СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


02.07.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

- Данас нема новообјављених службена гласила.

ВЕСТИ

Представљена платформа за одговорно управљање јавним финансијама
Програм УН за развој (УНДП) и Амбасада Шведске представили су нову платформу за одговорно управљање јавним финансијама у Србији. Током наредне две године радиће се на јачању владавине права, примени европских правила и стандарда у области јавних финансија. Пројекат ће јачати капацитете интерне ревизије у јавном сектору и допринети повећању броја и квалитета извештаја екстерне ревизије. Нова платформа ће омогућити увођење буџетских портала за посланике локалних скупштина у још 20 општина и градова, поред постојећих 10 и чвршће повезати локалне самоуправе и организације цивилног друштва како би се осигурало сврсисходно трошење локалних буџета за иницијативе грађана.

Србија започиње председавање CEEPUS програмом
Република Србија започела је двогодишње председавање средњеевропским програмом универзитетске размене – CEEPUS, у коме успешно учествује од 2005. године.
CEEPUS омогућава студентима и наставном особљу са државних високошколских установа из Републике Србије размене у виду кредитне мобилности, истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и летњих школа.
Размена студената и наставног особља у програму CEEPUS се одвија првенствено унутар институционалних мрежа. Мреже су груписане према ширим тематским областима и усмерене су ка истраживању одређеног подручја од заједничког значаја за све учеснице.
Детаљније информације о CEEPUS програму и могућности учешћа можете видети овде.

» детаљније «

________________________________________________
01.07.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

Објављенa су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 47 од 28.6.2019,
- Службени лист Града Београда, број 44 од 13.6.2019. и
- Службени лист Града Београда, број 46 од 17.6.2019. године.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Нова организациона структура Пореске управе
Данас, 1. јула 2019. ступио је на снагу Правилник о измени Правилника о облику и садржини пријаве за евидентирање обвезника ПДВ, поступку евидентирања и брисања из евиденције и о облику и садржини пореске пријаве ПДВ којим је дефинисана нова организациона структура Пореске управе.
Детаљније можете видети овде.

ВЕСТИ

5.837 службеника прошло кроз стручно усавршавање
На округлом столу одржаном у оквиру заједничког пројекта Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сталне конференције градова и општина и Савета Европе „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“ изнесено је да је до сада 5.837 службеника на локалном нивоу прошло кроз стручно усавршавање. Усавршавање је спроведено на Националној академији за јавну управу која је до сада је спровела 301 обуку, са укупно 2.428 сати обуке.


» детаљније «

________________________________________________
28.06.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

Објављен je Службени гласник РС
– Међународни уговори, број 7 од 27.6.2019.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Обавештење Пореске управе о привременој промени режима за коришћење портала Пореске управе у периоду до 1. јула 2019. године
Пореска управа је на свом сајту објавила обавештење пореским обвезницима о привременој промени режима за коришћење портала Пореске управе у период до 1.јула 2019. године.
Обавештење можете погледати овде.

Обавештење Републичког фонда за здравствено осигурање о новим обрасцима ОЗ-7 и ОЗ-10
Републички фонд за здравствено осигурање је на свом сајту објавио нове обрасце ОЗ-7 и ОЗ-10 који садрже и објашњење о попуњавању.
Обавештење и нове обрасце ОЗ-7 и ОЗ-10 можете преузети овде.

Данас исплата стипендија за изузетно надарене ученике
Исплата једанаесте и дванаесте месечне рате стипендија изузетно надареним ученицима, за школску 2018/2019. годину, почиње данас.
Месечни износ стипендије за изузетно надарене ученике је 15.000 динара.

ВЕСТИ

Србија и ЕУ потписале ИПА споразум у износу од 179,1 милион евра
Влада РС и ЕУ потписале су Финансијски споразум ИПА за 2018. годину за Србију у износу од 179,1 милион евра бесповратних средстава.
ИПА програм за 2018. годину предвиђа подршку пројектима у области заштите животне средине, иновација, развоја туристичке инфраструктуре, као и подршку рањивим категоријама становништа кроз одржива решења за смештај и запошљавање.
Програм предвиђа и интервенције у области статистике, процеса европских интеграција и усклађивања са ЕУ стандардима.


» детаљније «

________________________________________________
27.06.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

Објављена су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 46 од 26.6.2019. и
- Службени лист АП Војводине, број 28 од 19.6.2019. године.

ВЕСТИ

Потписан Протокол "е-Србија" за брже услуге за грађане
Протокол о сарадњи у циљу даљег унапређења дигитализације у Републици Србији "е-Србија" који ће обезбедити грађанима брже и квалитетније услуге потписан је јуче у Београду.
Протоколом се уређује начин сарадње НБС и Владе ради стварања свих предуслова и активног деловања на даљем унапређењу процеса дигитализације, како би се Србија сврстала међу дигитално најразвијенија друштва у Европи.
Циљ Владе је да се направи окружење које ће омогућити да грађани имају брзу и квалитетну јавну управу, односно управу која ефикасно пружа јавне услуге.
Влада и НБС успешно раде већ дуже време на дигитализацији, а међу пројектима који су успешно заживели у пракси су електронска плаћања платним картицама преко портала еУправе, увођење инстант плаћања, као и увођење ПОС терминала на шалтере јавне управе – од катастра до МУП-а, а уведен је и регулаторни сетбокс за плаћања који омогућава тестирање иновативних начина плаћања.

