СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  

Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Свим постидипломцима продужен рок за завршавање студија

21. 10. 2016.

Влада Србије прихватила је амандман на измене Закона о високом образовању, којим се и такозваним старим постдипломцима продужава рок за две године за завршетак студија. Предлогом закона ова погодност била је омогућена само старим студентима.

________________________________________________

Увођење информатике и предузетничког васпитања у основне школе

18. 10. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да међу променама које се могу очекивати у основним школама већ од следеће школске године јесу увођење информатике и предузетничког васпитања, као и свакодневних спортских активности. Такође указано је на неопходност обуке и стручног усавршавања наставника и директора школа.

________________________________________________

Јачање школске управе и инспекције

18. 10. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја представило је директорима предшколских установа, основних и средњих школа Пчињског округа план активности Министарства и промене које следе у наредном периоду. Указано је на неопходност промене састава школских одбора, обуке наставника и директора школа, као и другачије улоге родитеља. У наредном периоду биће повећани кадровски и технички капацитети школске управе и инспекције јер су то две важне полуге Министарства, речено је у Министарству и наглашено да школске управе морају постати прави сервис, док инспекција мора боље да контролише рад школа. Представници Министарства објаснили су да школске управе треба да раде и спољну евалуацију школа, док инспекције, заједно са овим управама, треба да омогуће да новине које ће бити уведене реформом дођу и до неразвијених делова Србије.

________________________________________________

Почеле припреме за ПИСА тестирање

21. 09. 2016.

Наредне године више од 5.000 ученика првих разреда средњих школа из Србије, као и њихови вршњаци из 80 земаља, учествоваће у највећем међународном тестирању из области образовања, познатом као ПИСА тест. Србија у ПИСА студији учествује од 2003, али смо због неажурности раније просветне администрације испали из истраживања спроведеног 2015. године. У свим ранијим истраживачким циклусима наши ђаци су били – испод просека европских земаља.
За велику проверу колико и како ђаци разумеју прочитано и научено и да ли су и у којој мери способни да стечено знање и примене у конкретним ситуацијама – припреме су већ почеле. Овога пута, поред провере постигнућа из читалачке, математичке и научне писмености – први пут и тест из финансијске писмености.

________________________________________________

Покретање процедуре да се студентима који студирају по старим програмима продужи рок за завршетак студија

13. 09. 2016.

Министарство просвете покренуло је процедуру у вези са изменама Закона о високом образовању како би се студентима који студирају по старим програмима продужио рок за завршетак студија. Такође, Министарство ће предложити да се студенти који су у текућој школској години остварили 48 ЕСБП рангирају у оквиру квоте за финансирање из буџета у школској 2016/2017. години.

________________________________________________

Оснаживање улоге родитеља у образовном процесу

08. 09. 2016.

Министарство просвете разматрало је нове моделе за учешће родитеља у образовном систему. Поручено је да би родитељи и наставници морају да буду савезници, као и да је потребно да се успостави боља сарадња између наставника, родитеља и ученика. Родитељи би требало да се укључе у педагошки стил наставника, јер се партнерством може доћи до већег квалитета. Родитељима је неопходно пружити могућност да изнесу мишљење о томе како да се неки проблеми у школама превазиђу, при чему је потребно оснажити и ученичке организације, закључили су у Министарству.

________________________________________________

Данас почиње нова школска година

01. 09. 2016.

Прво полугодиште за ученике основних и средњих школа у централној Србији почиње у четвртак, 1. септембра, а завршава се у петак, 27. јануара 2017. године, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије. Према Календару образовно-васпитног рада за основне школе, друго полугодиште почиње у понедељак, 13. фебруара 2017. године, а завршава се у уторак, 30. маја, за ученике осмог разреда, односно у уторак, 13. јуна, за ученике од првог до седмог разреда. Друго полугодиште за ученике средњих школа завршава се у уторак, 20. јуна 2017. године. Друго полугодиште за ученике IV разреда гимназије завршава се у уторак, 23. маја, а за ученике трећег разреда трогодишњег и четвртог разреда четворогодишњег образовања стручних школа у уторак, 30. маја. У току школске године ученици имају зимски, пролећни и летњи распуст.

Према правилнику о календару за основне и средње школе у Војводини, за 2016/2017. годину, нова школска година ће почети у четвртак, 1. септембра 2016. године. Прво полугодиште трајаће до петка, 23. децембра 2016. године док ће друго полугодиште почети у понедељак, 16. јануара 2017. године.

________________________________________________

Данас почиње уписни рок на факултете

01. 09. 2016.

