а новина је то да се од ове године расписају посебни јавни позиви за социјално угрожена домаћинства, која могу да добију значајно веће субвенције.
У том случају, Министарство и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто вредности енергетске санације, навела је она, додавши да се тиме пружа подршка социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије, уштеде новац и повећају комфор становања.
Ђедовић Хандановић је подсетила на то да је прошле године опредељена 1,91 милијарда динара бесповратних средстава за санацију готово 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији.
Тиме су постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила, рекла је министарка и додала да ће пројекат трајати до краја 2027. године, до када ће се укупно санирати приближно 50.000 домаћинстава широм земље.

________________________________________________
26.04.2024.

Расписани избори за одборнике скупштина градова и општина за 2. јун

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић расписала је данас изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији за 2. јун.
Избори за 66 јединица локалне самоуправе одржаће се истог дана када и избори за одборнике у Скупштини града Београда, пошто је Скупштина недавно двотрећинском већином усвојила измене и допуне Закона о локалним изборима.

________________________________________________
26.04.2024.

Младе још јаче укључити у креирање стратешких докумената

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов отворио је данас у Сјеници радионицу „Улога младих на националном и локалном нивоу у доношењу одлука и креирању нових политика”.
Жигманов је, обраћајући се учесницима, истакао да су млади људи садашњост и будућност Србије и региона, да их морамо укључити у процесе доношења одлука, оспособити за конструктиван друштвени дијалог и учинити видљивијима у јавном дискурсу.
Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог препознаје младе као значајне субјекте друштва и носиоце друштвених промена и управо зато су увек били укључивани у креирање наших стратешких докумената које смо доносили, и биће укључивани и у наредном периоду.
Радионицу је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP), у оквиру пројекта „Млади за инклузију, једнакост и поверење“ (Youth 4 inclusion, equality and trust).
Радионица је организована у циљу подршке укључивању младих у процес креирања политика на свим нивоима власти, а Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог наставиће да, кроз постојећи механизам друштвеног дијалога, поверење младих у институције унапреди и оснажи.

________________________________________________
03.01.2024.

Обавештење о примени нових прописа у вези попуњавања радних места у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Од 1. јануара 2024. године почиње примена Закона о изменама и допунама Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе („Сл. гл. РС“, број 92/23) и Уредбе о спровођењу интерног и јавног конкурса за попуњавање радних места у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе („Сл. гл. РС“, број 107/23).
На основу Уредбе, министар државне управе и локалне самоуправе донео је Упутство за вредновање понашајних компетенција („Сл. гл. РС“, број 115/23), којима се утврђују смернице за вредновање понашајних компетенција кандидата путем интервјуа базираног на компетенцијама, а који ће спроводити обучени процењивачи.
Донети прописи представљају спровођење друге фазе интегрисања оквира компетенција у поступке попуњавања радних места, а наредном периоду настављају се реформске и стратешке активности везане за даљу имплементацију компетенција у поступке оцењивања, односно вредновања радне успешности за службенике у АП и ЈЛС.

________________________________________________
15.12.2023.

Подршка унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина

Влада је усвојила Уредбу о утврђивању Програма подршке унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина (јединице локалне самоуправе из четврте групе) за 2024. годину, чији је степен развијености испод 60 одсто од републичког просека.
Циљ овог пројеката јесте изградња и реконструкција комуналне инфраструктуре, изградња, реконструкција и адаптација објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта и водопривреде и опремање тих објеката, али и других објеката у својини јединица локалне самоуправе.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42