СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
 Добродошли на сајт „Образовног информатора“
 

АКТУЕЛНО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


ПРОПИСИ (законска регулатива)

08. 07. 2019.

Објављена су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 48 од 5.7.2019,
- Службени лист Града Београда, број 45 од 14.6.2019,
- Службени лист Града Београда, број 47 од 18.6.2019. и
- Службени лист Града Београда, број 48 од 20.6.2019. године.

ВЕСТИ

Суфицит у буџету на крају маја 8,3 милијарди динара
Министарство финансија објавило је да је на крају маја 2019. године остварен суфицит републичког буџета у износу од 8,3 милијарди динара. Приходи су наплаћени у износу од 498,4 милијарди динара, док су расходи извршени у износу од 490,1 милијарди динара.

Јавни дуг Србије на крају маја 51,8 одсто БДП-а
Према информацији Министарства финансија, јавни дуг Србије износио је на крају маја 2019. године 23,74 милијарде евра, што чини 51,8 одсто бруто домаћег производа (БДП). Мајски износ јавног дуга је благо повећан у односу на април када је "тежио" 23,42 милијарде евра, или 51,1 одсто БДП-а.

Усвојен Закон о науци и истраживањима
Скупштина Србије усвојила је 8. јула 2019. Закон о науци и истраживањима којим се истраживачима омогућава „двојно финансирање” – из буџета и преко пројеката. Истраживачи више неће зависити од тога да ли су прошли на неком пројекту или не, али ће морати да покажу резултате. Министар просвете, науке и технолошког развоја најавио је да следи израда подзаконских аката који ће дефинисати шта се очекује као резултат за институционално финансирање, а да Закон о науци и истраживањима заједно са Законом о Фонду за науку ствара правни основ за прелазак са искључиво пројектног финансирања на двојно финансирање – институционално и пројектно

Има простора за повећање минималне цене рада
Mнистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије изјавио је данас – 8. јула 2019. да постоји простор за разговоре о повећању минималне цене рада, најавивши да ће о томе бити речи у наредном периоду.
Уједно је најавио петнаест нових или допуна постојећих закона из области рада ресорног министарва, чије се усвајање очекује до краја године, између осталих прописе о забрани дискриминације, родној равноправности, социјалном предузетништву, штрајку, као и нове акте који треба да регулишу агенцијско запошљавање, права бораца, функционисање ПИО фонда и права особа са инвалидитетом.

Отворен Српски културни центар у Морахалому
Чланови влада Србије и Мађарске отворили су данас - 8. јула 2019, у мађарском граду Морахалом Српски културни центар "Коло", који је изграђен у оквиру Интерег-ИПА пројекта "Colourful Cooperation", прекограничне сарадње Србије и Мађарске.
До краја године, као део oвог пројекта, биће отворен и Мађарски културни центар на Палићу, који ће имати исту мисију као Српски културни центар у Морахалому - да се добри односи између Србије и Мађарске из дана у дан побољшавају.

Од данас еУпис и у средњим школама у Србији
Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије саопштила је да је од данас - 8. јула 2019, реализацијом још једног пројекта електронске управе, поједностављен упис ученика у 536 средњих школа у Србији.
Захваљујући сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Канцеларије за ИТ и еУправу, завршена је имплементација информационог система еУпис и у средњим школама, што ће омогућити лакши и бржи начин уписа у први разред.
Од данас, информациони систем еУпис обезбеђује приступ Регистру матичних књига по службеној дужности, али и информатизацију послова у свим средњим школама, што ће омогућити запосленима у школама да изврше распоређивање деце у новоформирана одељења.

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

05. 07. 2019.

- Данас нема новообјављених службених гласила.

ВЕСТИ

Фискални савет: Влада предвиђа избалансирани буџет
Нацрт Фискалне стратегије за 2020. са пројекцијама за 2021. и 2022. предвиђа добро постављени фискални дефицит од 0,5% БДП-а и макроекономску стабилност, саопштио је Фискални савет. Нацрт прописује одговарајући, низак фискални дефицит који гарантује макроекономску стабилност и представља добар основ за израду буџета. Предвиђено је смањивање јавног дугa за 2% БДП-а годишње и приближавање дуга нивоу од 45% БДП-а у 2022. години. Детаљније можете прочитати овде.