Представљање радног текста Акционог плана за прве три године спровођења Националне стратегије за остваривање права жртава и сведока кривичних дела
Конференција поводом представљања радног текста Акционог плана за прве три године спровођења Националне стратегије за остваривање права жртава и сведока кривичних дела, чија је израда такође у току, одржава се данас у Београду.

» детаљније «

________________________________________________
26.06.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

- Данас нема новообјављених службених гласила.

ВЕСТИ

Представљен пројекат подршке реформи предшколског система
Пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији” (СУПЕР) представљен је јуче у Београду. Тим пројектом, који финансира са око 900.000 евра, ЕУ наставља да пружа подршку системској реформи предшколског васпитања и образовања у Србији. У овај ИПА пројекат укључено је 50 општина и предшколских установа, које у претходном периоду нису биле обухваћене сличним пројектним активностима, а током пројекта СУПЕР више од 1.000 васпитачица проћи ће различите обуке. Пројектом управља Министарство финансија, а реализује се у сарадњи са Министарством просвете. Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године.

Наставак мера за бољи положај центара за социјални рад
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакло је оснаживање центара за социјални рад, и побољшање квалитета рада запослених и пружања услуга корисницима, као један од приоритета свог пословања. Кроз пројекат оснаживања центара за социјални рад, који је подразумевао четири фазе, добијен је велики број препорука везаних за реорганизацију начина рада центара за социјални рад и професионалне компетенције запослених у центрима за социјални рад у Србији. Осим унапређења директно везаних за запослене у центрима за социјални рад, предложено је и оснивање специјализованих регионалних центара и формирање централне службе за људске ресурсе.


» детаљније «

________________________________________________
25.06.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

- Данас нема новообјављених службених гласила.

Представљен радни текст Стратегије развоја правосуђа
Радни текст нове Стратегије развоја правосуђа за период 2019 – 2024. представљен је јуче у Београду. Стратегија обухвата уставну реформу и измену читавог сета закона који морају бити усаглашени са изменама Устава.

Ускоро измене Закона о заштити потрошача
Министарство трговине, туризма и телекомуникација позвало је све заинтересоване да пошаљу своје предлоге за измене и допуне Закона о заштити потрошача. Рок за доставу предлога за измене и допуне закона је 28. јун. Свака измена прописа треба да послужи повећању ефикасности свих чинилаца заштите потрошача и свеукупног положаја потрошача на тржишту. Истовремено, важно је да се уведу обавезујући стандарди у свим областима, а посебно у телекомуникацији, и да се прописи ускладе са прописима и директивама ЕУ, и у закон уведу – медијација и арбитража.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Просечна зараде за април 2019. године износи 54.645 динара нето
Републички завод за статистику Србије објавио је податке о просечним зарадама по запосленом за април 2019. године које износе 75.441 динара, тј. 54.645 динарa без пореза и доприноса.

» детаљније «

________________________________________________
24.06.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

Објављен је „Службени гласник РС” бр. 45 од 21. јуна 2019.


ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Нови инвестициони циклус за развој Србије
Пре Нове године биће покренут нови и до сада највећи инвестициони циклус за развој и напредак Србије, вредан између 5 и 10 милијарди евра који ће бити завршен за четири или пет година и који ће подразумевати пројекте за развој целе Србије, што би требало да омогући раст БДП-а Србије за преко 5%.


ВЕСТИ

Упис у средње школе и гимназије – битни датуми
У току је упис свршених основаца, малих матураната, у средње школе и гимназије. Битни датуми: 27. јун објављивање коначних резултата завршног испита; 28. и 29. јун попуњавање и предаја листе жеља у основним школама; 7. јул објављивање званичних резултата расподеле по школама; 7. јула до 20 часова објављивање преосталих слободних места за упис у другом кругу; 8. и 9. јул упис у средње школе у првом уписном року; 8. јул попуња-вање и предаја листе жеља за други уписни круг; 10. јул објављивање распореда ученика по школама у другом уписном кругу; 11. јул упис ученика у II уписном кругу.


» детаљније «

________________________________________________
21.06.2019.

ПРОПИСИ (законска регулатива)

Објављен је „Просветни гласник” број 6 од 20.6.2019.

ВЕСТИ

Министар Вукосављевић председавао на Форуму словенских култура
На петнаестом Форуму словенских култура који је одржан у Љубљани председавајући министар културе и информисања РС позвао је чланице Форума и присутне да се више ангажују у међународним организацијама.
Предложено је формирање неформалне групе земаља чланица Форума у Унеску, а касније и у Савету Европе. Такође, инициран је састанак сталних представника наших земаља у Унеску као први корак у оквиру ове иницијативе.
Састанку су присуствовали представници Русије, Чешке, Словачке, Северне Македоније, Црне Горе и Хрватске.

» детаљније «

________________________________________________

У току ...
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 15-16/2019.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 15-16/2019.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 15-16/2019.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42