Obrazovni informator
СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/328-65-42   
факс: 011/328-64-94  

Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Упис ученика у школе без материјалне надокнаде

02. 07. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да основне и средње школе не смеју узимати новац од родитеља приликом уписа ученика, нити условљавати њихов упис било каквом материјалном надокнадом. У саопштењу се наводи да, с обзиром на то да савети родитеља ученика првог разреда још нису конституисани, одлука о уплати новца за ученике првог разреда у виду добровољног „ђачког динара“ може бити донета тек у септембру, по конституисању тих савета.
Министарство је подсетило да школе не могу условљавати издавање сведочанстава или других докумената осталим ученицима уплатом средстава по основу „ђачког динара“.

________________________________________________

Упис студената само на акредитоване високошколске установе

01. 07. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије проследило је свим високошколским установама допис са обавештењем да је рад тих установа изван седишта забрањен, осим ако то није предвиђено актом о акредитацији или уколико постоји дозвола за такав рад. У саопштењу овог министарства подсећа се на то да је Законом о високом образовању утврђено да високошколска установа обавља делатност у седишту, а може изводити студијски програм на даљину, или обављати делатност изван седишта, у складу са дозволом за рад. Упис студената могу вршити само оне високошколске установе које имају акредитоване студијске програме и дозволу за рад Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

________________________________________________

Kоначни резултати мале матуре

27. 06. 2014.

Рокови за жалбу на бодове са завршног испита су истекли и у школама су обjављени коначни резултати мале матуре за ученике осмог разреда, коjи данас и сутра предаjу листу жеља са одабраним средњим школама. Спискови распоређених ученика достављаjу се матичним основним школама и одговараjућим средњим школама. Kада већи броj кандидата од броjа предвиђеног за упис у средњу школу оствари исти броj бодова, предност у рангирању имаjу носиоци дипломе "Вук Kараџић", ученици коjи су освоjили већи броj бодова на такмичењима из предмета са завршног испита и кандидати коjи су освоjили већи броj бодова на такмичењима из осталих предмета или имаjу већи укупан броj бодова на завршном испиту.

________________________________________________

Подаци о излазности на малу матуру

24. 06. 2014.

Завршни испит за ученике осмог разреда завршен је без већих проблема, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Према званичним подацима, тест из српског полагало је 67.640 ђака, 1.104 није изашло на испит, а слична излазност била је и друга два дана полагања. Тест из математике није полагало 1.145 ђака, а комбиновани тест 1.119 ђака, међу којима су и они који су у програму за образовање одраслих.

________________________________________________

Коначни резултати мале матуре - 26. јуна

19. 06. 2014.

Прелиминарни резултати мале матуре биће обjављени 20. jуна, а коначни 26. jуна. Предаjа попуњених листа жеља за упис у средње школе резервисана jе за 27. и 28. јун. Распоред ученика по школама биће објављен 6. jула, а упис у првом кругу завршава се 7. и 8. jула. Други уписни круг траjаће од 7. до 10. jула.
Oсим поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодуjе се и успех од 6. до 8. разреда коjи носи максималних 60 поена.

________________________________________________

Пред ученицима осмог разреда завршни дан мале матуре

18. 06. 2014.

Данас је завршни дан мале матуре и ученици осмог разреда у Србиjи полажу новоуведени, комбиновани тест са питањима из пет предмета - физике, хемиjе, биологиjе, историjе, географиjе.

________________________________________________

Данас почиње полагање мале матуре

16. 06. 2014.

Изласком на тест из српског (матерњег) jезика, за осмаке у Србиjи данас почиње завршни испит, коjи траjе три дана. У уторак ђаци полажу тест из математике, а у среду новоуведени комбиновани тест са питањима из пет предмета.

________________________________________________

Наставља се пројекат - Бесплатни уџбеници

09. 06. 2014.

Влада Републике Србије усвојила је предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се свим ученицима од првог до четвртог разреда основне школе обезбеде бесплатни уџбеници и радне свеске за наставне предмете: српски (матерњи) језик, математика и свет око нас (односно природа и друштво). Министарство ће извршити и докуп похабаних уџбеника којих има, процењује се, око осам одсто. Избор уџбеника ће остати исти као прошле школске 2013/2014 године, услед недовољних средстава за поновни одабир уџбеника и куповину потпуно нових уџбеника за сва четири разреда.

________________________________________________

Модернизација образовног система основа за опоравак и развој Србије

05. 06. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштилo је да је неопходна сарадња државе и привреде како би се подстакла даља улагања у развој младих талената.

Наведено је да се у пракси често дешавало да наша средина није била у могућности да прихвати младе који су се школовали у иностранству, а да би требало створити повољно окружење да би млади могли да се врате, запосле се и наставе да раде у Србији.

________________________________________________

Све школе оштећене у поплавама биће саниране до 1. септембра

05. 06. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је да ће до почетка нове школске године све школе у поплављеним подручјима бити саниране.

________________________________________________

Уручени уговори о стипендијама Министарства за 200 студената на докторским студијама

30. 05. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ове године стипендираће 200 студената докторских студија у 16 научних области. За овогодишње стипендије конкурисало 284 студента. Од 2002. године до данас, према саопштењу Министарства, стипендирано је 1636 студената докторских студија. Тренутно, поред нових 200 стипендиста, Министарство наставља са стипендирањем и 406 студената из претходних генерација који су испунили услове да стипендију задрже. Према речима надлежних, услов да се стипендија из године у годину наставља јесу редовно студирање и успешно учење.

________________________________________________

Настава у измештеним школама

30. 05. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да су директори школа из угрожених подручја у обавези да, преко одељенских старешина, што пре успоставе контакт са ученицима из својих школа, како би им пренели информације о наставку рада, реализацији редовне и припремне наставе за ученике осмог разреда, полагању пријемног и завршног испита, као и о упису у средње школе. У саопштењу се наводи да ће ђаке школа чија су седишта измештена у друге школе одељенске старешине позвати да похађају припремну наставу за завршни испит у измештеним школама.

________________________________________________

Позив организаторима републичких такмичења ученика

26. 05. 2014.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је организаторе и домаћине републичких такмичења, која због ванредне ситуације и великих непогода у Србији нису одржана по календару такмичења и смотри ученика за школску 2013/2014. годину, да предложе нови термин одржавања такмичења и о њему обавесте Министарство и све учеснике.

________________________________________________

Уписуjе се 16 790 буџетских студената

26. 05. 2014.

Влада Србиjе донела jе Oдлуку да се у прву годину основних академских студиjа на факултете чиjи jе оснивач Република у школскоj 2014/2015. годину упише 16.790, студената чиjе школовање ће бити финансирано из републичког буџета.

________________________________________________

Завршни испит осмака са угрожених подручја: поред јуна и у августу

23. 05. 2014.

Ученици осмих разреда из угрожених подручја моћи ће да бирају да ли завршни испит хоће да полажу у јуну или августу. Министарство просвете формира комисије по школским управама које ће се бавити свим ученицима из угрожених подручја, а ускоро ће бити објављен и списак угрожених општина.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5-7, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42