Измене и допуне Закона о социјалној заштити
Једна од најважнијих новина коју предвиђа нови Закон о изменама и допунама закона о социјалној заштити, који ће се наћи пред посланицима на јесењем заседању Скупштине, је увођење социјалних карата и враћање статуса службених лица стручним радницима.
Идеја о увођењу социјалних карата стара је 30 година, па би усвајање закона са том изменом био велики искорак ка ефикаснијем раду установа социјалне заштите.

ИЗ РАДА ОБРАЗОВНОГ ИНФОРМАТОРА

Наредни број комплета часописа – двоброј 13-14


У очекивању Упутства за припрему буџета Републике Србије и локалних власти за 2020. и наредне године, као и објављивања Фискалне стратегије за 2020. годину са пројекцијама за 2021. и 2022. годину, за које очекујемо да се ће објавити у законском року – до 5. јула, у припреми је двоброј 13-14 комплета часописа који је тематски посвећен „Планирању финансирања у буџетском систему за 2020. годину и наредни средњорочни период” и изаћи ће из штампе одмах по објављивању наведених докумената.

Нови (По)недељник можете погледати овде: Број 218
Уколико нисте примили овај или неки од претходних бројева (По)недељника, а желите
да добијате сваког понедељка на вашу мејл адресу, пријавите се на
korisnickiservis@obrazovni.rs.

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

04. 07. 2019.

Објављена су следећа службена гласила:
- Службени лист АП Војводине, број 29 од 26.6.2019. и
- Службени гласник РС – Просветни гласника, број 7 од 3.7.2019. године.

ВЕСТИ


Данас званичне листе жеља, а у понедељак упис у средње школе
Данас ће бити објављене званичне листе жеља ученика за упис у средњу школу које ће ученици моћи да провере на сајту Министарства просвете уз шифру ученика.
У недељу, 7. јула, биће објављен распоред ученика по средњим школама, као и слободна места у школама за други уписни круг.
Према календару Министарства просвете, упис у средње школе заказан је за понедељак и уторак, 8. и 9. јула.
У понедељак ће ђаци предавати листу жеља и за други уписни круг, који је заказан за четвртак, 11. јул.
Да ли ће свршени основци уписати жељену средњу школу зависи од успеха на завршном испиту и успеха у основној школи.
Успех из основне школе доноси максимално 60 бодова, а успех на завршном испиту, на тестовима из српског, математике и комбинованом тесту, максимално 40 бодова.
Завршни испит обавезан је за све мале матуранте, а излазак на тестове означава крај основног образовања.

Почела изградња Државног дата центра у Крагујевцу
У Крагујевцу је почела изградња Државног дата центра који ће обезбедити чување података важних за државу, бржу изградњу информационих система електронске управе, повезивање различитих база података и развој услуга е-Управе за грађане и привреду. Рок за завршетак радова је годину дана. Државни дата центар ће бити и регионални центар за чување података који ће имати део намењен комерцијалним корисницима, а у који ће бити уложено 30 милиона евра.

» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

03. 07. 2019.

Објављена су следећа службена гласила:
- Службени лист Града Београда, број 51 од 25.6.2019,
- Службени лист Града Београда, број 52 од 25.6.2019.

ВЕСТИ

У 90 одсто општина матичне књиге у е-формату
У 90 одсто јединица локалне самоуправе (ЈЛС) у Србији матичне књиге су пребачене у електронски формат и пребачене на Централну сервисну магистралу органа, док ће у наредном периоду велики број ЈЛС радити на унапређењу пружања еУслуга грађанима.
Простор за унапређење постоји у области доступности еУслуга на порталу еУправа, јер само су 24 од 60 јединица локалне самоуправе поставиле услуге на порталу еУправа.

