Специфичности буџетских корисника
 

Локална самоуправа

„Где недостаје људи, треба да сами будемо људи.”
- немачка
28.08.2023.

Нови Акциони план Програма за реформу система локалне самоуправе у Србији

Посебна радна група за израду новог Акционог плана Програма за реформу система локалне самоуправе у Србији поменутог документа, одржала је први састанак.
На састанку је представљен Програм за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији за период од 2021. до 2025. године и Акциони план за период од 2021. до 2023. године, као и детаљи око припреме Акционог плана за период од 2024. до 2025. године.
Припрема новог акционог плана један је од главних задатака пројекта „Локална самоуправа за 21. век”, који подржава Влада Швајцарске.

________________________________________________
20.06.2023.

У 56 градова и општина проглашена елементарна непогода

Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о проглашењу елементарне непогоде у 56 градова и општина.
У мају и јуну 2023. године поплавни таласи на водотоковима бујичног карактера и водотоцима другог реда, ређе на регулисаним и уређеним деловима водотокова, изазвали су штету и потенцијално угрозили наведене територије.
Јаке кишне падавине и изливени бујични и други водотокови изазавали су штету на регионалној и локалној инфраструктури, објектима јавне намене у јавној својини, породичним стамбеним објектима у својини rрађана и на пољопривредним усевима.
На седници је донет и закључак о формирању Раднe групе за координацију активности на санирању последица поплава и припреми државних програма помоћи и обнове након поплава које су задесиле Републику Србију, а којим ће бити прецизирана потребна финансијска средства за санирање штете.
Влада ће у најкраћем року евидентирати насталу штету у свим јединицама локалне самоуправе у Србији и израдити план санације штете. Сви грађани, који су на било који начин погођени поплавама, неће бити заборављени и Влада ће настојати да сваку насталу штету надокнади на праведан начин.

Санација штете у поплављеним подручјима на најефикаснији могући начин
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас Ћићевац, где је са мештанима и председницом општине Мирјаном Кркић разговарала о последицама које су недавне поплаве оставиле у овој општини.
Брнабић је том приликом поручила да ће Влада Србије радити на томе да се на најефикаснији могући начин надокнади сва штета мештанима који су на било који начин угрожени поплавама.
Премијерка је навела да се тренутно води евиденција и пописује штета, чије размере су изузетно велике, прецизиравши да су чaк 82 моста у Србији оштећена или уништена, 22 водоводна система, 13 канализационих система, више од 200 локалних путева и више од 750 стамбених објеката, од чега је највећи број на територији Јагодине.
Заједно ћемо радити на томе да обезбедимо да људи што лакше пријаве штету, да онда ми обрадимо све захтева и на најефикаснији начин обештетимо грађане, поручила је председница Владе.
Према њеним речима, у местима у којима је те године било највише проблема због поплава и где је највише улагано, сада има најмање проблема.
Међутим, јављају се проблеми у другим подручијима и ми ћемо наћи начин да уложимо додатна средства у ту инфраструктуру, како бисмо били отпорнији на ову количини падавина, која je неуобичајена за нашу земљу и овај део Европе, нагласила је Брнабић.
Она је као један од проблема за изградњу заштитних механизама од поплава навела имовинско-правне односе, који су 2015. године добро решени у Ваљеву, Косјерићу и Лучанима, где сада има најмање проблема.

