СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов

ИС Петница добила спектометар

23. 04. 2019.

Истраживачкој станици (ИС) Петница је 22. априла 2019. уручен мултифункционални спектометар, иновативни уређај вредан 3,2 милиона динара, који једноставно идентификује хемијске супстанце и састав узорака. Он ће помоћи у развоју знања и талената полазника Петнице.

________________________________________________

На листи првих 100 научника српског порекла њих 86 живи и ради ван Србије

12. 04. 2019.

Главни уредник научног часописа „Галаксија“, Станко Стоиљковић сачинио је ли-сту првих 100 научника српског порекла који живе у Србији и расејању, на основу ме-ђународно усвојених мерила, прву такве врсте у историји српске науке. Он каже да је радећи на њеном састављању био изненађен јер за многе научнике није чуо иако деценијама прати науку, а да од 100 научника са ове листе 86 живи и ради ван Србије, због чега је листу насловио метафором „српска памет не станује више у Србији”. Иначе, највише научника са ове листе живи у САД, а затим у Србији.

________________________________________________

Израда финалне верзије Нацрта закона о науци и истраживањима

25. 03. 2019.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја интензивно ради на изради финалне верзије Нацрта закона о науци и истраживањима.
Планирано је да Нацрт закона буде разматран на наредној седници Националног савета за научни и технолошки развој која је предвиђена за прву половину априла, након ћега ће Нацрт закона бити упућен у процедуру.
Министарство настоји да обезбеди сигурну егзистенцију истраживача на факултетима, а истовремено кроз бројне активности и реформске кораке, ради се на унапређењу свеукупног стања у научној заједници и њеном даљем развоју, са крајњим циљем да већина наших истраживача своју научну каријеру, у њеном највећем делу, гради у Републици Србији.

________________________________________________

Завршен конкурс за избор у чланство САНУ

18. 03. 2019.

Изборна скупштина САНУ биће одржана 4. априла, а досадашњи председник САНУ Владимир Костић једини је кандидат за функцију председника на предстојећим изборима за чланове САНУ. Изборна комисија за избор чланова САНУ и конституисање Председништва констатовала је да су до завршетка конкурса стигле пријаве Костића за председника, академика Зорана В. Поповића и Љубомира Максимовића за потпредседнике. Поповић је кандидат за потпредседника САНУ из редова чланова Одељења за математику, физику и гео – науке, Одељења хемијских и биолошких наука, Одељења техничких наука и Одељења медицинских наука. Максимовић је кандидат за потпредседника из реда чланова Одељења језика и књижевности, Одељења друштвених наука, Одељења историјских наука и Одељења ликовне и музичке уметности. За генералног секретара САНУ предложен је академик Марко Анђелковић.

________________________________________________

Фонд за науку добио нову директорку

25. 02. 2019.

Влада Србија именовала је Милицу Ђурић – Јовичић за в.д. директорку Фонда за науку, саопштило је Министарство просвете. Милица Ђурић – Јовичић је доктор наука електротехнике и рачунарства, а последње четири године је била директорка Иновационог центра ЕТФ у Београду.
Циљ оснивања Фонда је финансирање научно-истраживачких пројеката засновано на изврсности и квалитету. На тај начин пружа се подршка развоју наше науке и подиже се ниво њене конкурентности на глобалном нивоу.
Један од циљева Фонда биће и повезивање науке и привреде и подршка трансферу технологије. Посебан програм Фонда односиће се на подршку запосленима у науци, са посебним освртом на младе истраживаче.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42