На факултетима Универзитета у Београду (УБ) 1. септембра почиње пријављивање кандидата за упис у другом уписном року. Места има за 1.325 студената на основне студије, пријављивање ће бити одржано 1, 2. и 3. септембра а полагање пријемних испита 4. 5. и 6. септембра. Објављивање резултата на прелиминарној ранг–листи предвиђено је за 7. септембар, а коначне ранг–листе биће објављене 13. септембра. Упис студената ће бити завршен 16. септембра.

________________________________________________

Ускоро повећање плата просветним радницима

29. 08. 2016.

Министарство просвете саопштило је да просветни радници немају разлога за протесте и штрајкове и додало да је повећање њихових плата и званично најављено у Скупштини Србије. Очекује се да ће већ у октобру просветни радници бити први на реду за повећање плата, а проценте и формуле одређиваће Влада Србије и Министарство финансија, наводи се у Министарству. Приликом обрачуна плате за јул просветни радници били су оштећени за 416 милиона динара који ће им бити враћени.

________________________________________________

Формирање одељења у основним и средњим школама

29. 08. 2016.

Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама прописује већ годинама исти број ученика, подсећају у Министарству просвете уочи почетка нове школске године. У одељењу не би требало да буде више од 30 ученика, али може да их буде и 15. Формирање мањих одељења, уз сагласност Министарства дозвољено је у вишенационалним срединама или у издвојеним одељењима где је немогуће да се окупи законски број ученика.

________________________________________________

Почињу радови на енергетској санацији школа

25. 07. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да је, у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у јавним зградама", потписан уговор о побољшању енергетске ефикасности у пет школа, чиме ће се унапредити и квалитет образовно-васпитног рада у тим установама. Вредност радова је 1.641.514,03 евра, уз уверење да ће до краја године све што је планирано бити и урађено.
» детаљније «

________________________________________________

Ускоро резултати конкурса - Унапређење квалитета наставе – развој кључних компетенција кроз мултидисциплинарни приступ

25. 07. 2016.

На конкурс Министарства просвете „Унапређење квалитета наставе – развој кључних компетенција кроз мултидисциплинарни приступ – Сарадњом до знања“ пријавио се велики број школа. Школе - 31 основна, 20 средњих школа и три мешовите показале су отвореност за примену новог начина рада и то не само што су изразиле вољу већ су и направиле своје акционе планове и уз све послове које доноси крај школске године, осмишљавале нове часове, нове начине рада како би својим ученицима од септембра пружиле ново искуство наставе. Комисија задужена за избор школа састала се и прегледала све пријаве а резултати ће ускоро бити објављени на сајту Министарства просвете.
» детаљније «

________________________________________________

Упис ученика распоређених у другом уписном кругу у средње школе

12. 07. 2016.

Обављен је упис ученика у средње школе у другом уписном кругу, при чему је за оне који нису распоређени у првом кругу остало укупно 9. 270 слободних места, у оквиру другог уписног круга. Након овог круга, остало је нераспоређено 99 ученика. Ученици који нису распоређени ни у првом ни у другом кругу подносе молбе окружној уписној комисији до 15. јула или у периоду од 22. до 25. августа за упис у трећем кругу. На сајту www.upis.mpn.gov.rs објављена су преостала слободна места у школама за упис ученика у трећем кругу.
» детаљније «

________________________________________________

Почело полагање пријемних испита на факултетима Универзитета у Београду

28. 06. 2016.

На факултетима Универзитета у Београду је у понедељак, 27.06.2016. године почело полагање пријемног испита и трајаће све до 3. јула, а прелиминарне листе факултети ће објавити 4. јула. Примедбе и жалбе кандидати могу да предају до 5. јула, коначне ранг – листе факултети су у обавези да објаве до 10. јула, док је упис будућих бруцоша предвиђен од 10. до 14. јула.

________________________________________________

Бесплатни уџбеници само за социјално угрожене

28. 06. 2016.

Министарство просвете Србије најавило је да ће у новој школској години обезбедити уџбенике – књиге за 50.000 корисника, тј. само за социјално угрожене, и уз доказ да су примаоци новчане помоћи. Буџет за бесплатне уџбенике од око 600.000.000 динара из касе Министарства просвете није се мењао у последње три године, али је драстично измењен начин расподеле књига. Од државе су их добијали сви ђаци од првог до четвртог разреда, до 2014. године, па и они из финансијски стабилних породица. Због мањкавости, та пракса је прошле године промењена – књиге су се набављале само за најугроженије, али и за ђаке из породица са ниским примањима. Да би се повећала праведност и онемогућиле злоупотребе, у складу са новим Законом о уџбеницима, критеријуми су сада пооштрени дотле да ресорно министарство уџбенике обезбеђује само за социјално угрожене основце.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5-7, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42