________________________________________________
19.06.2023.

Подршка за боље буџетирање и израду планова развоја за 33 локалне самоуправе

Државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић указао је данас, приликом свечане доделе пакета стручне подршке за 33 локалне самоуправе у оквиру Програма „ЕУ Exchange 6 – Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији“, на значај јачања буџета градова и општина.
Стевановић је истакао да је Министарство финансија препознало значај јачања локалних буџета и да се у претходном периоду интензивно бавило њиховим праћењем, како у делу планирања, тако и у делу извршења.
Он је подсетио на то да је почетком године донето упутство којим се прати примена инструкција које је министар дао када је у питању припрема локалних буџета.
Чини ми се да смо свест о томе подигли на виши ниво. Локалне самоуправе нису изоловано острво већ су део великог система, оне су у буџетском и статистичком смислу део такозване опште државе и додатно добијају на значају, поготово од почетка ове године када је усвојен нови сет фискалних правила, при чему свака локална самоуправа директно утиче на показатеље који се сачињавају и упоређују са свим релевантним земљама како у Европи, тако и у свету, објаснио је Стевановић.
С једне стране смо у потпуности усмерили пажњу на контролу онога што се дешава у локалним самоуправама, како се планирају буџети, а са друге смо пробали да се прилагодимо свакодневном животу, и прописе прилагодимо како би и вама у локалним самоуправама било једноставније да креирате буџете у смислу дефинисања дефицита, додао је он.
Стевановић је подсетио на то да су рокови били поприлично ригорозни до прошле године и да су ове године релаксирани са циљем да локалне самоуправе реалније планирају буџете.
Како је истакао продужен је рок за захтев који се односи за добијање сагласности и за прекорачење дефицита од 10 процената.
Он је указао на то да је рок био до 1. маја, а да је сада до 1. септембра када локалне самоуправе извесније знају како ће им изгледати буџети за следећу годину.
Наводећи да је планирање суштинска фаза, он је навео да му је драго што је код локалних самоуправа промењена свест и да сада буџете и расходе планирају у другој фази, односно да најпре крећу од сагледавања прихода, јер приходи су оно што могу да потроше, а тек онда долазе до расхода, односно до тога како могу да расподеле приход.
Све већи број општина сачињава буџете у складу са инструкцијама које нису само слово на папиру, већ су резултати озбиљних активности које Министарство финансија ради, рекао је Стевановић.
Он је представнике локалних самоуправа подсетио на то да ће брзо 5. јул, када ће добити инструкције, и апеловао да у потпуности испоштују упутство.
Говорећи о финансијском управљању и контроли, Стевановић је подвукао да је то веома битно и да му се чини да и ту идемо озбиљним корацима напред.
Државни секретар је исказао захвалност ЕУ на спровођењу овог битног пројекта оценивши да је то само кап у мору свих помоћи и подршке коју ЕУ чини за наше грађане и Србију.
Директорка Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић честитала је представницима јединица локалних самоуправа што су баш они изабрани у другом кругу програма и што ће добити кључну подршку.
Позивам вас да ово искористите као једну врсту праве подршке, као менторску подршку и да из онога што ћете добити у наредних годину дана извучете најбоље што можете за ваше локалне самоуправе, рекла је Тошић.
Шеф сектора II операција Делегације ЕУ Мартин Клауке истакао је значај локалних самоуправа.
Локалне самоуправе су најближе грађанима, оне им пружају услуге, оне су те које раде на креирању политика на локално нивоу, спроводе их, самим тим су задужене и за локални економски развој. У том смислу велико је задовољство што можемо да сарађујемо са вама, рекао је Клауке.
Генерални секретар СКГО Никола Тарбук подсетио је на то да се данас обележава додела пакета подршке за 33 града и општине, и додао да Програм „Exchange 6“ заузима посебно место међу пројектима развојне помоћи унутар СКГО.
Локалне самоуправе изабране су на основу конкурса у оквиру јавних позива 2023. године за доделу подршке за израду планова развоја, израду средњорочних планова, унапређење планирања и буџетирања капиталних пројеката, успостављање / унапређење система финансијског управљања и контроле, као и за успостављање / унапређење функције интерне ревизије.

________________________________________________
19.05.2023.

Додељене Годишње награде за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина (СКГО), одржали су свечани скуп у Врњачкој Бањи поводом додела Годишњих награда за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години. Награде су додељене у четири категорије доброг управљања, а најбоље локалне самоуправе су Крагујевац, Врање, Сокобања и Врњачка Бања, којима су додељена средства из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе у укупном износу од 10 милиона динара.
Поред новчаних средстава које је определило Министарство, СКГО победницима конкурса донира опрему на основу утврђене намене за утрошак средстава према предлозима награђених градова и општина. Укупан наградни фонд из СКГО износи 4,5 милиона динара који ће у једнаким износима бити расподељен на победнике конкурса, уз подршку Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“.

________________________________________________
10.05.2023.

Из Буџета РС и буџета ЈЛС 760 милиона динара за реализацију мера активне политике запошљавања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донео је Одлуку о учешћу у финансирању мера активне политике запошљавања предвиђених локалним планским документима у области запошљавања у 2023 години.
Удруживањем средстава из буџета Републике Србије и буџета јединица локалних самоуправа обезбеђено је укупно 760 милиона динара за реализацију мера активне политике запошљавања као што су: стручна пракса, приправништво за младе са високим образовањем, стицање практичних знања, обуке на захтев послодавца за незапосленог, субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, субвенција за самозапошљавање и јавни радови.

» детаљније «

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42