Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
01.03.2022.

Нови Клинички центар Србије отвара своја врата

Нова реконструисана кула Клиничког центра Србије, која се простире на 86.000 квадратних метара, има 12 спратова и укупно 825 болничких кревета, од којих 231 кревет на јединици интензивне неге, 547 кревета на јединици полуинтензивног лечења и 47 кревета у болници за дневно лечење.
Нова зграда опремљена је и са три магнетне резонанце, шест скенера и 12 рендген апарата.
До сада је изграђено 640 гаражних места, а у оквиру новог КЦС постојаће и хелиодром

________________________________________________
01.02.2022.

Постављен камен темељац за Национални центар за развој детета и инклузију

Камен темељац за Национални центар за развој детета и инклузију "Украс света", намењен деци са сметњама у развоју, постављен је на Бежанијској коси. Ова установа биће место за сва питања, недоумице, информације за родитеље и децу, али и за струку чији су фокус деца са тешкоћама у развоју.
Центар ће садржати опремљене просторије за функционалну процену, дијагностику, посебне третмане уређене тако да подсећају на кућно окружење.
Кадар ће чинити специјалисти педијатрије, дечије психијатрије, физикалне медицине, дечије неурологије, специјалисти ОРЛ медицине, стоматолози, клинички лекари, медицинске сестре и техничари, физиотерапеути, а здравствени сарадници ће бити дефектолози, логопеди, клинички психолози, социјални радници, васпитачи и педагози.
Изградња Центра за рани развој детета и инклузију је државни пројекат Владе Србије, у сарадњи са Министарством здравља, подршку пројекту пружа и УНИЦЕФ.

________________________________________________
30.12.2021.

Путем портала еЗдравље до здравствених података пацијената

У Влади Србије одржана је презентација приступа здравственим подацима пацијената путем портала и мобилне апликације.
Грађани ће убудуће путем портала еЗдравље или мобилне апликације моћи по први пут да приступе делу својих здравствених података из здравствених установа које су до сада интегрисане.
Такође, изабрани лекари, путем информационих система које користе у свакодневном раду, могу приступити здравственим информацијама својих пацијената из других здравствених установа.
Ово преставља почетак комплетне дигитализације здравства, а већ сада је у систем увезано 70 одсто здравствених установа. У систем ће бити увезане и приватне здравствене установе, па ће подаци пацијената бити доступни и изабраним и приватним лекарима подједнако како се пацијенти не би беспотребно излагали дуплим анализама и како би добили најбоље могуће лечење.

________________________________________________
27.12.2021.

Посао и специјализација за 200 младих лекара

Више од 200 најбољих студената медицине у нашој земљи, са просеком 9,5 и 10 наредне седмице ће, у оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“ добити посао и прилику за стручно усавршавање у некој од здравствених установа.
Поред 200 најбољих младих лекара, наредних дана уговоре о раду добиће и 500 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа, будућих медицинских сестара и техничара.
У оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“ који је Министарство здравља покренуло 2018. године, до сада је запослено 511 лекара, као и 900 медицинских сестара/техничара са одличним успехом.

________________________________________________
06.12.2021.

Министарство здравља набавило више од 2.000 најсавременијих болничких кревета за болнице широм Србије

У здравствене установе широм наше земље ове јесени испоручено је више од 2.000 најсавременијих болничких кревета. У оквиру ове пројектне активности Министарства здравља набављено је 732 кревета за интензивну негу, 1151 кревет за полутинтензивну негу, 187 педијатријских кревета, као и 10 болничких носила (стречера), за укупно 50 здравствених установа.
Укупна вредност ове набавке износила је 5.407.396,60 долара.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42