Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


20.05.2024.

ПРОПИСИ

Објављен је „Службени гласник РС” бр. 46 од 17. маја 2024. године

Нема прописа од значаја за пословање буџетских корисника.

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


КУЛТУРА


Београд добија више од 50.000 метара квадратних музејског простора
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и министар културе Никола Селаковић представили су на Међународни дан музеја нове музеје који ће бити изграђени у Београду и постојеће који ће бити реконструисани с циљем да се значајно унапреди културна сцена главног града и Србије.
Представљена је нова музејска четврт у Београду, која ће се налазити на потезу од Савског трга ка Ресавској улици и ка Мостарској петљи у којој ће бити четири нова музеја – Историјски музеј Србије, Дечји музеј, Музеј града Београда и Музеј Николе Тесле.
Градиће се и Природњачки музеј на Ушћу и у потпуности ће бити реконструисан Ваздухопловни музеј код Аеродрома „Никола Тесла“.
Министар је истакао да ће наш главни град ускоро добити више од 50.000 квадратних метара музејског простора који до сада није имао, што су сјајне вести за нашу културу.

________________________________________________
17.05.2024.

ПРОПИСИ

Објављен је „Службени гласник РС” бр. 45 од 16. маја 2024. године

Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:

1. УРЕДБА о оснивању Канцеларије за јавну и културну дипломатију (ступа на снагу 17. маја 2024.)
2. ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о критеријумима и показатељима вредновања рада главног јавног тужиоца и јавног тужиоца (ступа на снагу 24. маја 2024.)
3. ИНДЕКСИ потрошачких цена за април 2024. године

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ДРЖАВНА УПРАВА


Усвојена Уредба о оснивању Канцеларије за јавну и културну дипломатију
Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о оснивању Канцеларије за јавну и културну дипломатију како би се домаћој и страној јавности додатно промовисали државни интереси и то кроз презентовање националних вредности и циљева.
Канцеларија ће имати за циљ да допринесе бољем протоку информација, и обављаће стручне послове за потребе Владе, а учествоваће и у организовању, спровођењу и подржавању активности како би се у свету представили српска култура, историја, духовност, уметност, језик, наука и спорт.

ПРОСВЕТА


Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника
Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка правде Маја Поповић разговарале су данас са председницима и представницима репрезентативних синдиката у просвети о статусу просветних радника и превенцији и смањењу насиља у школама.
На састанку је постигнут договор о томе да се у текст Закона о изменама и допунама Кривичног законика, који припрема Радна група Министарства правде, у циљу повећане кривично-правне заштите просветних радника, уврсти посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању.
Ђукић Дејановић је истакла значај сарадње са синдикатима, који су важан партнер Министарства и учествују у свим процесима, како би се нашла најбоља законска и подзаконска решења и унапредио образовно-васпитни рад.
На састанку је истакнуто да се питање насиља може решити само синхронизовано и у сарадњи свих институција и појединаца у друштву.
Захтев за заштиту просветних радника упутили су Синдикат радника у просвети Србије, Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије и Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

________________________________________________
16.05.2024.

ПРОПИСИ

Нема прописа од значаја за пословање буџетских корисника.

________________________________________________
15.05.2024.

ПРОПИСИ

Нема прописа од значаја за пословање буџетских корисника.

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ДЕЛАТНОСТИМА


ДРЖАВНА УПРАВА


Aнaлизa Зaконa о лобирaњу и препоруке зa унaпређење
У оквиру Пројекта „Сузбијање економског криминала у Србији“, одржан је округли сто на тему „Aнализа Закона о лобирању и препоруке за унапређење“, који уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу спроводи Савет Европе. Циљ догађаја био је да се представе кључни налази анализе Закона о лобирању и да се отвори простор за дискусију о неопходним изменама у циљу усклађивања са препорукама ГРЕКО и отклањања постојећих препрека за ефикасно спровођење закона.
Поздрављајући присутне директор Дејан Дамњановић је изразио захвалност Савету Европе на континуираној подршци Aгенцији, која се огледа у ангажовању на унапређењу интегритета институција и јачању транспарентности у друштву. „Уз подршку ове значајне међународне организације, Aгенција може ефикасније да спроводи своје активности и да допринесе изградњи праведнијег и одговорнијег друштва. То је од виталног значаја за јачање владавине права и борбу против корупције“ – истакао је Дамњановић.
Валтс Калнинш, експерт Савета Европе представио је Преглед законодавства о лобирању у Србији, анализе основних одредби Закона о лобирању, услова за лобирање, правила и процедура за лобирање, извештавања и чувања евиденције, потреба за обукама лобиста и лобираних лица, као и препоруке за даљи развој регулативе лобирања.

Сусрет матичара Србије у Сурдулици
Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић присуствовала је овогодишњем Сусрету матичара Србије, одржаном у Сурдулици, и том приликом представницима матичних служби из целе Србије честитала 9. мај, Дан матичара.
Министарка се захвалила свим присутним матичарима на одговорном, професионалном и ефикасном раду, којим су допринели укупном кредибилитету јавне управе.
Говорећи о оствареним резултатима, она је подсетила на то да грађани, између осталог, данас могу једноставно, из свог дома, преко Портала е-Управа да поднесу захтев за издавање извода из матичних књига и да им извод буде испоручен у електронско сандуче или, ако желе, у папирном облику препорученом поштом на кућну адресу. Како је навела, ову услугу грађани су до сада користили више од 34.000 пута, што је јасан показатељ да је препозната као једноставна процедура у прибављању података.
Иначе, 9. мај, Дан матичара Србије, историјски је повезан са 1946. годином, када је ступио на снагу први закон о матичним књигама који је увео и уредио јединствено вођење матичних књига на целој територији Републике Србије.
Домаћин традиционалних Сусрета матичара Србије наредне године биће град Крагујевац.

