СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

13. 08. 2018.

Данас седница Социјално–економског савета Србије

Главна тема разговора и преговора биће одређивање нове минималне цене рада у Србији. Репрезентативни синдикати у Србији најавили су 7. августа 2018. да ће тражити повећање минималне зараде најмање за 10%, тј. око 2.500 дин, а највише за 23% до 24% (20% било би око 5.000 дин.). Идеално повећање би било са садашњих 143 дин. на 160 дин., што би покрило 80% минималне потрошачке корпе. Синдикати не пристају на повећање мање од 154 дин., док послодавци кажу да је реално повећање само оно које је у складу с растом БДП-а и инфлације, а то је између 7% и 8%. Минимална зарада тренутно је 24.882 дин, а прима је 350.000 радника у Србији, од којих је око 30.000 у државној служби.

Рок за плаћање треће рате пореза на имовину – 14. август

Пореска управа Србије (ПУС) саопштила је 12. августа 2018. да је рок за плаћање треће рате пореза на имовину 14. август, а за све додатне информације порески обвезници могу се обратити надлежнима у локалним испоставама Пореске управе.

57. Словачке народне свечаности

Традиционална манифестација 57. „Словачке народне свечаности” одржана је, уз богат културно-уметнички програм, од 9. до 12. августа 2018. у словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу. На отварању смотре речено је да су очување мултинационалног и мултикултурног склада у Војводини приоритети Владе, и то у свим сегментима, од образовања и културе, употребе језика и писма, до информисања на њиховим матерњим језицима. Словачка заједница позната је по својој богатој културној традицији и непоновљивом наивном сликарству и изузетној лепоти народних ношњи.

91. Светски конгрес есперантиста у Крагујевцу

Ових дана у Крагујевцу је одржан 91. Светски конгрес есперантиста у организацији крагујевачког друштва есперантиста „Есперанто” и града Крагујевца, на коме су учешће узели есперантисти из 30-ак земаља из целог света са неколико континената, Бразила, Шпаније, Италије... Наредни Светски конгрес есперантиста одржаће се следеће године у Барселони.

Обновљен рад „Канцеларије за младе” у Ваљеву

У ваљевском Центру за културу, поручено је да све државне структуре морају да се укључе у решавање проблема младих. Неопходни су кораци напред у свим аспектима друштва, а без учешћа младих то је бесмислено. Поновним отварањем „Канцеларија за младе”, која треба да буде својеврсни сервис у повезивању младих људи са градом и Министарством омладине и спорта, град Ваљево је обележио Међународни дан младих.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

10. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

10. 08. 2018.

Очекивано повећање плата у јавном сектору

Програмом који је Влада Србије потписала са ММФ-ом дефинисано је да се 1. јануара 2019. године почне са применом Закона о систему плата запослених у јавном сектору, који је усвојен још у јануару 2016. године. Из Министарства за државну управу и локалну самоуправу Србије најављено је да се до краја септембра очекује Уредба којом се кроз промене коефицијената тачно дефинишу плате запослених у државној управи, што треба да омогући, када се за то стекну услови, реално и правично повећање плата. Повећање плата зависи искључиво од стања у буџету, односно плате ће бити онолике колико новца има у буџету.

Синдикати траже повећање „минималца”

Репрезентативни синдикати у Србији најавили су да ће тражити повећање минималне зараде најмање за 10%, а највише за 23% до 24%, док послодавци сматрају да је реално повећање само оно које је у складу са растом БДП-а и инфлације, тј. испод 10%, односно између 7% и 8%. Минимална зарада је тренутно 24.882 дин, и прима је 350.000 радника у Србији, од чега око 30.000 у државној служби.
УГС „Независност” и СССС сагласни су са тим да у преговорима који почињу средином августа, неће пристати на повећање минималне зараде мање од око 10%, тј. око 2.500 дин. (око 154 дин. по сату), мада истичу да би пристојно повећање минималне зараде било око 20%, тј. око 5.000 дин. Коначна рачуница тек треба да се сачини на основу стопе инфлације, раста производње, висине пореза и минималне потрошачке корпе. Ставови синдиката су да би оптимално било да цена рада са 143 дин. порасте на 160 дин, како би „минималац” покрио бар 80% минималне потрошачке корпе.

