Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
17.06.2024.

Најава проширивања сарадње МДУЛС-а и УНХЦР-а

Министарка државне управе и локалне самоуправе састала се са представником Високог комесара Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Србији са којим је сумирала досадашње резултате рада на сузбијању правне невидљивости посебно осетљивих категорија становништва и борби против апатридије. Такође, договорени су и нови видови сарадње који би подразумевали проширивање области заједничког деловања, пре свега у домену стручног усавршавања.
На састанку је најављена могућност наставка сарадње након завршетка међународне кампање „Ја припадам“ коју УНХЦР спроводи на глобалном нивоу, а у коју је укључена и Република Србија.
Први заједнички Споразум о разумевању између МДУЛС-а и УНХЦР-а потписан је 2012. године, а наставак сарадње уследио је 2019. године, док се Србија након Трећег споразума из фебруара 2022. године прикључила глобалној иницијативи „Ја припадам” (#IBelong), коју УНХЦР спроводи на међународном нивоу са циљем да се до новембра 2024. године у читавом свету искорени апатридија.

________________________________________________
10.06.2024.

Бројни изазови у примени Закона о слободном приступу информацијама

Министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Јелена Жарић Ковачевић разговарала је са повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Миланом Мариновићем о примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.
Повереник је представио изазове у вези са спровођењем Закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, пре свега у вези сa злоупотребом захтeвa зa приступ информацијама, те променом става Управног суда у вези са трошковима поступка који сносе првостепени органи.
На састанку је постигнут договор о сарадњи у циљу превазилажења уочених проблема, а најављени су и нови разговори на ову тему, као и могућност покретања процедуре промене постојећeг законског решења у циљу боље имплементације у пракси, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

________________________________________________
05.06.2024.

Нов систем за управљање људским ресурсима државних органа олакшаће кадровско планирање

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић разговарала је са директором Службе за управљање кадровима др Данилом Рончевићем о даљем развоју и изградњи ефикасне државне управе и наставку модернизације државно-службеничког система у Србији.
Успостављање нове централне кадровске евиденције, односно пуштање у рад информационог система за управљање људским ресурсима на државном нивоу ће подржати бољи рад, али и пружити вредне податке који ће се користити за потребе анализе стања и боље кадровско планирање.
Она је додала да је Министарство државне управе и локалне самоуправе адекватним законским предлозима пружало добру потпору за деловање Службе за управљање кадровима у приоритетној области људских ресурса, али да је Служба за управљање кадровима дала немерљив допринос имплементацији политике професионалног и каријерног развоја државних службеника. Министарка је истакла и да је уверена да ће Министарство и СУК удруженим радом успети да забележе добар резултат у свим аспектима где је неопходно обострано ангажовање.

________________________________________________
17.05.2024.

Усвојена Уредба о оснивању Канцеларије за јавну и културну дипломатију

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о оснивању Канцеларије за јавну и културну дипломатију како би се домаћој и страној јавности додатно промовисали државни интереси и то кроз презентовање националних вредности и циљева.
Канцеларија ће имати за циљ да допринесе бољем протоку информација, и обављаће стручне послове за потребе Владе, а учествоваће и у организовању, спровођењу и подржавању активности како би се у свету представили српска култура, историја, духовност, уметност, језик, наука и спорт.

________________________________________________
15.05.2024.

Aнaлизa Зaконa о лобирaњу и препоруке зa унaпређење

У оквиру Пројекта „Сузбијање економског криминала у Србији“, одржан је округли сто на тему „Aнализа Закона о лобирању и препоруке за унапређење“, који уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу спроводи Савет Европе. Циљ догађаја био је да се представе кључни налази анализе Закона о лобирању и да се отвори простор за дискусију о неопходним изменама у циљу усклађивања са препорукама ГРЕКО и отклањања постојећих препрека за ефикасно спровођење закона.
Поздрављајући присутне директор Дејан Дамњановић је изразио захвалност Савету Европе на континуираној подршци Aгенцији, која се огледа у ангажовању на унапређењу интегритета институција и јачању транспарентности у друштву. „Уз подршку ове значајне међународне организације, Aгенција може ефикасније да спроводи своје активности и да допринесе изградњи праведнијег и одговорнијег друштва. То је од виталног значаја за јачање владавине права и борбу против корупције“ – истакао је Дамњановић.
Валтс Калнинш, експерт Савета Европе представио је Преглед законодавства о лобирању у Србији, анализе основних одредби Закона о лобирању, услова за лобирање, правила и процедура за лобирање, извештавања и чувања евиденције, потреба за обукама лобиста и лобираних лица, као и препоруке за даљи развој регулативе лобирања.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42