СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Едиција Прозна дела српских научника

30. 05. 2019.

У Министарству културе и информисања одржана је прес-конференција поводом најаве објављивања едиције „Прозна дела српских научника“.
Девет аутора којима ће бити посвећени појединачни томови били су велики научници у својим областима. Ова едиција има за циљ да покаже како су реномирани српски научници истовремено били и талентовани писци, есејисти, аутобиографи, популаризатори науке. На једном месту ће се наћи позната дела Пупина, Миланковића, Самарџића, Новаковића и других.
Едиција, која ће имати око 5000 страна, представља заједнички пројекат Министарства културе и информисања, Владе АП Војводине, ЈП „Службени гласник“ и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ који би требало да буде завршен током јесени, како би била представљена на Сајму књига у Београду, крајем октобра 2019. године.

________________________________________________

Отворен први „Илустрофест”

29. 05. 2019.

Изложбом најбољих илустрација из целог света, које су дело 80 аутора, на Београдској тврђави отворен је први „Илустрофест” – Фестивал илустрације. На отварању фестивала додељене су награде најбољим илустраторима у категоријама илустрација књиге, илустрације у медијима, илустрације у дизајну, илустрације у категорији лични и друштвено – ангажовани пројекти.

________________________________________________

Награда Београдског фестивала игре

28. 05. 2019.

Награда „Јован Ћирилов – за корак даље” 16. Београдског фестивала игре припала је италијанском кореографу Јакопу Годанију. Награда се додељује за триптих радова: „Узвишени изазов”, „Одјеци неуморне душе” и „Јединствена реакција”, који је извела „Компанија игре Дрезден Франкфурт”. Годани је кореографску каријеру развијао креирајући оригинална дела за велики број светских компанија. Уручење награде планирано је у оквиру 17. БФИ 2020. године.

________________________________________________

Обједињени портал за претрагу културног наслеђа Србије

27. 05. 2019.

Сва покретна и непокретна културна добра, која чувају архиви, библиотеке, музеји, галерије и заводи за заштиту споменика културе, обједињена су јединственим порталом за претрагу културног наслеђа Србије и мапирање споменка и установа културе, који је покренуло Министарство културе и информисања уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија.
Претраживач култрурног наслеђа гарантује веродостојност обрађених података и корисницима пружа могућност да на једном месту, уношењем кључне речи, добију основне информације о жељеном појму.
Реч је о механизму који прикупља податке који су у дигиталном облику унети у све базе установа културе на територији Србије.
Посебну пажњу завређује више од 50 дигиталних водича, које је креирао Математички институт САНУ, а који су обезбеђени за установе културе, градска језгра, језгра старе индустријске зоне, археолошке локалитете и директно су повезани са културним туризмом и туризмом уопште.
Информације на сајтовима www.kultura.rs, www.kultura.srb или www.culture.rs доступне су на српском језику и на ћирилици, а могу се претраживати и на енглеском и на латиници.

________________________________________________

Дан словенске писмености

24. 05. 2019.

У Србији се обележава Дан словенске писмености и културе који се прославља као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску.
Овај дан биће обележен данас у Комбанк дворани у Београду наступом аматерског културно-уметничког друштва "Иво Лола Рибар" и гостујућег ансамбла из Бугарске, првог приватног ансамбла аутентичне народне музике у Европи.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42