Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
22.09.2023.

Наставак CEEPUS Програма у Србији

Уговор о спровођењу Средњоевропског програма универзитетске размене (CEEPUS IV) потписан је у Варшави, а Србија ће бити једна од 15 земаља Централне Европе која ће путем овог програма омогућити студентима и професорима високошколских установа да учествују у академској мобилности.
Основни циљ овог програма је унапређење образовања на високошколским институцијама земаља чланица програма. CEEPUS омогућава размене у виду кредитне мобилности (мобилност са циљем стицања ЕСПБ бодова), истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и тзв. летњих школа.
Државе чланице CEEPUS -а су: Аустрија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Македонија, Мађарска, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Чешка. Програм је основан 1994. године, а Србија му је приступила 2005. године.

________________________________________________
21.09.2023.

Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика и ученица сa изузетним способностима упућено школама

Министарство просвете упутило је школама Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика и ученица сa изузетним, односно посебним способностима у циљу подршке школама у идентификацији, праћењу и подстицању ученика са изузетним, односно посебним способностима.
Стручно упутство је намењено наставницима, стручним сарадницима, ученицима, родитељима, односно другим законским заступницима ученика, просветним саветницима и осталим запосленим у Министарству просвете.
Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика и ученица сa изузетним, односно посебним способностима активност је предвиђена Стратегијом развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, као и Акционим планом 2023-2026. године.
Текст Стручног упутства можете преузети овде.

________________________________________________
15.09.2023.

Обележено 215 година од оснивања Универзитета у Београду

На свечаности поводом прославе 215 година од оснивања Универзитета у Београду истакнуто је да је значај овог универзитета за Србију и наше друштво вишеструк.
Београдски универзитет је и ове године наставио да поправља пласман на Шангајској листи и поново се налази међу 400 најбољих високошколских установа у свету.
Још једна вредност Београдског универзитета за нашу државу и друштво је чињеница да су са овог универзитета потекли професори који су оснивали или допринели оснивању осталих универзитета у Србији.
Наглашено је да наши универзитети имају аутономију и да је то посебна вредност нашег образовног система. Влада Републике Србије наставиће да подржава Универзитет и да сарађује на проналажењу бољег решења за финансирањe високог образовања, што је неопходно и за решавање питања људских ресурса у образовању.

________________________________________________
06.09.2023.

Подршка примени Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“ даје прве резултате

Закључак конференције на којој су представљени резултати подршке предшколским установама у увођењу нових Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“ је да је, како би се осигурало да сва деца имају приступ квалитетном, инклузивном предшколском васпитању и образовању, потребно даље системско деловање, дугорочно улагање, међусекторска координација и мотивисани професионалци за рад са децом.
Подршка овим установама пружена је кроз четворогодишњи пројекат Министарства просвете „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који финансира Светска банка.
Нова програмска концепција подржава учење деце у свакодневним рутинама, игри и истраживању. За примену нове програмске концепције обучено је више од 95 одсто професионалаца запослених у јавним и приватним предшколским установама и основним школама, док су запослени у јавним установама добили подршку и кроз менторство и хоризонталну размену. Подједнако је значајна подршка повезивању са професионалцима из основног образовања кроз обуку „На заједничком путу учења” у циљу обезбеђивања континуитета подршке деци и породицама.

________________________________________________
01.09.2023.

Од 1. септембра отвара се Психосоцијално саветовалиште у Дечјем културном центру Београд

Oд 1. септембра у Дечјем културном центру Београд функционисаће Психосоцијално саветовалиште које спроводи и координише Институт за ментално здравље у оквиру пројекта „Кризна психосоцијална подршка заједници”.
Саветовалиште је намењено деци, младима, родитељима и наставницима, а услуге се пружају сваким радним даном од 10 до 18 часова.
Ученици млађи од 15 година морају доћи у пратњи родитеља који даје сагласност за пружање услуге. Саветовалиште је бесплатно, није потребан никакав упут, а за сада ни заказивање.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42