Специфичности буџетских корисника
 

Локална самоуправа

„Где недостаје људи, треба да сами будемо људи.”
- немачка
03.01.2024.

Обавештење о примени нових прописа у вези попуњавања радних места у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Од 1. јануара 2024. године почиње примена Закона о изменама и допунама Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе („Сл. гл. РС“, број 92/23) и Уредбе о спровођењу интерног и јавног конкурса за попуњавање радних места у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе („Сл. гл. РС“, број 107/23).
На основу Уредбе, министар државне управе и локалне самоуправе донео је Упутство за вредновање понашајних компетенција („Сл. гл. РС“, број 115/23), којима се утврђују смернице за вредновање понашајних компетенција кандидата путем интервјуа базираног на компетенцијама, а који ће спроводити обучени процењивачи.
Донети прописи представљају спровођење друге фазе интегрисања оквира компетенција у поступке попуњавања радних места, а наредном периоду настављају се реформске и стратешке активности везане за даљу имплементацију компетенција у поступке оцењивања, односно вредновања радне успешности за службенике у АП и ЈЛС.

________________________________________________
15.12.2023.

Подршка унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина

Влада је усвојила Уредбу о утврђивању Програма подршке унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина (јединице локалне самоуправе из четврте групе) за 2024. годину, чији је степен развијености испод 60 одсто од републичког просека.
Циљ овог пројеката јесте изградња и реконструкција комуналне инфраструктуре, изградња, реконструкција и адаптација објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта и водопривреде и опремање тих објеката, али и других објеката у својини јединица локалне самоуправе.

________________________________________________
05.12.2023.

Побољшање услова рада запослених у државној управи и локалним самоуправама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Синдиката управе Србије.
Синдикат управе Србије истакао је захтев за дијалогом о побољшању услова рада свих запослених у државној управи и локалним самоуправама у Србији.
Брнабић је истакла да све запослене од 1. јануара наредне године, очекује повећања плата у износу од десет процената.
Како су истакли представници синдиката, упркос том повећању, неопходан је наставак разговора, те континуиран дијалог са представницима Владе, како би кроз заједнички рад дошли до системског решења обрачуна плата у државном сектору.
Премијерка је овај предлог прихватила, те је договорено да се наредни састанак одржи у петак, 8. децембра, када ће се на столу наћи конкретни предлози за превазилажење свих изазова са којима се запослени у државној управи суочавају.
Састанку су присуствовали и представници Министарства финансија и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

________________________________________________
28.08.2023.

Нови Акциони план Програма за реформу система локалне самоуправе у Србији

Посебна радна група за израду новог Акционог плана Програма за реформу система локалне самоуправе у Србији поменутог документа, одржала је први састанак.
На састанку је представљен Програм за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији за период од 2021. до 2025. године и Акциони план за период од 2021. до 2023. године, као и детаљи око припреме Акционог плана за период од 2024. до 2025. године.
Припрема новог акционог плана један је од главних задатака пројекта „Локална самоуправа за 21. век”, који подржава Влада Швајцарске.

________________________________________________
20.06.2023.

У 56 градова и општина проглашена елементарна непогода

Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о проглашењу елементарне непогоде у 56 градова и општина.
У мају и јуну 2023. године поплавни таласи на водотоковима бујичног карактера и водотоцима другог реда, ређе на регулисаним и уређеним деловима водотокова, изазвали су штету и потенцијално угрозили наведене територије.
Јаке кишне падавине и изливени бујични и други водотокови изазавали су штету на регионалној и локалној инфраструктури, објектима јавне намене у јавној својини, породичним стамбеним објектима у својини rрађана и на пољопривредним усевима.
На седници је донет и закључак о формирању Раднe групе за координацију активности на санирању последица поплава и припреми државних програма помоћи и обнове након поплава које су задесиле Републику Србију, а којим ће бити прецизирана потребна финансијска средства за санирање штете.
Влада ће у најкраћем року евидентирати насталу штету у свим јединицама локалне самоуправе у Србији и израдити план санације штете. Сви грађани, који су на било који начин погођени поплавама, неће бити заборављени и Влада ће настојати да сваку насталу штету надокнади на праведан начин.

Санација штете у поплављеним подручјима на најефикаснији могући начин
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас Ћићевац, где је са мештанима и председницом општине Мирјаном Кркић разговарала о последицама које су недавне поплаве оставиле у овој општини.
Брнабић је том приликом поручила да ће Влада Србије радити на томе да се на најефикаснији могући начин надокнади сва штета мештанима који су на било који начин угрожени поплавама.
Премијерка је навела да се тренутно води евиденција и пописује штета, чије размере су изузетно велике, прецизиравши да су чaк 82 моста у Србији оштећена или уништена, 22 водоводна система, 13 канализационих система, више од 200 локалних путева и више од 750 стамбених објеката, од чега је највећи број на територији Јагодине.
Заједно ћемо радити на томе да обезбедимо да људи што лакше пријаве штету, да онда ми обрадимо све захтева и на најефикаснији начин обештетимо грађане, поручила је председница Владе.
Према њеним речима, у местима у којима је те године било највише проблема због поплава и где је највише улагано, сада има најмање проблема.
Међутим, јављају се проблеми у другим подручијима и ми ћемо наћи начин да уложимо додатна средства у ту инфраструктуру, како бисмо били отпорнији на ову количини падавина, која je неуобичајена за нашу земљу и овај део Европе, нагласила је Брнабић.
Она је као један од проблема за изградњу заштитних механизама од поплава навела имовинско-правне односе, који су 2015. године добро решени у Ваљеву, Косјерићу и Лучанима, где сада има најмање проблема.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42