Преквалификација незапослених – шанса за запослење

Планирано је да до краја године програмима преквалификације буде обухваћено око 1.250 незапослених, од којих је 550 особа са инвалидитетом. Захваљујући програмима преквалификације, које спроводи Национална служба за запошљавање (НСЗ), као и креирањем нових радних места, сматра се да би могао да се смањи, односно спречи даљи одлив радне снаге. Преквалификација, као и стицање нових знања и вештина, посебне обуке у складу са потребама послодаваца дају већу могућност за стицање сталног радног места. Досадашње искуство показује да најмање две трећине особа које заврше уговорене обавезе задржи запослење код послодавца, а када су у питању курсеви за потребе тржишта рада, трећина полазника се запосли након завршетка обуке.

Презентација нематеријалног културног наслеђа Србије

Етнографски музеј у Београду је 9. августа 2018. представио неке од бројних елемената нематеријалног културног наслеђа Србије. Презентацију је представио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије у сарадњи са регионалним координаторима, а у оквиру изложбе тих елемената који су уписани у Национални регистар. Демонстрацијама занатских знања и вештина, начина певања и играња, упознавање са вештинама припремања традиционалних јела, разговора са стручњацима, посетиоци Музеја ће током овог месеца моћи да се ближе упознају с овом врстом културног наслеђа Србије које би могло да уђе у регистар УНЕСКО.

Година јубилеја Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници

Ове године у октобру Народно позориште у Приштини обележава јубиларних 70 година постојања. Протерано из матичне куће у Приштини 1999. године ова институција и поред тешких услова и специфичних околности и даље успешно функционише ван своје матичне зграде. За август су за позоришне поклонике планиране бројне активности, од представе „Сигурна мушка рука” Александра Југовића у режији Ивана Денића, која ће бити изведена у Земуну на Гардошу, затим гостовање у Берлину 12. и 14. августа са представом „Дантонова смрт” у режији Маурисија Фареа, а 18. августа на Рашким духовним свечаностима биће изведена, у копродукцији са Шабачким позориштем и у режији Небојше Брадића, представу „Бановић Страхиња”. Главна активност и даље је везана за извођење представа на Косову и Метохији, где после премијерне представе у Грачаници одлазе у места где има макар и минималних услова за извођење, често и под ведрим небом, у портама цркава, по двориштима, свуда где има нашег народа и потребе за очувањем наше културе.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

09. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

09. 08. 2018.

58. Драгачевски сабор трубача

„Најбоље звучи труба у Гучи”, слоган је с којим овог августа госте дочекује 58. Драгачевски сабор трубача у Гучи. За титулу победника ове године такмичиће се 20 оркестара. Сабор се отвара у четвртак, 9. августа у 11 сати. Посетиоце очекује богат програм а организатори препоручују концерт Дејана Петровића и „Биг бенд”-а 9. августа на Главној позорници, где ће 10. августа бити одржан Поноћни концерт – свих 20 овогодишњих финалиста. У суботу, 11. августа је традиционално такмичење сениоских орекстара, а у недељу, 12. августа, су наступи победника Сабора.

Данас почиње музички програм интернационалног џез фестивала „Нишвил”

Вечерас почиње музички програм на „Нишвилу”, најпосећенијег интернационлног џез фестивала у југоисточној Европи. У нишкој Тврђави посетиоце очекују The Manhattan Transfer, Џипси кингс, саксофониста Кени Гарет, певачица Лиса Симон и друга позната имена. Нишка тврђава ће све до 12. августа бити центар џеза, а посетиоци ће имати прилику да обиђу новоотворени џез музеј и да на неколико стејџова уживају у музицирању најпознатијих џез извођача из света.