Први међународни споразум о сарадњи потписан дигиталним сертификатом
Национална академија за јавну управу Републике Србије и Национални центар за јавну управу и локалну самоуправу Грчке потписале су Меморандум о сарадњи коришћењем електронских сертификата, што је први пут у нашој земљи да је међународни споразум потписан на тај начин.
Сврха овог споразума је успостављање оквира за одрживу и динамичну сарадњу у области стручног усавршавања у јавној управи земаља потписница.
Сарадња ће се одвијати у циљу размене информација и добре праксе у вези са унапређењем рада и стручних капацитета јавне управе, припремом, спровођењем и вредновањем програма стручног усавршавања и вођењем одговарајуће документационо информационе базе, спровођења заједничких програма стручног усавршавања и јачања организационих и стручних капацитета.


» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

02. 07. 2019.

- Данас нема новообјављених службена гласила.

ВЕСТИ

Представљена платформа за одговорно управљање јавним финансијама
Програм УН за развој (УНДП) и Амбасада Шведске представили су нову платформу за одговорно управљање јавним финансијама у Србији. Током наредне две године радиће се на јачању владавине права, примени европских правила и стандарда у области јавних финансија. Пројекат ће јачати капацитете интерне ревизије у јавном сектору и допринети повећању броја и квалитета извештаја екстерне ревизије. Нова платформа ће омогућити увођење буџетских портала за посланике локалних скупштина у још 20 општина и градова, поред постојећих 10 и чвршће повезати локалне самоуправе и организације цивилног друштва како би се осигурало сврсисходно трошење локалних буџета за иницијативе грађана.

Србија започиње председавање CEEPUS програмом
Република Србија започела је двогодишње председавање средњеевропским програмом универзитетске размене – CEEPUS, у коме успешно учествује од 2005. године.
CEEPUS омогућава студентима и наставном особљу са државних високошколских установа из Републике Србије размене у виду кредитне мобилности, истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и летњих школа.
Размена студената и наставног особља у програму CEEPUS се одвија првенствено унутар институционалних мрежа. Мреже су груписане према ширим тематским областима и усмерене су ка истраживању одређеног подручја од заједничког значаја за све учеснице.
Детаљније информације о CEEPUS програму и могућности учешћа можете видети овде.

» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

01. 07. 2019.

Објављенa су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 47 од 28.6.2019,
- Службени лист Града Београда, број 44 од 13.6.2019. и
- Службени лист Града Београда, број 46 од 17.6.2019. године.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Нова организациона структура Пореске управе
Данас, 1. јула 2019. ступио је на снагу Правилник о измени Правилника о облику и садржини пријаве за евидентирање обвезника ПДВ, поступку евидентирања и брисања из евиденције и о облику и садржини пореске пријаве ПДВ којим је дефинисана нова организациона структура Пореске управе.
Детаљније можете видети овде.

ВЕСТИ

5.837 службеника прошло кроз стручно усавршавање
На округлом столу одржаном у оквиру заједничког пројекта Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сталне конференције градова и општина и Савета Европе „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“ изнесено је да је до сада 5.837 службеника на локалном нивоу прошло кроз стручно усавршавање. Усавршавање је спроведено на Националној академији за јавну управу која је до сада је спровела 301 обуку, са укупно 2.428 сати обуке.


» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

28. 06. 2019.

Објављен je Службени гласник РС
– Међународни уговори, број 7 од 27.6.2019.

ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Обавештење Пореске управе о привременој промени режима за коришћење портала Пореске управе у периоду до 1. јула 2019. године
Пореска управа је на свом сајту објавила обавештење пореским обвезницима о привременој промени режима за коришћење портала Пореске управе у период до 1.јула 2019. године.
Обавештење можете погледати овде.

Обавештење Републичког фонда за здравствено осигурање о новим обрасцима ОЗ-7 и ОЗ-10
Републички фонд за здравствено осигурање је на свом сајту објавио нове обрасце ОЗ-7 и ОЗ-10 који садрже и објашњење о попуњавању.
Обавештење и нове обрасце ОЗ-7 и ОЗ-10 можете преузети овде.

Данас исплата стипендија за изузетно надарене ученике
Исплата једанаесте и дванаесте месечне рате стипендија изузетно надареним ученицима, за школску 2018/2019. годину, почиње данас.
Месечни износ стипендије за изузетно надарене ученике је 15.000 динара.