ЗДРАВСТВО


12. мај Међународни дан медицинских сестара
Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар честитао је свим медицинским сестрама које раде у нашим здравственим установама 12. мај Међународни дан медицинских сестара.
"Медицинске сестре и техничари стуб су који наш здравствени систем држи постојано и непоколебљиво, нарочито у тешким тренуцима, попут недавне пандемије КОВИД-19. Зато им дугујемо захвалност и исказујемо подршку, уз обећање да ћемо наставити да чинимо све да услове у којима раде, као и њихов положај и статус у друштву, још више унапредимо и подигнемо" истакао је Лончар.

________________________________________________
14.05.2024.

ПРОПИСИ

Објављен je „Службени лист АПВ” бр. 22 9. маја 2024. године

Нема прописа од значаја за пословање буџетских корисника

________________________________________________
13.05.2024.

ПРОПИСИ

Објављени су „Службени гласник РС” бр. 43 и 44 од 10. маја 2024. године

Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:

1. ПРАВИЛНИК о заштити људских права у области пружања медијских услуга (ступа на снагу 18. маја 2024.)
2. ПРАВИЛНИК о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга (ступа на снагу 18. маја 2024.)
3. ПРАВИЛНИК о начину извршавања обавеза пружалаца медијских услуга током изборне кампање (ступа на снагу 18. маја 2024.)
4. ПРАВИЛНИК о доступности програмских садржаја особама оштећеног слуха односно вида (ступа на снагу 18. маја 2024.)
5. ПРАВИЛНИК о обавезним мерама пружалаца услуга платформи за размену видео садржаја (ступа на снагу 18. маја 2024.)
6. ПРАВИЛНИК о начину формирања Листе најважнијих догађаја од посебног значаја за све грађане и остваривању права на приступ догађајима од великог интереса за јавност (ступа на снагу 18. маја 2024.)
7. ПРАВИЛНИК о спровођењу наградних такмичења у области пружања медијских услуга (ступа на снагу 18. маја 2024.)
8. ПРАВИЛНИК о поступку издавања сагласности на акт о преносу дозволе за пружање медијске услуге и поступању по пријави промене власничке структуре (ступа на снагу 18. маја 2024.)
9. ПРАВИЛНИК о обавезама и критеријумима учешћа европских аудио-визуелних дела и удела српских музичких дела у програмима пружалаца медијских услуга (ступа на снагу 18. маја 2024.)
10. ПРАВИЛНИК о висини, измени висине и начину обрачунавања накнаде за пружање услуга из надлежности Регулаторног тела за електронске медије (ступа на снагу 18. маја 2024.)
11. ПРАВИЛНИК о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица (ступа на снагу 18. маја 2024.)
12. ПРАВИЛНИК о условима и критеријумима за издавање дозволе за пружање медијске услуге (ступа на снагу 18. маја 2024.)
13. ПРАВИЛНИК о условима и критеријуму за издавање одобрења за пружање медијске услуге на захтев (ступа на снагу 18. маја 2024.)
14. ПРАВИЛНИК о висини, измени висине и начину обрачунавања накнаде за пружање медијске услуге (ступа на снагу 18. маја 2024.)
15. УПУТСТВО о начину примене одредаба Закона о електронским медијима којима се уређује сопствена продукција (ступа на снагу 18. маја 2024.)
као и
16. ЗАКОН о допунама Закона о јединственом бирачком списку (ступа на снагу 11. маја 2024.)
17. УПУТСТВО о измени и допуни Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку (ступа на снагу 11. маја 2024.)

________________________________________________
10.05.2024.

ПРОПИСИ

Објављен је „Службени гласник АПВ” бр. 21 од 8. маја 2024. године.

Прописи од значаја за пословање буџетских корисника су:

1. Исправкa Одлукe о организацији и раду Службе Скупштине Аутономне покрајине
2. Правилник за доделу бесповратних средстава за набавку квалитетних приплодних грла у АП Војводини у 2024. години (ступа на снагу 8. маја 2024.)
3. Правилник за доделу подстицајних средстава за уређење пољопривредног земљишта у АП Војводини у 2024. години (ступа на снагу 8. маја 2024.)
4. Правилник о додели једнократне новчане помоћи студентима припадницима ромске националне мањине који су уписани применом афирмативне мере у школску 2023/2024 годину, на високошколске установе чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина (ступа на снагу 8. маја 2024.)

________________________________________________
09.05.2024.

ПРОПИСИ

Објављен је „Службени гласник РС – Просветни гласник” бр. 4 од 8. маја 2024. године.

Прописи од значаја за пословање установа просвете су:

1. ПРАВИЛНИК о измени Правилника о програму наставе и учења за осми разред основног образовања и васпитања (ступа на снагу 16. маја 2024, а примењује се од 1. септембра 2024.)
2. РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Геолошки техничар за истраживање минералних сировина”
3. РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Техничар за израду и одржавање алата”
4. РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Хемијски лаборант”
5. РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Техничар фотографије”
6. РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Техничар за металуршке технологије”
7. РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Санитарно-еколошки техничар”


________________________________________________

У току ...


ЗБИРКА ОДАБРАНИХ ПРОПИСА И СТРУЧНИХ ТЕКСТОВА О ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА (СА ПОКЛОН ЦД-ОМ)

Детаљније »


НОВО СТРУЧНО ИЗДАЊЕ
ЗБИРКА ОДАБРАНИХ ПРОПИСА И СТРУЧНИХ ТЕКСТОВА О ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА (децембар 2020.)

Детаљније »РАЧУНИ ЗА УПЛАТУ ЈАВНИХ ПРИХОДА (фебруар 2020.)
Детаљније »


Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42