Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
18.07.2024.

Више од 2.170 стручних сарадника прошло обуке у области менталног здравља

Више од 2.170 стручних сарадника свих основних и средњих школа завршили су другу фазу програма обуке „Унапређивање компетенција запослених у систему образовања у области заштите менталног здравља младих“. Обуку је реализовало Министарство просвете у сарадњи са Институтом за ментално здравље и Заводом за унапређивање образовања и васпитања.
Просветни саветници и саветници спољни сарадници (46) из свих 17 надлежних школских управа, који су похађали обуку за тренере из поменуте области, наставиће да прате имплементацију садржаја обука, уз подршку стручњака из Института за ментално здравље, који су уједно и аутори програма.
Обука се налази на листи обука од јавног интереса које одобрава министар просвете, обавезна је за све стручне сараднике и након реализације учесници добијају сертификат о савладаности програма.

________________________________________________
15.07.2024.

Стипендије Арапске Републике Египат за 2024/2025. годину

Министарство провете, у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат у Београду, обавештава заинтересоване да је Министарство високог образовања Египта расписало конкурс за стипендије за српске држављане за академску 2024/2025. годину.

Министарство високог образовања Египта нуди две стипендије за основне студије, као и једну стипендију за учење арапског језика.

Кандидати су у обавези да се директно пријаве на платформу Study in Egypt. Након тога сва документацију (укључујући и пријаву) прослеђује се Амбасади Арапске Републике Египта у Београду најкасније до 31. августа 2024.године.

________________________________________________
18.06.2024.

Продужен рок за пријаву на Јавни позив МАСТЕР 4.0 за избор студијских програма мастер академских студија из области Биоинформатике


На захтев заинтересованих високошколских установа, Министарство просвете продужило је рок за пријаву на Јавни позив МАСТЕР 4.0 за избор студијских програма мастер академских студија из области БИОИНФОРМАТИКЕ до 30. јуна 2024. године у 23:59 часова.

На Јавни позив могу се пријавити високошколске установе (универзитети и факултети) чији је оснивач Република Србија, односно аутономна покрајина, а које реализују студијске програме основних и мастер академских студија из области природно-математичких и медицинских наука, као и из области информационих технологија и биотехнологије у пољу техничко-технолошких наука, самостално или заједнички са другим акредитованим високошколским установама (универзитети и факултети) и/или акредитованим научноистраживачким организацијама.

Деатаљније информације погледајте овде.

________________________________________________
17.06.2024.

Нови термини завршног испита 18, 19. и 20. јун

На основу закључка Владе Републике Србије да 17. јун 2024. године, као други дан Курбан Бајрама, буде нерадан дан за припаднике исламске вероисповести Министарство просвете обавестило је све школе о померању датума за одржавање завршног испита.
У складу са закључком Владе Републике Србије ученицима који ове године полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања ће први дан полагања бити у уторак, 18. јуна.
То значи да ће ученици у уторак, 18. јуна полагати тест из српског, односно матерњег језика, док ће тест из математике полагати у среду, 19. јуна, а тест из изабраног предмета у четвртак, 20. јуна 2024. године.
Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени у суботу 22. јуна.
Објављивање коначних резултата завршног испита биће 25. јуна 2024. године, а расподела по средњим школама и образовним профилима 2. јула 2024. године.

________________________________________________
07.06.2024.

Утврђен број буџетских студената за академску 2024/25. годину

Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да је Влада на предлог овог министарства, усвојила одлуке о броју буџетских студената за упис у прву годину студијских програма основних и мастер струковних студија, основних и мастер академских студија, интегрисаних академских студија и докторских студија за академску 2024/25. годину.
У прву годину студијских програма основних струковних, основних академских и интегрисаних академских студија на универзитетима и факултетима у њиховом саставу, чији је оснивач Република, на терет буџета може се уписати 17.697 студенaта.
Такође, може се уписати и додатних 510 студената на основу афирмативних мера за упис студента са инвалидитетом и студената припадника ромске националности, односно држављана Републике Србије који су у школској 2023/2024. години завршили средњу школу у иностранству.
Влада је наставила тренд повећања броја студената који се могу финансирати из буџета на докторским студијама, па је ове године на прву годину докторских академских студија предвиђен упис 967 студенaта који се финансирају из буџета Републике на универзитетима и факултетима у њиховом саставу, чији је оснивач Република.
Одлука о броју буџетских студената доноси се по прибављеном мишљењу високошколских установа и Националног савета за високо образовање, док, у складу са законом, аутономијом универзитета и дозволом за рад, свака високошколска установа доноси одлуку о броју самофинансирајућих студената.
На основу поверених послова, Аутономна Покрајина Војводина посебно доноси одлуке о броју студената за упис у прву годину основних и мастер струковних студија, основних и мастер академских студија, интегрисаних академских студија и докторских студија који се финансирају из буџета Аутономне Покрајине Војводине на високошколским установама чије је оснивач Аутономна Покрајина Војводина, наводи се у саопштењу.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42