Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
22.07.2024.

Министарство културе најавило нова улагања у културу Тимочког округа

Министар културе се током радне посете Тимочком округу састао са градоначелником Зајечара са којим је разговарао о оснаживању сарадње и најавио нова улагања на подручју овог града из области Министарства културе.
Разговарано је о конкретним пројектима, као што је Парк римских императора и Музеј рокенрола. Постигнут је договор да Министарство у наредне две године помогне адаптацију објекта некадашњег Хајдук-Вељковог конака у Градску галерију.
Министар културе изразио је спремност да се у партнерству са другим министарствима и Владом Републике Србије ради на великим пројектима у области културе града Зајечара и најавио наставак подршке Народном позоришту Тимочка Крајина – Центар за културу „Зоран Радмиловић“, кроз програм „Градови у фокусу“, којим је Министарство културе обезбедило 13,5 милиона динара и тим средствима су завршене две фазе санације ове установе.
Најављена је и подршка Министарства културе Зајечарској гитаријади, као најстаријем фестивалу рокенрола у Европи, која ће 2027. године, кад Србијa буде домаћин специјализоване Експо изложбе, бити одржана 60. пут.

________________________________________________
19.07.2024.

Потписани уговори са представницима 14 локалних самоуправа добитника средства путем конкурса „Градови у фокусу“

Министарство културе потписало је уговоре са представницима првих 14 градова и општина који су добили средства Министарства, од укупно 47 колико је подржано пројеката на овогодишњем конкурсу „Градови у фокусу“. Истакнуто је да је укупан износ средстава који се годишње опредељује за овај програм 350 милиона динара, а да је од 2016. године обезбеђено 1.657.000.000 динара за различите пројекте.
У наредном периоду уговори ће бити потписани и са представницима 33 локалне самоуправе, колико је још остварило право на финансирање својих пројеката у оквиру конкурса „Градова у фокусу“.
Ово су пројекти суфинансирања. Оно што је посебно важан задатак јесте да се инфраструктура установа културе обнови и да се затим обогати и садржајима.

________________________________________________
23.05.2024.

Отворена манифестација „Ћирилична баштина“ у Бајиној Башти

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је синоћ на отварању манифестације „Ћирилична баштина“ у Бајиној Башти, да је ћирилица, уз српски језик, једна од најважнијих карактеристика српског културног бића.
Селаковић је подсетио на то да је Бајина Башта прва општина која је донела Декларацију о заштити и неговању ћирилице и спровела читав низ активности које су везане за заштиту и промоцију ћирилице.
Министар је навео да, након времена озбиљне економске обнове Србије, следи време наше духовне обнове, а да је један од првих и најважнијих задатака да на српском културном простору чувамо и негујемо српски језик и ћирилицу.
Он је указао на то да је почетак описмењавања нашег народа везан за ћириличко писмо, упозоривши на то да ћемо, ако нестане ћирилица у свакодневном животу, изгубити културолошку и историјску везу са нашим прецима.
Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић уручила је Селаковићу захвалницу за изузетну подршку Министарства културе активностима у овој локалној самоуправи.

________________________________________________
20.05.2024.

Београд добија више од 50.000 метара квадратних музејског простора

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и министар културе Никола Селаковић представили су на Међународни дан музеја нове музеје који ће бити изграђени у Београду и постојеће који ће бити реконструисани с циљем да се значајно унапреди културна сцена главног града и Србије.
Представљена је нова музејска четврт у Београду, која ће се налазити на потезу од Савског трга ка Ресавској улици и ка Мостарској петљи у којој ће бити четири нова музеја – Историјски музеј Србије, Дечји музеј, Музеј града Београда и Музеј Николе Тесле.
Градиће се и Природњачки музеј на Ушћу и у потпуности ће бити реконструисан Ваздухопловни музеј код Аеродрома „Никола Тесла“.
Министар је истакао да ће наш главни град ускоро добити више од 50.000 квадратних метара музејског простора који до сада није имао, што су сјајне вести за нашу културу.

________________________________________________
29.04.2024.

За реконструкцију и изградњу објеката културе 6,3 милиона евра

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписала је уговоре за санацију и адаптацију Велике концертне дворане Задужбине Илије М. Коларца у Београду, реконструкцију и доградњу Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу, као и адаптацију и пренамену Дома војске у Лесковцу у мултифункционалну Градску концертну дворану и Музичку школу, у укупној вредности од 6,3 милиона евра.
Она је објаснила да је потписивањем поменутих уговора озваничена јучерашња Одлука Владе да из кредитне линије Банке Савета Европе издвоји поменута средства за реконструкцију, адаптацију и изградњу објеката посвећених култури.
Овим чином, како је подвукла, на најбољи начин се верификује политика Владе и Министарства културе, која је од 2016. године, а поготово од 2020. посвећена улагању у инфраструктурне објекте у култури, и представља ветар у леђа свим људима који се баве уметношћу у нашој држави.
Благојевић је указао на то улагања постоје не само у Београду, већ и широм Србије, попут Пирота, где се врши трансформација старог објекта у један модеран, мултифункционални објекат културе, или Ниша, где је завршена нова сцена Народног позоришта.
Настављамо даље са великим улагањима, како у Београду, тако и у другим местима широм земље, поручио је министар и додао да ће објекат Београдске филхармоније бити највећи до сада пројекат по износу опредељених средстава које је Министарство за јавна улагања имало прилику да води.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42