Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
17.02.2023.

О сарадњи Србије и Италије у области здравства

Министарка здравља Републике Србије одржала је састанак у Палати Србија са амбасадором Републике Италије. Као најважнији корак међусобне сарадње у области здравства до сада оцењено је потписивање Меморандума о сарадњи у области здравства и медицинских наука између Министарства здравља Србије и Министарства здравља Италије јуна 2011. године.
Министарства двеју земаља потписала су споразум у вези са целијакијом 2017. године, а национални центри за трансплантацију почетком 2018. потписали су Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа, али је овај процес привремено обустављен.
Србија и Италија имају низ споразума и заједничких пројеката у области здравства, посебно у вези са заразним и кардиоваскуларним болестима и лечењем деце.
На састанку је закључено да би требало организовати директан сусрет министара здравља Србије и Италије, као и представника националних центара за трансплантацију, у циљу наставка сарадње и спровођења споразума на обострану корист

________________________________________________
18.01.2023.

Потписана Декларација против рака грлића материце

Конференција о борби против рака грлића материце "ВеличанствеНе”, чију је инцијативу покренула Национална алијанса " одржана је у Београду.
На конференцији је потписана Декларација против рака грлића материце којом Министарство здравља подржава инцијативу којом се Србија придружује другим земљама у борби против ове болести.
Министарка здравља позвала је на превентивну вакцинацију у циљу спречавања рака грлића материце, која се већ примјењује у великом броју земаља.
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце, Република Србија овом Декларацијом подржава инцијативу коју је покренула Национална алијанса „ВеличанствеНе“ за подизање свести жена о овој болести и начинима превенције.

________________________________________________
22.12.2022.

Доделом сертификата успешно спроведена акција Европског центра за мониторинг дрога

Министарство здравља је у координацији са другим државним институцијама успешно спровело акцију Европског центра за мониторинг дрога, која се односи на употребу психоактивних супстанци на територији Републике Србије.
Фокус ове кампање био је да се укаже на негативне ефекте коришћења психоактивних супстанци и њихове штетне утицаје на организам.
СЗО огранак NCD (Noncommunicable diseases) дао је добру оцену Републици Србији, као добром примеру у овој области на који се могу угледати и будуће и тренутне чланице Европске уније.

________________________________________________
15.12.2022.

Одржана завршна конференција „Другог пројекта развоја здравства Србије“.

Поводом завршетка „Другог пројекта развоја здравства Србије“ (ДПРЗС) Министарства здравља, у Београду је одржана завршна конференција на којој су представљени остварени резултати и реализоване активности у периоду 2015-2022. године.
Током овог пројекта усвојили смо стандарде уређеног здравственог система, односно отпочнели дигитализацију уводећи електронски рецепт, увођењем информационих система стандардизовали ниво здравствене услуге, увели правилнике о квалитету услуга, утврдили реалну цену коштања здравствене услуге – тзв.национални костинг.
Посебно је истакнуто да је у оквиру ДПРЗС набављено и инсталирано 12 технолошки најсавременијих линеарних акцелератора (апарата за зрачну терапију) за пет онколошких центара (Београд, Сремска Каменица, Ниш, Крагујевац и Кладово), што је значајно повећало ниво квалитета зрачне терапије пацијентима оболелим од малигних болести. У оквиру ДПРЗС домовима здравља додељени су грантови у укупном износу од 2,3 милиона евра за појединачне пројекте у циљу унапређења примарне здравствене заштите, а од посебног су значаја и остварени резултати у области контроле употребе антибиотика и антимикробне резистенције, као и финансирања здравствених установа и израда предлога Плана оптимизације здравствених установа- Мастер плана.

________________________________________________
29.11.2022.

Министарка здравља Даница Грујичић на састанку са представницима кинеског института BGI: „То је нешто о чему смо доскорo могли само да маштамо“

Састанак у Влади Србије представника Пекиншког института за генетска истраживања (Beijing Genomics Institute – BGI) са министарком здравља и министарком науке и технолошког развоја прошао је у знаку препознавања вишеструких бенефита које ће Србија и њен здравствени систем имати када се планови о сарадњи наше земље и кинеског института реализују.
Главне теме будућe сарадњe, чије ће се прве активности реализовати почетком 2023. године, односе се на:
 Пренаталну дијагностику у циљу раног откривања генетских малформација и урођених болести,
 Рано откривање малигних болести, пар година пре појаве првих симптома, на основу анализа крви, и коришћењем најсавременијих техника анализа на молекуларном нивоу (малигних обољења дојке, грлића материце, дебелог црева),
 Могућност изградње центра за примену иновативних лекова и персонализоване терапије за онколошке пацијенте,
 Могућност увођења примене ултразвучног прегледа „на даљину“ уз коришћење савремених технологија телемедицине.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42