Добро позиционирање српских факултета на Шангајској листи

Независно од тога што ће комплетна Шангајска листа најбољих светских универзитета бити објављена 15. августа, Универзитет у Београду је међу рангираним високошколским установама остварио добар пласман у оквиру рангирања по научним областима. Од 54 научна поља Универзитет у Београду се нашао на 27 ранг листа, чиме је поправио прошлогодишњи пласман, када је био рангиран у 18 научних области. У области прехрамбених технологија, од 500 рангираних високошколских установа заузето је високо 43. место, за шта највеће заслуге има Одсек за прехрамбену технологију Пољопривредног факултета. Висок пласман задржан је и у рударству и инжењерству метала, у области металуршког инжењерства, у физици, математици, хемији, у области метереологије, биологије, ветерине, медицине и фармације, техничких наука, а први пут су се на ранг листи из области друштвених наука нашле психологија и образовање.
На листи по научним областима рангирани су и универзитет у Новом Саду у области прехрамбене технологије, хемијског инжењерства и ветеринарских наука, универзитет у Нишу у области математике и хемијског инжењерства и универзитет у Крагујевцу из области математике.

Допринос грађевинарства расту БДП-а

Према подацима Републичког завода за статистику на раст бруто домаћег производа (БДП) у првом кварталу 2018. године највише је утицао раст грађевинарства и убрзана реализација инфраструктурних пројеката, посебно на коридорима и у стамбеној изградњи. Раст вредности изведених грађевинских радова у првој половини године износио је 25 одсто, што је знатно више од раста у осталим секторима, с тим да је у првом кварталу раст износио 28,1 одсто, а у другом 23,1 одсто. Подаци о реализацији буџета за пројекте показују да је у првом полугођу ове године реализовано 48 одсто расположивих средстава, односно 35,45 милијарди динара, од предвиђених 74 милијарди динара.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

08. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

08. 08. 2018.

Центар „Вук Караџић” у Тршићу од посебног значаја за друштвено-хуманистичке науке

У Тршићу су у новоотвореном Образовно-културном центру „Вук Караџић” по први пут организоване радионице са средњошколцима и студентима из Србије и Републике Српске. Влада Србије ће подржати даљи развој овог центра, који за друштвено-хуманистичке науке треба да има значај као научноистраживачка станица Петница за природне.

На дечјим победничким играма освојено седам медаља за Србију

Од 2. до 6. августа у Москви су одржане Девете Светске дечје победничке игре, спортско такмичење највеће те врсте у свету, које окупља децу из целог света лечену од малигних болести. Захваљујући Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) и донаторима, учествовала су и деца из Србије. Репрезентација од осам такмичара, узраста од седам до шеснаест година (Теодора, Милица, Анамарија, Вељко, Нађа, Новак, Урош и Немања) четири дана је свим срцем бранила боје наше земље и успела да освоји седам медаља за Србију. Наши млади хероји, који су претходно успели да добију најважнију битку за живот, освојили су медаље у атлетици, пливању, стрељаштву и малом фудбалу. На такмичењу је учествовало 500 младих спортиста из 15 земаља који су се борили у шест дисциплина.

13. Међународни студентски филмски камп у Пожеги

У Пожеги ће се у току августа одржати 13. Међународни студентски филмски камп „Интеракција”, који окупља младе филмске ствараоце с разних страна света. Овај стваралачки камп претходних година је стекао добар глас на међународној сцени захваљујући мноштву квалитетних документарних остварења овенчаних признањима и на светским фестивалима. Ове године 15 учесника долазе из Француске, Аргентине, Алжира, Египта, Шпаније, Саудијске Арабије, Индије, Русије, Словеније, Палестине и Србије, а снимаће се на теренима западне Србије. Овим учесницима кампа у Пожеги придружиће се и 17 полазника овогодишњег мастеркласа „Интердок”, са којима ће искуство из режије документарног филма поделити домаћи документаристи.

________________________________________________

КРОЗ ПРОПИСЕ

07. 08. 2018.

УСВОЈЕНИ ПРОПИСИ

Данас нема новообјављених службених гласила.

________________________________________________
У току ...
НОВИНЕ У ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ПОРЕЗИМА
НА ИМОВИНУ У ПРАКСИ


Београд, Хотел „Палас”,
Топличин венац 23, 14.3.2019. године (четвртак)
почетак у 10.00 часова


Детаљније »          Пријава »
Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 2-3/2019.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 4/2019.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 4/2019.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42