Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
10.04.2024.

Потписан споразум за пројекат „Стручно образовање и запошљавање младих“

Министарство просвете, Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) потписали су имплементациони споразум за пројекат „Стручно образовање и запошљавање младих“.
Циљ пројекта је да се образовни систем оснажи да може ефикасно да одговори на изазове кроз афирмацију концепта одрживог развоја, унапређење институционалних капацитета и модернизацију образовне понуде у формалном и неформалном образовању.
Одређени постојећи образовни профили и стручне обуке биће модернизовани интегрисањем зелених вештина, а пројекат ће подржати и развој нових образовних профила и стручних обука који одговарају захтевима зелене технологије и одрживог развоја.
Овај пројекат ће трајати до краја 2026. године, а Влада Немачке одобрила је средстава у износу од 3,5 милиона евра.

________________________________________________
09.04.2024.

Почео упис деце у београдске вртиће

На порталу е-Управа почео је упис деце у београдске вртиће, а на располагању је нешто више од 14.000 места.
На порталу е-Управа, покретањем услуге е-вртић, родтељи треба да попуне образац, а доношење извода из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту и о запослењу није потребно, јер се подацима приступа аутоматски.
Пријава траје до 17. маја.
До половине јуна очекују се прелиминарни спискови, а коначна ранг листа биће сачињена почетком јула.

________________________________________________
02.04.2024.

Изабрани победници првог СТЕ(А)М изазова

Тимови „Није компот него компост“ Прве техничке школе из Kрагујевца, „Панчево паметан град“ Машинске школе „Панчево“, Електротехничке школе „Никола Тесла“ и Медицинске школе „Стевица Јовановић“ из Панчева и „ЕцоБyтес“ Прве крагујевачке гимназије, победници су првог СТЕ(А)М изазова у Србији.
Њихова решења за примену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, односно СТЕ(А)М дисциплина, за решавање локалних проблема, одабрана су као најбоља у конкуренцији десет тимова у финалу овог такмичења које је одржано у Београду.
На конкурс, расписан у октобру 2023. године, пријавило се укупно 35 школских тимова из целе Србије.
СТЕ(А)М изазов је организован у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља, уз подршку Владе Републике Србије.

________________________________________________
29.03.2024.

Данас исплата стипендија за изузетно надарене ученике и студенте, као и стипендија за недостајућа занимања

Министарство просвете обавештава ученике и студенте кориснике стипендија за изузетно надарене ученике да исплата пете и шесте месечне рате ових стипендија за шкоску 2023/24. годину, почиње данас, 29. марта 2024. године.
Износ месечне рате за ученике је 15.000 динара, за студенте основних и мастер студија је 24.000 динара, а за докторанте је 30.000 месечно.
Такође, данас почиње исплата прве, друге, треће, четврте, пете, шесте месечне рате студентских стипендија за недостајућа занимања.

________________________________________________
26.03.2024.

Представљена апликација за унапређивање самовредновања рада у школама

Министарство просвете израдило је и представило апликацију под називом „АС Школа – самовредновање квалитета рада“. Ова апликација је функционалан, економичан и савремен алат који омогућава школским тимовима за самовредновање, али и наставницима на индивидуалном нивоу, да квалитетно вреднују наставну и ваннаставну праксу.
Очекује се да ће нова апликација, својим садржајем, функционалношћу и бројним анализама и приказима, мотивисати школе и запослене да стандарде, показатеље квалитета и илустративне примере добре праксе користе за даљи развој.
Иновативна апликација је резултат партнерске сарадње Министарства просвете, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и ЦИП – Центра за интерактивну педагогију, уз финансијску подршку Дечије фондације Песталоци.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42