ВЕСТИ

Србија и ЕУ потписале ИПА споразум у износу од 179,1 милион евра
Влада РС и ЕУ потписале су Финансијски споразум ИПА за 2018. годину за Србију у износу од 179,1 милион евра бесповратних средстава.
ИПА програм за 2018. годину предвиђа подршку пројектима у области заштите животне средине, иновација, развоја туристичке инфраструктуре, као и подршку рањивим категоријама становништа кроз одржива решења за смештај и запошљавање.
Програм предвиђа и интервенције у области статистике, процеса европских интеграција и усклађивања са ЕУ стандардима.


» детаљније «

________________________________________________

ПРОПИСИ (законска регулатива)

27. 06. 2019.

Објављена су следећа службена гласила:
- Службени гласник РС, број 46 од 26.6.2019. и
- Службени лист АП Војводине, број 28 од 19.6.2019. године.

ВЕСТИ

Потписан Протокол "е-Србија" за брже услуге за грађане
Протокол о сарадњи у циљу даљег унапређења дигитализације у Републици Србији "е-Србија" који ће обезбедити грађанима брже и квалитетније услуге потписан је јуче у Београду.
Протоколом се уређује начин сарадње НБС и Владе ради стварања свих предуслова и активног деловања на даљем унапређењу процеса дигитализације, како би се Србија сврстала међу дигитално најразвијенија друштва у Европи.
Циљ Владе је да се направи окружење које ће омогућити да грађани имају брзу и квалитетну јавну управу, односно управу која ефикасно пружа јавне услуге.
Влада и НБС успешно раде већ дуже време на дигитализацији, а међу пројектима који су успешно заживели у пракси су електронска плаћања платним картицама преко портала еУправе, увођење инстант плаћања, као и увођење ПОС терминала на шалтере јавне управе – од катастра до МУП-а, а уведен је и регулаторни сетбокс за плаћања који омогућава тестирање иновативних начина плаћања.

Представљање радног текста Акционог плана за прве три године спровођења Националне стратегије за остваривање права жртава и сведока кривичних дела
Конференција поводом представљања радног текста Акционог плана за прве три године спровођења Националне стратегије за остваривање права жртава и сведока кривичних дела, чија је израда такође у току, одржава се данас у Београду.

» детаљније «

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  
У току ...
ПЛАНИРАЊЕ ФИНАНСИРАЊА У БУЏЕТСКОМ СИСТЕМУ ЗА 2020. ГОДИНУ И НАРЕДНИ СРЕДЊОРОЧНИ ПЕРИОД
- по делатностима -

Београд, хотел „Палас”


16.7.2019.
Социјална заштита
Култура

17.7.2019.
Основне и средње школе

Програм за одређену делатност можете погледати кликом на ту делатност.


Практикум
„РЕГИСТРОВАЊЕ ФАКТУРА
У ЦЕНТРАЛНОМ РЕГИСТРУ ФАКТУРА” (друго, допуњено издање, мај 2018)
Детаљније »

ПРИРУЧНИК ЗА ЈАВНЕ
НАБАВКЕ (са CD-ом)
Детаљније »

НОВИ КОНТНИ ПЛАН ЗА
БУЏЕТСКИ СИСТЕМ
Детаљније »

Практикум
„ПРИМЕНА ЗАКОНА О
ПОРЕЗИМА НА ИМОВИНУ”
Детаљније »

АНАЛИТИЧКИ КОНТНИ
ОКВИР ЗА ДРУГА
ПРАВНА ЛИЦА
Детаљније »

БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО - ПРИМЕРИ КЊИЖЕЊА
(IV издање)
Детаљније »

Остала издања »

Генерише XML фајл без посебног софтвера

Детаљније »

ПДВ СОФТВЕРСКА АПЛИКАЦИЈА

(ПОПДВ и ПППДВ пореска евиденција са обрасцима)


Детаљније>>

НАРУЏБЕНИЦА
ПОДСЕТНИК ЗА ДИРЕКТОРА
број 12/2019.


» Садржај «
ПРАВНИ САВЕТНИК
број 12/2019.


» Садржај «
БУЏЕТСКО РАЧУНОВОДСТВО
број 12/2019.


» Садржај «
Влада Републике Србије 011/3614-621

Заштитник грађана
011/ 2068-100

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности 011/3408-900

Агенција за борбу против корупције 011/4149-100

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја 011/3617-737


Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42