Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
06.12.2023.

Ефикасније постављање заступника по службеној дужности у пореском поступку

Mинистарка правде у Влади Републике Србије, директорка Пореске управе и председник Адвокатске коморе Србије потписали су Протокол о размени података у поступку постављења заступника по службеној дужности у пореском поступку и браниоца по службеној дужности у предистражном поступку.
Протокол, који на темељу Уставом и Законом зајемченог права странака на правну помоћ и закониту, једнаку и правичну заштиту њихових права, доприноси већој транспарентности и ефикасности у поступку постављења заступника по службеној дужности у пореском поступку и браниоца по службеној дужности у предистражном поступку.
Овим документом ближе се уређује начин достављања захтева надлежног органа управе за обавештење о адвокату који по редоследу са списка адвоката треба да буде постављен као заступник по службеној дужности у пореском поступку, односно бранилац по службеној дужности у предистражном поступку.

________________________________________________
08.11.2023.

Новоименовани јавни бележници, јавни извршитељи и заменици јавних извршитеља положили заклетву

Једанаест јавних бележника, пет јавних извршитеља и шест заменика јавних извршитеља положило је заклетву пред министарском правде.
Заклетву су положили јавни бележници именовани за подрује Основног суда у Вршцу (територија општине Вршац), Основног суда у Зрењанину (територија града Зрењанина), Основног суда у Сремској Митровици (територија града Сремска Митровица), Основног суда у Ивањици (територија општине Ивањица), Основног суда у Мионици (територија општине Љиг), Првог основног суда у Београду (територија градске општине Палилула), Основног суда у Краљеву (територија општине Врњачка Бања), Основног суда у Панчеву (територија општине Алибунар), Основног суда у Новом Пазару (територија града Новог Пазара), Основног суда у Петровцу на Млави (територија општине Петровац на Млави) и Основног суда у Куршумлији (територија општине Блаце).
Након што новоименовани јавни бележници, јавни извршитељи и заменици јавних извршитеља отпочну рад, у Републици Србији обављаће делатност 234 јавна бележника, 233 јавна извршитеља и 37 заменика јавних извршитеља.

________________________________________________
17.10.2023.

Допуњен Уговор о изручењу између Републике Србије и Републике Црне Горе

Министарство правде Републике Србије и Министарство правде Републике Црне Горе потписали су Уговор о допуни Уговора о изручењу.
Имајући у виду потребу за јачањем билатералне сарадње у борби против корупције, као и неопходност унапређења узајамне правне помоћи код изручења окривљених и осуђених лица, постојећи Уговор о изручењу из 2009. године проширен је са два нова кривична дела. У питању су дела:
 злоупотреба поверења у обављању привредне делатности по Кривичном законику Републике Србије, односно злоупотреба положаја у привредном пословању по Кривичном законику Црне Горе, и
 злоупотреба положаја одговорног лица по Кривичном законику Републике Србије, односно злоупотреба овлашћења у привреди по Кривичном законику Црне Горе.
На овај начин, биће омогућено брже и ефикасније поступање правосудних органа две државе у борби против организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дела.

________________________________________________
13.09.2023.

Генерални тужилац Словачке у посети Министарству правде

Министарка правде састала се са генералним тужиоцем Словачке Републике, који се, на позив Врховног јавног тужиоца, налази у радној посети Републици Србији.
На састанку су вођени разговори о унапређењу билатералне сарадње у борби против свих облика криминала, а посебно је истакнут значај потписаног Меморандума о сарадњи између Врховног јавног тужилаштва Републике Србије и Генералног тужилаштва Словачке Републике.

________________________________________________
05.09.2023.

Министарка правде са повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Министарка правде састала се са Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Током разговора, указано је на значај рада Повереника у заштити права која у оквиру својих законских надлежности штити. Изражена је спремност даљег унапређења сарадње између Министарства правде и Повереника и разматране могућности унапређења постојећих законских решења, како би се рад овог независног органа учинио још ефикаснијим.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42