Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
22.05.2024.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа

66. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, одржава се од 21. до 24. маја на Београдском сајму.
Овогодишњи међународни сајам технике и техничких достигнућа отворила је председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић, а присутнима су се обратили и министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић и заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине Чен Ђачанг.
Важан део овогодишњег сајма је изложбена поставка Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“, под слоганом “Закорачи у одрживу будућност!”.
Ова изложбена поставка представља оригинална и иновативна решења која су развијена у оквиру научноистраживачке заједнице и иновационог екосистема у Србији.
Министарка је навела да су у оквиру наше поставке приказани иновативни производи, идеје, истраживања која су настала у научно-истраживачким организацијама, креирана од стране научника, инжењера и предузетника како из Србије, тако и из државе партнера овогодишње поставке - Народне Републике Кине.

________________________________________________
24.04.2024.

Србија међу водећим земљама у свету по бежичном приступу интернету у научним и образовним институцијама

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић састао се данас са директором GEANT-а Ериком Хуизером и директором Академске мреже Републике Србије (АМРЕС) Бојаном Јаковљевићем.
Академска мрежа Републике Србије (АМРЕС) је од 2011. године члан Пан-европске академске мреже (GEANT) која повезује националне академске мреже Европе у јединствену инфраструктуру и омогућава да научно-истраживачке, академске и образовне установе широм Европе буду међусобно повезане и повезане са остатком света.
Јовановић је указао на то да АМРЕС повезује свих шест државних универзитета у нашој земљи, факултете, институте, медицинске установе, високе школе, средње и основне школе, библиотеке, музеје као и остале образовне и установе културе, што је 2.000 различитих институција са око 4.100 локација.
Министар је навео да је од 2023. године, Академска мрежа Републике Србије омогућила институцијама, односно свим својим крајњим корисницима, коришћење eduroam сервиса на више од 2.000 локација широм Србије, са преко 23.000 бежичних тачака приступа.
Он је истакао да се Србија по броју доступних eduroam локација тренутно налази на трећем месту у Европи и петом месту у свету, одмах иза високо развијених земаља, као што су Бразил, Сједињене Америчке Државе, Немачка и Енглеска.
Министар се захвалио директору GEANT-а, који је по први пут у посети Србији и овом приликом га обавестио да је захваљујући успешно реализованом пројекту Повезане школе, брзим, поузданим и безбедним интернетом преко академске АМРЕС мреже покривено више од 3.800 школских објеката основних и средњих школа у Србији, са 35.000 наставних просторија у којима се школује више од 730.000 ђака и ради више од 100.000 наставника и професора.

________________________________________________
19.04.2024.

Сарадња са образовним и научним институцијама на развоју нуклеарног програма

Министарство рударства и енергетике је одржало састанак са представницима јавних предузећа, регулаторних тела, директорима института и деканима факултета из Београда, Новог Сада и Крагујевца, који се баве нуклеарним технологијама и нуклеарном сигурности, о стварању услова за покретање цивилног нуклеарног програма у Србији.
Састанку су присуствовали и представници Министарства просвете и Министарства науке, технолошког развоја и иновација.
Циљ састанка је да се са свим релевантним образовним и научним институцијама којe се баве научноистраживачким радом на тему нуклеарне енергије разговара о томе шта је потребно да променимо и побољшамо како бисмо имали предуслове да развијамо цивилни нуклеарни програм у Србији.
На састанку је предложено да се потпише меморандум о разумевању између релевантних образовних и научних институција и представника Владе како би се, уз учешће струке, дефинисали неопходни кораци и акциони планови.
На тај начин, како је наведено, биће омогућено да свака институција у свом домену уради свој део посла и предузме неопходне кораке како бисмо дошли до жељеног циља, а то је да имамо добру основу – образовну, техничку и научну, да можемо да развијамо нуклеарни програм у нашој земљи.
Ово је важно и због повратка стручњака у овој области из иностранства, који треба да препознају потенцијал за то да се баве својом струком у Србији.
Такође, наводи се да важећи закон не поставља препреке да се бавимо образовним и научним радом, али је потребно да уподобимо наш регулатовни оквир да можемо да идемо корак даље, а то је да у наредним деценијама имамо нуклеарна постројења.

________________________________________________
16.04.2024.

Конкурс за StarTech грантове отворен до 31. маја

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић представила је данас нови StarTech програм, у оквиру којег иноватори у Србији имају прилику да се пријаве и добију до 50.000 долара бесповратне помоћи.
Поред тога, ове године уведен је и конкурс за Програм убрзаног развоја који обухвата обуке и менторство, као и подршку у изради и пласирању материјала који наше иноваторе треба да представе у најбољем светлу потенцијалним инвеститорима, а њихове производе страним тржиштима.
Ово укључује и могућност учешћа на догађајима за повезивање стартапа и инвеститора и на међународним сајмовима и изложбама.
Беговић је на конференцији за новинаре навела да је веома значајно то што је фокус StarTech-а на повезивању факултета, научноистраживачких организација и привреде са циљем да се олакша развој иновативних производа и услуга.
За наредна два конкурса опредељена су бесповратна средства у износу од милион долара. Свим заинтересованим до 10. маја доступна је и бесплатна стручна подршка за припрему пријаве за конкурс.
Рок за пријаве је 31. мај, а детаљне информације о програму, свим условима и неопходној документацији за учешће, могу се наћи на сајту www.startech.org.rs.
За све додатне информације ту је и Контакт центар на адреси info@startech.org.rs и броју телефона 0800 000020.

________________________________________________
11.04.2024.

Расписан конкурс за награђивање најбољих средњошколаца у Србији

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству током календарске 2023. године.
На конкурс се могу пријавити сви средњошколци који су освојили неко од прва три места на признатим такмичењима у земљи и иностранству, а сваки кандидат може бити награђен само једном и то за најбољи постигнут резултат током 2023. године. У зависности од ранга, као и пласмана на такмичењу, за сваког кандидата биће дефинисан и износ једнократне накнаде у висини од 20.000 до 200.000 динара.
Фонд за младе таленте Републике Србије се налази у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација и од 2008. године бави се развојем младих талената у Србији. До данас је додељено више од 40.000 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа.
Пријаве на конкурс ће бити отворене до 20. маја.
Више информација о условима и процесу пријаве можете наћи у тексту Конкурса који се налази на сајту Фонда за младе таленте.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42