Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
27.12.2023.

50 милиона динара подршке социјалном предузетништву у 2024.

За развој социјалног предузетништва, унапређивање положаја осетљивих група и њихово запошљавање, буџетом за наредну годину, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања определило је 50 милиона динара. Програм развоја и Акциони план, који треба да обезбеде пуну примену Закона, биће усвојени у наредним месецима.
Особе које припадају тешко запошљивом становништву чине око 35% укупног броја незапослених у земљи. Србија је 2012. имала више од 250.000 корисника социјалне помоћи, а данас је тај број смањен и износи 160.700. Од тих 160.000 најмање трећина је из категорије радно способног становништва.
Програмом развоја ће бити обухваћене мере усмерене на подршку запошљавању и унапређењу пословања социјалних предузећа, као и друге активности у виду едукација и промоције.
Ова предузећа оснивају се с циљем да понуде одржива решења за развој заједница. Закон о социјалном предузетништву, заједно са Програмом и Акционим планом чини пакет који пружа могућност унапређења положаја осетљивих група и помоћи ће да дугорочно незапослени, жртве насиља, инвалиди, бескућници, повратници са одслужења казни и други лакше дођу до посла.

________________________________________________
13.12.2023.

Унапређење положаја запослених у систему социјалне заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић и председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Зоран Савић потписали су споразум о предузимању мера за побољшање положаја запослених у систему социјалне заштите.
Почев од 1. јануара 2024. године свим запосленима у систему социјалне заштите биће повећана основица за обрачун и исплату плата за 10 одсто.
Споразум о измени коефицијента за обрачун и исплату плата запослених у систему социјалне заштите подразумева предузимање активности на промени дела коефицијената, који би се примењивали од зарада за јануар 2024. године.
Мера која је предвиђена споразумом између Министарства и Синдиката односи се на повећање коефицијената од 3,4 одсто за шест група запослених.
Коефицијент 9,03 повећава се на 9,34, коефицијент 9,3 на 9,62, коефицијент 10,03 на 10,37, коефицијент 10,39 на 10,74, коефицијент 10,69 на 11,05, док се коефицијент 15,83 повећава на 16,37, при чему је овим мерама обухваћена измена плата за 4.728 запослених у систему социјалне заштите.
То ће значити повећање нето основних плата, без минулог рада, прековременог рада, рада недељом, на празнике и ноћу и пасивног дежурства, у зависности од нивоа квалификације и посла који обавља за 5.000 до 9.000 динара.

________________________________________________
01.12.2023.

Од сутра исплата 10.000 динара за кориснике социјалне помоћи

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да од сутра започиње исплату једнократне новчане помоћи у износу од по 10.000 динара корисницима права из области социјалне заштите.
У саопштењу се наводи да се помоћ односи на оне који су остварили то право закључно са 24. новембром 2023. године, и то новчану социјалну помоћ (носиоци права и чланови породице), додатак за помоћ и негу другог лица и посебну новчану накнаду.

________________________________________________
29.11.2023.

Почела кампања за хранитељство за Подунавски управни округ

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Дарија Кисић присуствовала је данас у Центру за породични смештај и усвојење Милошевац почетку кампање за хранитељство за Подунавски управни округ.
Циљ кампање је да се грађани мотивишу да се определе за хранитељство, будући да према тренутним проценама у Србији недостаје приближно 500 хранитељских породица.
Кисић је исказала захвалност Центру за породични смештај и усвојење Милошевац, установи која је свој рад почела пре 92 године, на организацији скупа којим је званично покренута кампања за овај део Србије, као и на залагању да деци без родитељског старања обезбеде максималну подршку у најтежим тренуцима у животу.
Према њеним речима, тренутно је у 116 хранитељских породица, које су под надлежношћу овог центра, смештено 198 деце.
Она је поручила да је ресорно министарство, као један од приоритета у својим активностима, дефинисало унапређење заштите деце без родитељског старања, посебно у области хранитељства и усвојења, и да у сарадњи са Уницефом ради на унапређивању хранитељства, као кључне мере породично правне заштите деце без родитељског старања.
Кампања за хранитељство за Подунавски управни округ „Некоме сте потребни”, коју су на данашњем скупу подржали центри за социјални рад Велике Плане, Смедеревске Паланке и Смедерева, трајаће до марта 2024. године.
Кисић је том приликом посетила и хранитељску породицу Маје Радановић, у којој су тренутно смештена три детета.

________________________________________________
20.10.2023.

Потписан Посебан колективни уговор о изменама Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председници репрезентативних синдиката у делатности социјалне заштите потписали су Посебан колективни уговор о изменама Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији.
Изменом колективног уговора утврђено је право запослених на јубиларну награду за 40 година рада проведених у радном односу у установи социјалне заштите, у висини две и по просечне зараде у Републици Србији према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за статистику.
Прихватањем иницијативе репрезентативних синдиката, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставља да улаже напоре ка унапређењу права запослених у социјалној заштити, чиме се унапређује и целокупна област и систем социјалне заштите у Републици.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42