Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
07.06.2024.

Утврђен број буџетских студената за академску 2024/25. годину

Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да је Влада на предлог овог министарства, усвојила одлуке о броју буџетских студената за упис у прву годину студијских програма основних и мастер струковних студија, основних и мастер академских студија, интегрисаних академских студија и докторских студија за академску 2024/25. годину.
У прву годину студијских програма основних струковних, основних академских и интегрисаних академских студија на универзитетима и факултетима у њиховом саставу, чији је оснивач Република, на терет буџета може се уписати 17.697 студенaта.
Такође, може се уписати и додатних 510 студената на основу афирмативних мера за упис студента са инвалидитетом и студената припадника ромске националности, односно држављана Републике Србије који су у школској 2023/2024. години завршили средњу школу у иностранству.
Влада је наставила тренд повећања броја студената који се могу финансирати из буџета на докторским студијама, па је ове године на прву годину докторских академских студија предвиђен упис 967 студенaта који се финансирају из буџета Републике на универзитетима и факултетима у њиховом саставу, чији је оснивач Република.
Одлука о броју буџетских студената доноси се по прибављеном мишљењу високошколских установа и Националног савета за високо образовање, док, у складу са законом, аутономијом универзитета и дозволом за рад, свака високошколска установа доноси одлуку о броју самофинансирајућих студената.
На основу поверених послова, Аутономна Покрајина Војводина посебно доноси одлуке о броју студената за упис у прву годину основних и мастер струковних студија, основних и мастер академских студија, интегрисаних академских студија и докторских студија који се финансирају из буџета Аутономне Покрајине Војводине на високошколским установама чије је оснивач Аутономна Покрајина Војводина, наводи се у саопштењу.

________________________________________________
07.06.2024.

Интензивирање рада на изради новог закона о финансирању високог образовања

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић састао се са ректором Универзитета у Београду Владаном Ђокићем, са којим је разговарао о унапређењу система финансирања високог образовања.
На састанку је постигнут договор о интензивирању рада на изради новог закона о финансирању високог образовања, како би се превазишли изазови у овој области.
У том циљу биће формирана нова радна група, коју ће водити министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

________________________________________________
06.06.2024.

Мере за несметану реализацију завршног испита

Mинистарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић присуствовала је састанку Републичке уписне комисије за спровођење завршног испита, који се ове године одржава 17, 18. и 19. јуна.
Tом приликом истакла је да је важно да се осигурају пуна информисаност о испиту, квалитет испитног материјала и процедура, сви потребни подаци и обраде, логистика, као и безбедност материјала и целокупног процеса.
Она је прецизирала да ове године више од 67.000 ученика осмог разреда полаже завршни испит и указала на то да је искуство из претходних година показало да се несметана реализација завршног испита, као и уписа и распоређивања ученика у средње школе, обезбеђује сталном координацијом и благовременим договорима свих учесника у процесу.
Према њеним речима, сваки ученик осмог разреда мора приступити испиту како би добио доказ о завршеној основној школи, при чему од постигнутих резултата на завршном испиту у великој мери зависи избор жељене средње школе.
Ученици ће на завршном испиту полагати тест из предмета Српски језик, односно матерњи језик, тест из предмета Математика и тест из изабраног предмета.
Од прошле године могу да бирају да полажу тест из једног од пет предмета – Биологије, Географије, Историје, Физике или Хемије, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

________________________________________________
04.06.2024.

Министри просвете и културе Србије и Републике Српске о заједничким активностима

Министри просвете и културе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и Никола Селаковић састали су се данас у Београду са министарком просвете и културе Републике Српске Жељком Стојичић.
Том приликом је договорена реализација заједничких активности на пољу образовања и културе и наглашено да је наставак заједничког рада у најбољем интересу Републике Србије и Републике Српске, као и српског народа у целини.
Министри су размотрили иницијативе у циљу очувања наше културе, традиције и језика, указујући да ће заједнички пројекти и манифестације, као и обележавање годишњица догађаја од значаја за читав српски народ, попут важног јубилеја 200 година од рођења Бранка Радичевића, значајно допринети јачању наше укупне сарадње и јединства, посебно имајући у виду изазове са којима се суочавамо.
Министри су се сагласили да ће предстојећи велики српски сабор, заказан за 8. јун, у складу са договором председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, допринети даљем јачању наших веза и осећају јединства међу припадницима нашег народа где год живели. У том контексту договорени су састанци и сарадња сродних установа у области културе и образовања у данима сабора, као и потписивање докумената којима ће додатно бити продубљено јединство и заједништво српског народа, међу којима и Меморандума о сарадњи два министарства културе у области филмске уметности и другог аудио-визуелног стваралаштва.
У циљу додатног унапређења односа, у оквиру пројекта Престоница културе Србије, договорена је сарадња градова националних престоница културе Србије са градовима партнерима у Републици Српској.

________________________________________________
21.05.2024.

Дигитално образовање за већи квалитет наставе

Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић истакла је на Светском форуму о образовању у Лондону, да Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2030. године јасно препознаје потенцијал дигиталног образовања у области побољшања квалитета наставе и постигнућа ученика и подршке њиховом развоју.
На дневном реду скупа су, између осталог, и теме попут подстицања разумевања вештачке интелигенције, унапређење образовања и улога образовања у области климатских промена.
У првом циклусу образовања основне школе „Дигитални свет“ је обавезан предмет, док су у другом циклусу основног образовања обавезни предмети „Техника и технологија“ и „Информатика и рачунарство“, у којима вештачка интелигенција има своје место.
У средњем образовању у Србији вештачка интелигенција део наставног плана и програма неколико школских предмета, углавном изборних, међу којима је “Савремена технологија”, док су на факултетима уведени различити програми као одговор на растућу потребу за врхунским ИТ стручњацима.
Осмишљени су и програм Мастер 4.0 [ИТ + БИЗ], у оквиру кога су акредитоване прве мултидисциплинарне мастер студије које пружају комбинацију напредних знања из области информационих технологија и пословних вештина.
Министарка је, такође, истакла да Стратегија развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године дефинише увођење садржаја о вештачкој интелигенцији у наш образовни систем. Када је реч о наставницима, навела је да постоје континуиране обуке предвиђене за унапређивање њихових дигиталних компетенција.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42